Aktif Araştırma Merkezi 2010 yılında yaptığı şehir kimliği anketinin ardından bu yıl yeni bir anket yaptı. Ancak Sivas halkının fikri değişmedi. 2010 yılında yapılan ankette halkın yüzde 24,83ü Köykent, yüzde 23ü soğuk ve yüzde 20,07si Cumhuriyet cevap
Anket Sonucu: “Sivas Valisi Olan Köy”
Aktif Araştırma Merkezi 2010 yılında yaptığı şehir kimliği anketinin ardından bu yıl yeni bir anket yaptı. Ancak Sivas halkının fikri değişmedi. 2010 yılında yapılan ankette halkın yüzde 24,83’ü Köykent, yüzde 23’ü soğuk ve yüzde 20,07’si Cumhuriyet cevaplarını vermişlerdi
Bu yıl kasım ayında yapılan ankette ise ilk sırayı yine ‘Köykent’ aldı. Vatandaşların yüzde 25’i yine köykent, yüzde 20’si Cumhuriyet, yüzde 23’ü ise soğuk cevabı verildi. Aktif Kamuoyu Araştırma Merkezi tarafından ‘Marka kent yolunda Sivas’ konulu anket yapıldı. İlimizin Anholt Kent Markalaşması Altıgeni ile 2010 ve 2014 Yılları arasındaki analizi yapıldı. Anholt anketine göre ilimizdeki duruş, çevre, potansiyel, şehir hayatı, halk ve altyapı konularında il genelindeki 65 mahallede çalışma yapıldı. Aktif Kamuoyu Araştırma Merkezi Genel Koordinatörü Süleyman Sami Şeker ankette son olarak katılımcıların Sivas’ı tek kelime ile ifade etmeleri istendiğini belirtti.
2010 yılında yapılan ankette Sivas halkı bu soruya yüzde 24,83 oranında Köykent, yüzde 23 oranında soğuk ve yüzde 20,07 oranında Cumhuriyet cevaplarını vermişlerdi. Bu yıl yapılan anket çalışmasında ise katılımcıların yüzde 25’i yine köykent cevabını verdi. Yüzde 20 oranında Cumhuriyet cevabı verilirken, yüzde 23 oranında ise soğuk cevabı verildi. Sivas’ın meşhur yönlerinin tanıtılması yönünde yöneltilen soruya 2010 yılında yapılan ankette Sivas halkının sadece yüzde 20’ye yakını başarılı bulurken, büyük çoğunluğu başarısız buldu. 2014 yılında yapılan araştırmada ise yine yüzde 25 oranında başarılı bulunurken, yüzde 68 oranında başarısız bulundu. 2010 yılında yerel yönetimlerin çalışmaları sadece yüzde 20 oranında başarılı bulunurken, yüzde 67 oranında da başarısız bulunmuştu. 2014 yılı Kasım ayında yapılan anket çalışmasında ise yerel yönetimlerin çalışmalarında yüksek oranda artış gerçekleşti. Halkın yüzde 53’ü yerel yönetimlerin çalışmalarını başarılı bulurken, yüzde 34’ü ise başarısız buldu. 2010 yılında yapılan ankette ilimizdeki kenar mahallelerin durumu yüzde 87 oranında başarısız bulunurken, bu yıl yapılan çalışmada ise tablo yine değişmedi. Halkın yüzde 78’i yine çalışmaları başarısız bulurken, halkın sadece yüzde 16’sı başarılı buldu.
4 yıl önce yapılan ankette tarihi kent meydanının görünümü yüzde 76 oranında beğenilmezken, bu durum 2014 yılında beğeni oranında büyük değişim yaşandı. Yapılan anketlerde halkın yüzde 78’i kent meydanı görünümünü beğenirken, halkın sadece yüzde 17’si kent meydanını beğenmedi.
İlimizde sanayideki gelişim ve iş bulma kolaylığı 2010 yılında yüzde 82 oranında başarısız bulunurken, halkın sadece yüzde 10’u başarılı bulmuştu. Aradan geçen 4 yıllık süreç içerisinde başarılı bulanların oranında gelişim yaşandı. Sanayinin gelişmediğini belirten oran yüzde 68 olarak belirlenirken, başarılı bulanların oranı ise yüzde 30’a yükseldi. Aktif Araştırma Merkezi Genel Koordinatörü Süleyman Sami Şeker anket verilerinin sonunda yaptığı değerlendirmede “Bir kentin ekonomisinin ilerlemesi kentin marka kimliğini ile doğru orantılıdır. Sadece kentin mevcut potansiyelini belirlemek, kentin marka kimliğini oluşturmada yeterli değildir. Önemli olan o potansiyeli doğru kullanabilmek ve yönetebilmektir. Öncelikle kentte yaşayanların kendileri marka bir kentte yaşadıklarını algılamalı ve hissetmelidirler” dedi. Şeker şunları kaydetti: “Çalışmalarda da görüldüğü üzere Sivas’ta yaşayanlar marka bir kentte yaşadıklarını düşünmemekte, birçoğu kenti yetersiz görmektedir. Sivas’ın yerel ekonomisinin ilerleyebilmesi için yapılacak tüm çalışmalardan önce Sivas, Kent Markalaşması Altıgeni ile belirtilen olumsuz taraflarının tedbirlerini almalıdır. Tüm bu yönler pozitif değer kazandığı zaman kent zaten cazip hale gelecektir. Kent ekonomisi canlılık gelecektir.”