Eğitim-Bir-Sen Sivas 1 Nolu Şubesi Milli Eğitim Müdürlüğü önünde Angaryaya Hayır Diyor, Nöbet Görevi İçin Ücret İstiyoruz adlı bir eylem gerçekleştirdi.
Angaryaya hayır!
Eğitim-Bir-Sen Sivas 1 Nolu Şubesi Milli Eğitim Müdürlüğü önünde “Angaryaya Hayır Diyor, Nöbet Görevi İçin Ücret İstiyoruz” adlı bir eylem gerçekleştirdi.
Eğitim-Bir-Sen, Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eğitim çalışanları ile birlikte “Angaryaya Hayır Diyor, Nöbet Görevi İçin Ücret İstiyoruz” eylemi gerçekleştirdi.
Eylemde konuşan Şube Başkanı İlhan Karakoç okullarda öğretmenler tarafından nöbetlerin, öğretmenlere büyük bir angarya olduğunu ifade etti. Karakoç “Karşılıksız nöbet görevine hayır demek; ek derslerdeki adaletsizliği haykırmak; uzun süredir iyileştirme yapılmayan öğretmenlerin ek ders ücretlerinin iki katına çıkarılmasını, sınav görev ücretlerinin artırılmasını, halk eğitim merkezleri ve okullarda düzenlenen takviye kurslarında görev verilen memur ve hizmetlilerin fazla çalışmalarının ücretlendirilmesine yönelik talebimizi bir defa daha dillendirmek için toplanmış bulunuyoruz.”
ÖĞRETMENLERE DAYATMADIR!
Kanuni hiçbir dayanağı olmayan nöbetlerin öğretmenlere dayatıldığını ifade eden Karakoç “1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve 439 sayılı Ders Saatleri ile Ek Ders Ücretleri Hakkında Kanun gibi, öğretmenlerin görev ve sorumluluklarını tanımlayan temel kanunlarda hiçbir şekilde yer almayan öğretmenin nöbet yükümlülüğü sadece yönetmelikte yer almaktadır (Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği, Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği ile Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği). Kanuni hiçbir dayanağı olmayan bir çalışma koşulu yönetmelikle öğretmenlerimize dayatılmaktadır.”
ÖĞRETMENLERİN ÜZERİNE YIKILMAMASI GEREKİR
Temizlik ve güvenlik gibi okul ortamının ve öğrencilerin güvenliğinin sağlanması ancak öğretmen haricindeki kamu görevlilerim tarafından yapılması gerektiğine vurgu yapan Karakoç “Nöbet görevi öğretmenlik mesleğinin asli bir unsuru olmayan sorumluluğu son derece geniş idari nitelikli bir görevdir. Mesleğin ifasını doğrudan ilgilendirmeyen bu türden tedbirlerin öğretmenlerin üzerine yıkılmaması gerektiği açıktır. Bu nedenle, temizlik ve güvenlik gibi, okul ortamının ve öğrencilerin güvenliğinin ve esenliğinin sağlanması noktasında eğitim-öğretime yardımcı bir unsur niteliğinde olan bu görevin öğretmen haricindeki görevlilerce yürütülmesi kamu hizmetinin doğası gereğidir.”
EK DERS ÜCRETLERİ İKİ KATINA ÇIKARILMALIDIR
Nöbet konusunun dışında öğretmenlerin aldığı ek ders ücretlerinde de iyileştirme yapılması gerektiğinin altını çizen Karakoç “Karşılıksız nöbet görevinin yanında bir başka sorun ise ek ders esaslarındaki adaletsizlik ve uzun süredir öğretmenlerin ek ders ücretlerinde iyileştirme yapılmamasıdır. Milli Eğitim Bakanlığı, iki yıl önce sendikalardan da görüş alarak ek ders esaslarında yapmayı planladığı değişikliği bir türlü yapamadı. Ek ders esaslarında ücret dengesizliğine ve mağduriyete neden olan hükümler, uzun bir zaman geçmesine rağmen hâlâ değiştirilmemiştir. 2006 yılında köklü bir değişikliğe uğrayan ek ders esasları, dokuz yıla yakın bir süredir uygulanmakta ve değiştiği günden beri bazı adaletsizlikler devam etmektedir. Sendika olarak hazırlayıp bakanlığa sunduğumuz taslak dikkate alınarak, gereken mevzuat değişiklikleri bir an önce yapılmalıdır. Öğretmenlerin branşlarına göre ek ders ücretlerindeki adaletsizlik, okul türlerine göre yöneticilere verilen ve izahı mümkün olmayan ek ders ücreti farklılıkları sorunu bir an evvel çözüme kavuşturulmalıdır. Hâlâ 10 TL’nin altında olan komik ek ders birim ücreti, iki katına çıkarılmalı, öğretmenlerin girebilecekleri ek ders saati üst limiti yeniden gözden geçirilerek, ihtiyaçlar doğrultusunda artırılmalıdır” dedi.