Türkiye Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem, Türkiye´de üretimi son yıllarda artış gösteren aspir bitkisi hakkında çiftçilere eğitim verdi.
Aspir bitkisi anlatıldı
Türkiye Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem, Türkiye´de üretimi son yıllarda artış gösteren aspir bitkisi hakkında çiftçilere eğitim verdi.
Aspir bitkisi anlatıldı.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Endüstri Bitkileri Anabilim Dalı Başkanı, Biyoyakıtlar Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Türkiye Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem aspir bitkisi hakkında bilgi verdi.
Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen eğitim seminerine Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Arslan, Tarım Kredi Kooperatifi Bölge Müdür Yardımcısı Fatih Oğuzhan, Tarım Kredi Kooperatifi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personeli ile çok sayıda çiftçi katıldı.
Türkiye Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem, kıraç alanlar için nadas uygulamalarını azaltmak amacıyla iyi bir alternatif ürün olma niteliğindeki aspir bitkisi ekiminin yaygınlaştırması ve yağ açığının giderilmesine katkıda bulunmak için çiftçilere ve yetiştiricilere bilgi verdi.
Eğitim seminerinin açılış konuşmasını yapan Tarım Kredi Kooperatifi Bölge Müdür Yardımcısı Fatih Oğuzhan Sivas´ta geçen sene 2 bin dönüm alanda aspir bitkisinin yetiştirildiğini bu miktarın önümüzdeki yıllarda artırılması için çalıştıklarını söyledi. Oğuzhan ?Tarım Kredi Kooperatifleri Sivas Bölge Birliği olarak Sivas, Tokat ve Erzincan illerinde bulunan 62 birim kooperatifimiz ile bu kooperatiflerimize kayıtlı olan 53 bin ortağımıza ve kayıtlı olmayan tüm üreticilerimize 62 bin kooperatifimizde, 14 hizmet büromuzda bulunan arkadaşlarımızla hizmet vermeye çalışmaktayız. Bu hizmeti 151 yıldır olduğu gibi vermeye devam ediyoruz. Kooperatiflerimizde bulunan 160 personelimizle tüm çiftçilerimizin hizmetindeyiz. 2015 yılında üreticilerimizin tarımsal ve hayvansal üretimi için ihtiyaç duydukları tüm girdileri tedarik ederek onların kullanımlarına sunduk. 2015 yılında 192 milyonluk kredi hedeflemiştik bu hedefimizi gerçekleştirmiş olacağız. Yetiştirilmesi durumunda ülkemiz için alternatif bir ürün olan aspir bitkisi için bölge birliği olarak 2015 yılında çalışma yapmış bulunuyoruz. Bu çalışma sonunda az da olsa Kangal ilçemizde bir miktar üretim yaptık. Yaklaşık 2 bin dönüm alanda aspir bitkisi yetiştirerek üreticilerimizden sözleşmeli üretim kapsamında bu ürünleri aldık ve iç piyasaya sunduk. Saha da aspir ile ilgili yapmış olduğumuz çalışmalarda tespit ettiğimiz sonuçlarda sorunların en büyüğü üreticilerimiz pazarın olmamasından şikâyet ettiği için yetiştirmekten imtina etmektedirler. Eğer Pazar olursa inanıyorum ki bölge birliğimizde çok daha büyük bir alanda aspir ekimi yapılacaktır.?
TOPRAĞIN VERİMİNİ DÜŞÜRÜYOR!
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Arslan ise aspir bitkisini yetiştirmeyi çiftçilerin tercih etmediğini, aspir bitkisinden sonra ekilen ürünün veriminin düştüğünü ifade etti. Arslan ?Ülkemizde bitkisel yağ açığı oldukça fazla bunu da ancak yağlı bitkilerle karşılayabiliyoruz. Aspir ile ilgili il müdürlüğümüzce yapılmış denemeler ve çalışmalar var. Aspir konusunda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunca desteklerimiz var ama istenilen seviyede değil. Bölgede yapmış olduğumuz çalışmalarda elde ettiğimiz verim sonuçları da diğer bölgelere göre biraz düşük kalıyor ve aspirden sonra toprakta bir verim düşüklüğüne sebebiyet veriyor bu birkaç yıl sonra toparlayabiliyor çiftçilerimizin bu yönden de çekinceleri mevcut. Bundan dolayı ekim alanlarının artırılmasında sıkıntılar yaşanıyor ama ülkemizde büyük bir bitkisel yağ açığı olduğundan dolayı mutlaka alternatif olarak bunlara girmemiz ve bu alanları çoğaltmamız gerekiyor.?
İL MÜDÜRÜNE KATILMIYORUM
İhsan Arslan´dan sonra konuşan Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Endüstri Bitkileri Anabilim Dalı Başkanı, Biyoyakıtlar Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Türkiye Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Arslan´a katılmadığını, aspirin toprağın verimliliğini düşürdüğüne yönelik herhangi bir bilimsel verinin olmadığını söyledi. Akınerdem ?Biz buraya daha önce de geldik. Özellikle Kangal bölgesine gitmiştik çok sevdim oraları. İnşallah bu seferki eğitimimiz daha verimli olur. İl müdürümüzün birkaç ikazı oldu onlara katılmıyorum yağ açığımız var ama bu bitkimiz yağ açığını kapatacak aynı zamanda enerji açığını kapatacak bir bitki. Müdürüm İhsan Beye itirazım aspirden sonra ekilen bitkilerin veriminin düşmesi öyle bilimsel hiçbir veri yok bizi de üzen o zaten kendisi o sözü sarf etmede haklı kulaktan dolma bilgilerle ama bilimsel bir veri yok. Böyle birisi bir şey söylüyor insanlar yanlışa yöneliyor doğruya yönelmiyor ona üzülüyoruz. %90 doğru var %10 yanlış var hemen o yanlışı çıkarıp çekiyorlar halbuki bir sürü doğrusu var bu yüzden kimisi aspir bitkisinin şuanda burada tarım kredi tamamen sözleşme yapacak tamamını alacak sözleşme olduğu için hatta yapmadığını da alıyor ikincisi bu işi alan firmalar var onlar için yapılacak bir üretim ama devlet projesidir. Bu ülkesel bir projedir işin içerisinde enerji bakanlığı, tarım bakanlığı ve tarım kredi kooperatifleri var, üniversiteler var ve bizler varız. Ben burada sadece Aspir Derneği Başkanı olarak değil aynı zamanda enerji bakanlığını da temsilen buradayım bu işin resmi koordinasyonun başındaki görevlisiyim. İnşallah biz bu çalışmalar ile yeni bir heyecan yeni bir ekonomik getiri yeni bir üreticilerimize en azından belli noktalarda atıl durumdaki arazilerin değerlendirilmesi nadas alanlarının değerlendirilmesi boş bulunan arazilerin değerlendirilmesi şeklinde? dedi.
Konuşmaların ardından Türkiye Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem iki oturumda çiftçilere eğitim verdi.