Anadolu Basını Sivas’ta Buluştu
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC), Konrad Adenauer Stiftung (KAS) Derneği ile ortaklaşa düzenlediği Yerel Gazetecilik Seminerlerinin 72.’sine Anadolu basınını Sivas’ta buluşturdu
Kent merkezindeki Büyük Otel’de düzenlenen eğitim seminerine Sivas’ın yanı sıra; Kayseri, Yozgat, Malatya, Tokat ile çevre il ve ilçelerden çok sayıda gazeteci katıldı.
TGC-KAS Yerel Medya Projesi kapsamında hayata geçirilen eğitim seminerlerinin 72.’sine Sivas ev sahipliği yaptı. 5 oturum olarak gerçekleştirilen seminerin 4 oturumunun gerçekleştirildiği ilk günde her biri alanında uzman olan isimler, gazetecilik ilkelerinden sayfa tasarımına, haber fotoğrafçılığından haber yazım kurallarına kadar birçok önemli konuda bilgi paylaşımında bulundu.
Seminer, bugün gerçekleştirilecek 5. Oturum ve ardından düzenlenecek sertifika töreni ile sona erecek.
72. Yerel Gazetecilik Semineri, TGC Başkanı Turgay Olcayto, KAS Türkiye Temsilcisi Dr. Colin Dürkop, Sivas Gazeteciler Cemiyeti (SGC) Başkanı Fikret Ünsal ve Anadolu Basın Birliği (ABB) Sivas Şube Başkanı Kemal Çağlayan’ın açılış konuşmaları ile başladı.
TGC Başkanı Turgay Olcayto konuşmasında, Sivas’a olan ilgi ve yakınlığını dile getirdi. Olcayto, “Çok uzun yıllar önce 2 yılım Sivas’ta geçti. İstanbul’daki yaşamım dışında en uzun kaldığım yer Sivas. Yönetim Kurulu oluşurken baktık, 3 arkadaşımız Sivaslı. 15 kişilik yönetim kurulunda 3 Sivaslı üyemiz var. Beni de buçuk sayarsanız 3 buçuk üyemiz var demektir bu. Sivaslı dostların bize gösterdiği ilgiye teşekkür ediyorum.” dedi.
Gazetecilerin sorunlarına da değinen Olcayto, iktidar partisinin gazetecilere yönelik yeni düzenlemeler yapmak istediğini belirterek, “Buna şimdiden müjde diyemiyoruz. Çünkü bu meclise gittiğinde şimdi konuştuğumuz yazının dışında başka şeyler çıkıyor karşımıza” ifadeleri ile çekincelerini dile getirdi.
KAS Türkiye Temsilcisi Dr. Colin Dürkop ise dernek faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Dürkop, “Konrad Adenauer Stiftung Derneği, 1964 yılında Federal Almanya Cumhuriyetinin başbakanı adına kurulmuş bir dernektir. 2. Dünya savaşından sonra Almanya’nın yeniden inşası için çeşitli çalışmalarda bulunmuş olan Konrad Adenauer’ın ilkeleri ışığında dünyada barış, özgürlük, hak ve adaletin yerleşmesi ve güçlenmesi için çeşitli çalışmalar yapmaktayız. Dünyada 80 ülkede temsilciliklerimiz mevcut. Türkiye’deki faaliyetlerimize ise 1984 yılında başladık.” Dedi.
KAS’ın Türkiye’deki çalışmalarına da değinen Dürkop, Türkiye’de birçok kuruluşla ortak çalışmalara imza attıklarını 1994 yılında bu çalışmalara Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin ortak olduğunu söyledi.
ÜNSAL SİVAS’I ANLATTI
SGC Başkanı Fikret Ünsal ise konuşmasında katılımcılara Sivas hakkında bilgiler verdi. Sivas’ın sosyo-ekonomik durumu, tarihi ve kültürel geçmişi hakkında bilgiler veren Ünsal, dünya üzerinde 10 milyona yakın Sivaslının yaşadığını belirterek, Sivas’taki nüfusun ise bu oranın neredeyse 10’da biri kadar olduğunu söyledi. İstanbul’da 2 milyona yakın Sivaslı yaşadığını, Sivas’ın sürekli olarak göç veren bir il konumunda olduğunu belirten Ünsal, göçün temel nedenlerine de değindi.
