BAŞARISI HİKÂYESİNİ ÖĞRENCİLERLE PAYLAŞTI

32 Yaşında olmasına rağmen, 120 kişiye istihdam sağlayan bir fabrika kurmayı başaran ve başarı öyküsü ile genç girişimcilere örnek olan Karpanel Yönetim Kurulu Başkanı Adem Tünel, başarısının sırrını öğrencilerle paylaştı. CÜ İİBF’de gerçekleştirilen “Siv

EKONOMİ 24.12.2014 04:03:02 2224 0
BAŞARISI HİKÂYESİNİ ÖĞRENCİLERLE PAYLAŞTI

BAŞARISI HİKÂYESİNİ ÖĞRENCİLERLE PAYLAŞTI

32 Yaşında olmasına rağmen, 120 kişiye istihdam sağlayan bir fabrika kurmayı başaran ve başarı öyküsü ile genç girişimcilere örnek olan Karpanel Yönetim Kurulu Başkanı Adem Tünel, başarısının sırrını öğrencilerle paylaştı. CÜ İİBF’de gerçekleştirilen “Sivas’ta Başarılı Girişimcilik Örneği” adlı konferansa katılan Tünel, öğrencilere yeni ufuklar açtı.

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Girişimcilik Kulübü, “Sivas’ta Başarılı Girişimcilik Örneği” adlı bir konferans düzenledi. Fakülte salonunda gerçekleştirilen konferansa 2013 yılında Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nca KOSGEB bünyesinde düzenlenen yarışmada “Genç Girişimci” kategorisinde finale kalma başarısı gösteren Karpanel Yönetim Kurulu Başkanı Âdem Tünel konuşmacı olarak katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan panelde konuşan Tünel; İş hayatı ve başarı öyküsünü öğrencilerle paylaşarak,  gençlerin hedeflerine ulaşmalarına etki edebilecek önemli mesajlar verdi. Türkiye’nin ekonomisine yön veren Sabancı ve Koç gibi isimlerin bir bakkaldan, küçük işler yaparak bu noktalara geldiğinin geçmişte kimseye inandırıcı gelmediğini belirten Tünel, kendi hayatından kesitler vererek, aslında insanların küçük işlerle başlayarak doğru hedef ve doğru adımlarla çok iyi noktalara gelebileceğini anlattı.

“HAYALLERİMİN PEŞİNDEN KOŞTUM”

Maddi imkânları kısıtlı olan bir ailenin çocuğu olduğunu belirten Tünel, ileride hep annesinin daha iyi bir hayat yaşamasını sağlamayı istediğini ve bunu hayal ettiğini söyledi. Okumak gibi bir hayalinin olmadığını bu nedenle babasının kendisini bir tamirciye çırak olarak verdiğini belirten Tünel, askerdeyken döndüğünde bir iş yeri açmanın hayalini kurduğunu ve bunu yurt dışında yaşayan teyzesinden aldığı 2 bilezikle hayata geçirdiğini belirtti. İşyerini açtığında tamir işlerinde kullanılacak takımları bile almaya parasının olmadığını belirten Tünel, 2004 yılında beyaz eşya tamir işini bırakmaya ve soğutma işi ile uğraşmaya karar verdiğini söyledi. Bu hedefini gerçekleştirmek için internet üzerinden çeşitli araştırmalar yaptığını ve bir fuara katıldığını belirten Tünel, ayrıca Kepenek Caddesi’ndeki işyerinde faaliyet gösterirken kendisine bir web sayfası oluşturup hayalindeki konsepti Avrupa’ya açtığını belirtti. Bu süreçte, çeşitli gelişmelerin yaşandığını belirten Tünel daha sonra Almanya’daki bir döner imalatçısından iş teklifi aldığını, bu işi gerçekleştirebilmek için büyük riskler alarak bir firma ile anlaşma yaptığını söyledi. İnternet Sayfası ile birlikte Google’a da reklam verdiğini ve birçok iş teklifi aldığını belirten Tünel, bu vesile ile ticari hayatının daha büyük bir boyut kazandığını, ısrarla hayallerinin peşinden koşarak doğru ve kararlı adımlar atıp bugünkü noktaya ulaştığını söyledi.

“ÇEK, ÖNEMLİ BİR SERMAYE”

Ticari hayata yeni atılanlar için bankalar tarafından kullandırılan çeklerin çok önemli olduğunu da belirten Tünel, “Çek kullanmak iş hayatında, bugünün geldiği düzende işletmenin namusu, şerefi ve her şeyidir. Çeki olan işletme finans bulabilir ve istediğini gerçekleştirebilir. Eğer çekiniz var ise bu size yaptığınız işte önemli bir sermaye sağlayabilir” dedi.   Girişimcilik ruhu olan insanların bir işe başladığında önünün açık olduğunu belirten Tünel, bu doğrultuda birçok hibe ve finansal desteğin de girişimcilere sunulduğunu, bu kaynaklar doğru kullanıldığında insanların hedefine daha kolay ulaşabildiğini belirtti.

“YANLIŞ BİR VİDA SIKMADIM”

İş hayatında güvenin de çok önemli olduğunu, insanların işini doğru bir şekilde yapması gerektiğini belirten Tünel, kendi işinden örnek vererek “Ben bugüne kadar yanlış bir vida sıkmadım. Haksız bir kazanç elde etmedim. Kendi yanımda çalıştırdığım insanlardan da öncelikle bunu istedim” dedi. Doğru adımlar atarak ve kararlılıkla çalışarak bugün Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren bir fabrikanın sahibi olduğunu belirten Tünel, 120 kişiye istihdam sağladığını ve 40’a yakın ülkeye soğutma sistemlerini ihraç ettiklerini söyledi. Tünel en büyük hayallerinden bir tanesi olan annesine güzel bir hayat yaşatma hayalini de gerçekleştirdiğini belirterek, “Annem benim için çok önemli. Ona daha iyi imkânlar sağlayabildiğim için de çok mutluyum” dedi.

Tünel, daha sonra öğrencilerden gelen soruları yanıtladı.