Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Ömer Tamer Doğan, vatandaşları yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı aşı olmaları konusunda uyardı.
Naci YILDIZ /ÖZEL HABER/
Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Ömer Tamer Doğan; yürüttükleri çalışmalara ilişkin Sultan Şehir Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.
Sivaslılara daha kaliteli sağlık hizmeti sunmak için çalıştıklarını ifade eden Başhekim Doğan; koronavirüsle etkin bir şekilde mücadele edilebilmesi için vatandaşlara aşı olmaları hususunda çağrıda bulundu.
Yaklaşık 500 milyon liraya mal olacak olan yeni üniversite hastanesinin inşaatında devam eden çalışmalara dair bilgiler veren Başhekim Doğan; kene vakalarına karşı da Sivaslıları uyardı.
2023’ÜN EYLÜL AYINDA BİTİRİLMESİ PLANLANIYOR
Mevcut hastanenin fiziki ömrünü tamamlaması ve ihtiyaca cevap verememesi nedeniyle geçtiğimiz yıl 4 Eylül’de temeli atılan yeni hastane binasında çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini belirterek konuşmasına başlayan Başhekim Doğan; “İnşallah 2023 yılının Eylül ayında bitirmeyi planlıyoruz. Şu anda blokların hemen hemen hepsinin temeli atıldı. 3 ana bloktan oluşuyor. Birinci blokun kaba inşaatı tamamen yapıldı, orta blok belirli bir seviyeye geldi, arka blokların yani servis olacak kısımların da temeli atıldı. Hızla yükselmesini bekliyoruz. İyi gidiyor. İnşallah 2023 yılında yeni binamıza taşındığımız zaman Sivas halkımıza sağlık açısından daha kaliteli bir hizmet vermiş olacağız. Yeni hastanemiz tamamlandığı zaman şu an kullandığımız binanın geleceğinin nasıl olacağı hususunda konuşmak için erken ama o dönemde ne gerekiyorsa mutlaka yapılacaktır. Biliyorsunuz buranın temeli ile ilgili bazı sıkıntılar var, değerlendirildikten sonra ne olacağına karar verilecek” dedi.
TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIĞIN OLMASI İÇİN BİREYSEL BAĞIŞIKLIK ŞART
Ülkemizin en önemli gündem maddelerinin başında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının geldiğini anımsatan Başhekim Doğan; “Bizim Kovid-19 pandemisini yenmemiz için tek yol aşı. Biliyorum aşı karşıtları var ama bu kesinlikle doğru değil. Toplumsal bağışıklık olmazsa biz bu pandemiyi yenemeyiz. Toplumsal bağışıklığın olması için de bireysel bağışıklık şart yani herkes aşı olmak zorunda. Aşı olmadığımız sürece pandemiden kurtulmamız mümkün değil. Çünkü şu anda net bir tedavisi yok. Sadece aşı ile bunu önleyebiliriz. Aşı karşıtları olanlar var ama aşı karşıtı olup da maalesef koronavirüse yakalanıp ölenler var. Bu örnek olmalı. Aşı, hastalığı yüzde 100 oranında korumasa da hastalığa yakalananların süreci daha hafif geçirmesini sağlıyor. Yoğun bakıma gitmesine engel oluyor. Büyük bir oranda koruyor. ‘Hangi aşı?’ diye sorarsanız hiç fark etmez; önemli olan aşının olması. Biz şu anda aşı konusunda ülke olarak sıkıntı yaşamıyoruz. Bütün sağlık kuruluşlarında aşı yapıyor devletimiz. Vatandaşlarımız hemen gelerek aşılarını olsunlar. Lütfen aşımızı olalım. Çünkü gerçekten şu aşamada hastalıktan başka kurtuluş yolu yok” diye konuştu.
KENE 14 CAN ALDI
Bu yıl şu ana kadar Sivas’ta 14 kişinin hayatını kaybettiği Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına ilişkin de önemli uyarılarda bulunan Başhekim Doğan, keneye karşı alınabilecek önlemlere dair bilgiler verdi.
KENEYİ KESİNLİKLE KENDİNİZ ÇIKARMAYIN
Başhekim Doğan; şu şekilde konuştu: “Kene ile ilgili hastalar halen geliyor ama başlangıçtaki hız kadar değil. Şu anda hızımız azaldı ama maalesef kaybettiğimiz vakalarımız da oluyor. Geçtiğimiz hafta Diyarbakır’dan bir hastamızı kaybetmiştik ama beklediğimiz hızda değil. Biz, bir ara; ‘Kene vakaları çok hızlı artacak’ diye biraz korkmuştuk ama şu anda kontrolümüz altında. Hastalarımızı rahatlıkla tedavi edebiliyoruz. Hastalarımız kene konusunda dikkatli olsunlar. Keneler özellikle pantolon paçalarından girerek yukarı çıkmayı seviyor. Vatandaşlarımızın yeşil alanlarda biraz daha dikkatli olmalarını istiyoruz. Çorabı pantolonun üzerine vererek dolaşmalarını öneriyoruz. En önemli konulardan birisi de şu: Eğer vücutlarında keneyi görürlerse kendileri çıkarmasınlar; mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvursunlar ve doktor çıkarsın. O zaman hiçbir problem olmuyor. Keneyi vatandaşın kendisinin çıkarması hastalığı maalesef kontrol edilemez hale getirebiliyor. Bizim keneyi çıkarmak için özel cerrahi penslerimiz var. Bu penslerle keneyi çıkarınca hiçbir problem olmuyor.”
YAKIN ZAMANDA KARACİĞER NAKLİNE BAŞLANACAK
Şu anda yurt içi ve yurt dışından çok fazla hasta kabul ettiklerini kaydeden Başhekim Doğan; “Yurt dışı ve özel sağlık sigortalarını devreye soktuk. Türkiye’de özel sağlık sigortaları ve yurt dışı sigortalarıyla ilk anlaşan üniversitesi hastanesi biziz. O yüzden özellikle yurt dışındaki hastalarımız ya da özel sağlık sigortası bulunan hastalarımız rahatlıkla gelebilirler. Burada bir birim oluşturduk. Geldiklerinde kendileri bu birime başvurdukları zaman bütün işlemleri kısa sürede hallediliyor. Bu açıdan yurt dışından gelen vatandaşlarımızı bekliyoruz. Bunun dışında birçok birimimizle sağlık hizmetimizi vermeye devam ediyoruz. Şu anda onkoloji olsun, diğer cerrahi branşlar olsun, dahili branşlar olsun hepsinde bir üniversite hastanesinde bulunması gereken hemen hemen her sağlık hizmetini verir durumdayız. En çok sevindiğim şeylerden bir tanesi de organ nakline başlamamız oldu. Bu sene içinde 6 tane böbrek gerçekleştirdik. Bu böbrek nakillerinin hepsi kadavradan nakildi ama eksiklerimizi tamamladık yakın tarihte canlıdan da böbrek nakline başlayacağız. Hemen bir sonraki aşamada da inşallah karaciğer nakillerine başlıyoruz. Onun da hazırlıkları hemen hemen bitmek üzere. Bunlar önemli işler, zor işler ama çok şükür ki Sivas olarak bunları yapmaya başladık. Bizim yaptıklarımız dışında daha önceden başka hastanelerde nakil olmuş hastaları da burada takip edebilecek durumdayız. Onlar da rahatlıkla gelebilirler” ifadelerini kullandı.