Sivas’ın milattan öncesine dayanan köklü bir geçmişe sahip olduğunu, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kentin, Cumhuriyetin kuruluşunda da önemli bir konumu olduğunu belirtti. 4 Eylül 1919’da Cumhuriyetin temellerinin Sivas’ta atıldığını belirten Ünsal, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün daha sonra hasta olmasına rağmen Sivas’a gelerek, Sivas halkına teşekkür ettiğini ve Sivas’ın önemini “Burada bir milletin kurtuluşunu hazırlayan kararlar verildi” sözü ile dile getirdiğini belirtti.
Sivas’ın yakın tarihinde yaşanan bir takım üzücü olayların kentin, gelişimi ve göç vermesine büyük oranda etki ettiğini belirten Ünsal, bunlardan en önemlisinin 2 Temmuz 1993 yılında 37 kişinin hayatını kaybettiği madımak olayları olduğunu söyledi. Bu olayla Sivas’ın Sivaslıların bir ilgisinin olmadığını belirten Ünsal, “Bu Madımak’ın izlerini gerçekten biz silmek istiyoruz. Bunun için elimizden gelen her şeyi yaptık. Başımıza da çok iş geldi. Gelmeye de devam ediyor.” Dedi.
Sivas’ın kaplıcaları ile de ünlü bir şehir olduğunu belirten Ünsal, Kangal Balıklı Kaplıca, Sıcak Çermik ve Soğuk Çermik kaplıcalarının önemine değindi.
4 OTURUM GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Konuşmaların ardından seminer programı başladı. Seminerin birinci oturumunun moderatörlüğünü Sivas Gazeteciler Cemiyeti 2. Başkanı Aydın Deliktaş yaptı. Bu bölümde; Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Başkanı Orhan Erinç “Günümüz Gazeteciliği”, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş “Gazetecilikte örgütlenme”, TGC Genel Saymanı Gülseren Ergezer Güver “Gazetecilik Etik İlkeleri” konularında bilgi paylaşımında bulundu.
TGC Muş Temsilcisi Emrullah Özbey’in moderatörlüğünü yaptığı 2. Oturumda ise Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Niyazi Dalyancı “Haber yazım kuralları”, TGC Başkan Yardımcısı Recep Yaşar “Medyada nefret söylemi”, TGS Genel Başkanı Uğur Güç “Basın sektöründe sendikacılık”, Haber-Sen İstanbul Şube Başkanı Engin Başçı ise “Kamu hizmeti yayıncılığında örgütlenme” konularında bilgi verdi.
Seminerin 3. Oturumunun moderatörlüğünü ise Malatya Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Vahap Güner yaptı. Bu bölümde, A Haber Şef Editörü İhsan Yılmaz “Haber merkezlerinin yerel muhabirlerden beklentileri”, TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir “Gazetecilikte yerel kültürün rolü”, Gazeteci, yazar Yakup Duran “Gazetecilikte objektif olmak mümkün mü?”, Hürriyet İnternet Ankara Temsilcisi Zeynep Gürcanlı Ürektürk, “İnternet haberciliği” konularında bilgi paylaşımında bulundu.
Günün son oturumunu ise ABB Sivas Şube Başkanı Kemal Çağlayan yaptı. Oturumda, TGC Ankara Temsilcisi Taylan Erten “Yerel medyada ekonomi haberciliği”, Spor yazarı Esat Yılmaer “Spor Haberciliği”, Star Gazetesi Foto Muhabiri Murat Düzyol “Haber Fotoğrafçılığı”, Zaman Gazetesi Grafik Tasarım Şefi Şemsi Açıkgöz ise “Sayfa tasarımı” konularında bilgi verdi.
İlk günü akşam yemeği ile sona eren seminer programının 5. Oturumu ise bugün gerçekleştirilecek. Seminer sonrasında katılımcılar için sertifika töreni düzenlenecek.