Avrupa´nın ´Kürt´ Göçü Korkusu
Avrupa, Türkiye´ye vize muafiyetinin verilmesinin ardından, Güneydoğu´daki çatışmalar kaçan Kürtlerin AB´ye göç dalgası yaratmasından endişe ediyor.
Almanya, Türkiye´ye vize muafiyetinin verilmesinin ardından, 2010´da yaşanan göçün bir benzerinin meydana gelmesinden endişeli.
KÜRTLER AB´YE SIĞINACAK
Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yürütülen müzakereler sonucunda, mülteci akımını durdurması koşuluyla Türkiye´ye haziran ayında vize serbestisi tanınması yönündeki fikir birliği, Avrupa´da farklı bir şekilde yankı buldu.
Almanya´da Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann Rheinischen Post gazetesine Türkiye´ye vize serbestisi tanınması durumunda güneydoğudaki çatışmalar nedeniyle bölgeyi terk eden Kürt kökenli kişilerin AB´ye giderek, sığınma başvurusunda bulunacağını öne sürdü.
´KÜRT GÖÇÜ´ TARTIŞMASI BAŞLADI
Avrupa´da birçok siyasetçi tarafından dile getirilen ´Kürt göçü´ meselesi tartışma yarattı. Almanya Meclis Başkan Yardımcısı Johannes Singhammer, vizenin kaldırılmasının ardından Türkiye´den gelecek Kürt kökenli kişiler nedeniyle Almanya´ya göçün artacağını öne sürdü.
Almanya Kürt Toplumu, yaptığı açıklamada, "Güneydoğuda son altı ayda tahmini olarak 700 bin kişi kentlerini terk etti. Kaçanlardan bir kısmı, 1990´lı yıllarda olduğu gibi yurtdışına gidecek ve sığınma hakkı arayacaktır" ifadesini kullandı.
2010´DA ´GÖÇ KRİZİ´ YAŞANDI
Türkiye´nin AB´ye vizesiz girmesi durumunda Birlik´e göç yaşanacağını savunan politikacılar, AB´nin benzer tecrübelerini örnek gösteriyor. AB, 2010 yılının Aralık ayında Bosna Hersek, Arnavutluk, Sırbistan´a vize muafiyeti vermişti. AB´nin bu kararının ardından bu üç ülke vatandaşlarının Almanya´ya sığınma başvuruları rekor seviyelere ulaştı.
´GÜVENLİ ÜLKE´ GÖÇÜ AZALTTI
Almanya, Bosna Hersek, Arnavutluk ve Sırbistan´ı 2014 yılında kendi oluşturduğu ´güvenli ülkeler´ listesine almış, bu sayede bu ülkeden gelen vatandaşların sığınma başvurusunda bulunma hakkının önüne geçmişti. Almanya´ya 2015´te yapılan 476 bin sığınma başvurusunun yüzde 30´u Balkan ülkelerinden gelirken, ´güvenli ülke´ sistemine geçilmesiyle bu oran Aralık 2015´te yüzde 8´e indi.
LİSTEYİ GENİŞLETECEKLER
AB´de şu an, Türkiye´yi güvenli ülke listesine alan tek ülke Bulgaristan. Avrupa´da 12 ülkenin kendine ait güvenli ülkeler listesi bulunurken AB Komsiyonu AB için genel bir ´güvenli ülkeler´ listesi oluşturmak istiyor. AB, Suriye, Iraklı ve Afgan mültecilerin yükünü hafifletmek için Sırbistan, Karadağ, Arnavutluk, Kosova, Bosna Hersek ve Türkiye gibi ülkeleri ´güvenli ülke´ ilan ederek göçmen yükünden kurtulmak istiyor.
ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ TEPKİLİ
Uluslararası Af Örgütü, Türkiye´deki insan hakları ihlallerini gerekçe göstererek AB Komisyonu´nun güvenli ülkeler listesine alınmasına karşı çıkıyor. Alman Yeşiller Partisi de, ´güvenli ülke´ statüsünün, Türkiye´nin insan hakları ihlallerini görmezden gelmek anlamına geleceğini açıkladı. Kaçak giriş yapan göçmenleri iade etmeye başlayan Yunanistan da Türkiye´yi ´güvenli ülke´ listesine dahil etmeye hazırlanıyor.