Aort Yırtılmasında 40-50 Yaş Risk Grubunda

Medicana Sivas Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kasım Doğan, aort damarı yırtılmasının genellikle 40-50 yaşlarında tansiyonu yüksek, doğuştan aort kalp kapağı bozukluğu veya aort duvarında yapısal bozukluk olan insanlarda görülebilen bir ta

SAĞLIK 13.05.2016 20:34:24 2406 0
Aort Yırtılmasında 40-50 Yaş Risk Grubunda

Aort Yırtılmasında 40-50 Yaş Risk Grubunda

Medicana Sivas Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kasım Doğan, aort damarı yırtılmasının genellikle 40-50 yaşlarında tansiyonu yüksek, doğuştan aort kalp kapağı bozukluğu veya aort duvarında yapısal bozukluk olan insanlarda görülebilen bir tablo olduğunu bildirdi.

Doğan, yaptığı yazılı açıklamada, sanatçı  Oya Aydoğan´ın yemek yerken aort damarının yırtılmasının, aort damarının nasıl ve neden yırtılabileceği konusunu gündeme getirdiğini belirtti.

Aort yırtılması, yırtılma sırasında yaşananlar, cerrahi müdahale ve sonrasındaki takip süreciyle ilgili açıklamalarda bulunan Doğan, bu hastalıkta ilk 48 saatin çok önemli olduğunu vurguladı.

Aort damarı yırtılmasının kalp cerrahisinde en çok korkulan hastalık grubu içerisinde yer aldığını anlatan Doğan, 40-50 yaşlarındaki bireylerin risk grubunda yer aldığının altını çizdi.

Erken tanının önemi kadar cerrahi müdahale ve sonraki sürecin de önemli olduğunu aktaran Doğan, şunları kaydetti:

"Genellikle 40 ve 50 yaşlarında tansiyonu yüksek, doğuştan aort kalp kapağı bozukluğu veya aort duvarında yapısal bozukluk olan insanlarda görülebilen bir tablodur. Çok şiddetli göğüs ağrısıyla başlar. Göğüs ağrısı daha çok yırtılır tarzda ve sırta doğru yayılır. Böyle bir durumda hastalar hastaneye başvurmak zorunda kalırlar. Bu ağrı kendiliğinden geçmez veya azalmaz. Çoğu zaman kalp kriziyle karışabilir ama yapılacak bir iki basit test ile rahatlıkla bunlar ayırt edilebilir. Kesin tanı bilgisayarlı tomografiyle konulur. Çok çabuk ilerleyen ve çok ciddi sonuçları olan bir hastalıktır. Çoğu zaman hasta hastaneye gelemez. Evde veya yolda yaşamını kaybedebilir."

Sanatçı  Oya Aydoğan´ın rahatsızlığı

Sinema ve dizi oyuncusu  Oya Aydoğan´ın rahatsızlığıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Doğan, "Sanıyorum Sayın  Oya Aydoğan hanımefendide şiddetli bir öksürük sonrası başlamış bir durum ve daha önce hipertansiyon hastasıymış. Şayet bu yırtık beyin damarlarına doğru ilerleyip beyin uzun süre kansız kalmışsa hasta uzun süre komada kalabilir, kısmen düzelebilir veya içinde bulunduğu durumdan kurtaramayabilir. Bu ancak zamanla görülebilecek bir durumdur. Beyindeki olumsuzluklar takip sürecinde düzeldiği zaman hasta uyanabilir." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)

(VİDEOLU HABER) 2026 YILI YAKACAK YARDIMI BAŞVURULARI BAŞLIYOR

SİVAS’TA AFET KONTEYNERİ UYGULAMASI BAŞLADI…

Çolak Selo’dan Özbelsan Genel Müdürü Kantar’a Sivasspor teşekkürü

Sivas’ın Geleceği İçin Güç Birliği

Sivas Kent Konseyi Başkanı A. Necip Günaydın’ın Atatürk’ün Vefatının 87. Yıl Dönümünde Yayınladığı Anma Mesajı

Dünya Şampiyonu Sporcumuz Afra Kılınç’a Tebrik Ziyareti

Orhan Altuğ yaşamını yitirdi

ŞEYH ŞAMİL SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR MERKEZİ HİZMETE AÇILDI

BG Grup Başkanı Özçoban: Cumhuriyet, Modern Türkiye’nin Mayasını Oluşturmuştur

KGK: Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar olacak

Özdemir'den kutlama mesajı

A. Necip Günaydın’ın Cumhuriyet Bayramı Mesajı

  • Pazartesi 9 ° / 0.2 ° Güneşli
  • Salı 4.5 ° / -2.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 10.4 ° / 0.7 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7