Sivas ve çevresindeki arıcılara 200 çeşit ürün tedariki sağlayan Aslan Petek, bölgede arıcılığın gelişimine öncülük ediyor.
Sivas ve çevresindeki arıcılara 200 çeşit ürün tedariki sağlayan Aslan Petek, bölgede arıcılığın gelişimine öncülük ediyor. Üreticilerden yılda 700 ton süzme, 200 ton da petek bal toplayan şirket, bunu kendi tesislerinde hazır hale getirdikten sonra Türkiye’nin öncü perakende markalarına veriyor.
Arıcılara 200’den fazla ürün tedarik eden Sivas merkezli Aslan Petek, 30 yılı aşkın süredir sektörde faaliyet gösteriyor. Sivas ve çevresindeki arıcılara verdiği destek ile bölgede bu işin bir meslek olarak görülmesine ve insanların bu işten gelir elde etmesine olanak sağladıklarını söyleyen Aslan Petek Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Aslan, “Balcılık; Sivas’ta birçok insan için yan iş olmaktan çıkıp ana gelir kaynağı oldu” dedi. Kovanlardan değerli bir ürün olan balın yanında polen, propolis ve arı sütü gibi mali değeri yüksek başka ürünlerin de hasat edildiğini hatırlatan Oğuzhan Aslan, “Arıcılarımız balın yanı sıra propolis, polen ve arı sütü gibi müşterisi hazır ürünler de hasat ediliyor. Bunlar çok değerli ve dünyanın birçok yerinde alıcısı hazır ürünler olduğundan dolayı arıcılığa ilgi giderek artıyor” ifadelerini kullandı. Propolis, polen ve arı sütü son yıllarda takviye gıda olarak popülaritesini giderek artırıyor. Bu sebepten sadece işin bu tarafına yoğunlaşan üretici sayısı da giderek artıyor.
“PERAKENDEYE 900 TON BAL VERİYORUZ”
Arıcılara sağladıkları malzeme tedarikinin yanı sıra bölgede üretilen balı da satın aldıklarını ifade eden Aslan, böylece üreticinin 2 büyük sorununu da çözdüklerini aktardı. Bölgenin arıcılık konusunda çok verimli olduğuna dikkat çeken Aslan, “Sivas ve çevresinden yılda 700 ton süzme, 200 ton da petek bal topluyoruz. Hasat edilen ürünü satın alarak pazara çıkarıyoruz ve çiftçimizin ürettiğini paraya dönüştürüyoruz” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Bünyemizde toplanan 900 ton balı Türkiye’nin en büyük perakende markalarına veriyoruz. Stratejimiz gereği kendi perakende markamız ile piyasaya girmediğimiz için üreticiden topladığımız ballar farklı etiketler ile raflara çıkıyor.” Avrupa’daki bal üreticilerine de ürün verdiklerini hatırlatan Aslan, 60 ülkeye ihracat yaptıklarını söyledi.
5 bin metrekarelik fabrikaya sahip olduklarını hatırlatan Oğuzhan Aslan, bu tesisin bölgedeki en modern tesislerden bir tanesi olduğunu da belirtti. Bu tesislerde hem arıcıların kullanımına sunulan ürünlerin üretildiğini belirten Aslan hem de üreticiden toplanan balın işlendiğini söyledi. 50’ye yakın daimi personeli olan Aslan Petek, dönemsel işe alımlar ile istihdamı da artırıyor.
TONAJDA 2’NCİ KALİTEDE 1’İNCİ SIRADAYIZ
Türkiye’deki kovan sayısına ilişkin bilgiler veren Oğuzhan Aslan, “Ülkemizde 70 milyon kovan var. Türkiye, geçtiğimiz yıl ürettiği 114 bin ton bal ile dünyada Çin’den sonraki en büyük ikinci üretici konumunda bulunuyor. Çin, bizim yaklaşık 4 katımız üretim yapıyor ancak bizim balımız daha kaliteli olduğundan dünyada daha çok talep görüyor ve daha yüksek fiyattan satılıyor” şeklinde konuştu. “Türkiye, sahip olduğu zengin bitki örtüsü sayesinde içeriği zengin polifloral üretebiliyor ve zengin içerikli bu bal dünyada daha yüksek fiyattan alıcı buluyor” diyen Aslan, bu potansiyelin daha da geliştirilebileceğini söyledi. Türkiye’deki üreticilerin tonaja değil kaliteye odaklanması gerektiğine dikkat çeken Aslan, “Bizim balımız içerik bakımından zengin olduğu için global pazarda her zaman daha değerli konumlanıyor. Ürünümüzü bozmadan kaliteye odaklanmaya devam ettiğimiz sürece özellikle Orta Doğu’da tercih edilmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. /SULTAN ŞEHİR/