?Ambulans ortalamasında çok iyi yerdeyiz?
Sivas´ta bulunan ambulans sayısının son gelenlerle birlikte 79´a yükseldiğini söyleyen Sağlık İl Müdürü Dr. Adil Kaya, ?Kişi başına ambulans ortalamasına baktığımız zaman çok iyi bir yerdeyiz. Sivas´ta ortalama 8 bin kişiye bir ambulans düşüyor. Türkiye´de bu oran 18 bin civarında? dedi
Naci YILDIZ/ÖZEL HABER
Sağlık İl Müdürü Dr. Adil Kaya, faaliyetleri hakkında gazetemize özel değerlendirmelerde bulundu. 25 Ağustos 2017 tarihli Resmi Gazete´de yayımlanan 694 sayılı KHK ile Sağlık Bakanlığı´nın teşkilat yasasında değişiklik yapıldığını ifade eden Kaya, değişikliğin neleri içerdiğini anlattı. 1966 yılında yaptırılan ve 2013 yılında kapatılarak hizmet dışı bırakılan Sivas Askeri Hastanesi´nin yıkımının ardından oraya yapılacak sağlık kampüsü projesine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Kaya, yeni proje ile birlikte sağlıkta önemli bir adımın atılacağını dile getirdi.
?ESKİYE DÖNÜŞ OLDU?
Kaya; 694 sayılı KHK ile Sağlık Bakanlığı´nın teşkilat yasasında yapılan değişikliğe ilişkin, ?Yeni mevzuat biraz eskiye dönüş oldu. Artık ilde tek temsilci sağlık müdürü. Kamu hastaneleri birliği genel sekreterlikleri ve halk sağlığı müdürlükleri lağvedildi. Artık böyle kurumlar yok. Taşrada da, merkezde de kaldırıldı. Kamu hastaneleri kurumu veya halk sağlığı kurumu diye bir kurum yok Ankara´da. Bunlara da 6 ay süre tanındı. 6 ay süre fonksiyonlarına devam edecekler. Bunlar bağımsız bir kurumken bakanlık bünyesinde faaliyet gösteren bir genel müdürlük haline dönüştürüldü. Taşrada da bunlar sağlık müdürlüğünün altında başkanlık olarak addedildi? dedi.
1966 yılında yaptırılan ve 2013 yılında kapatılarak hizmet dışı bırakılan Sivas Askeri Hastanesi´nin bulunduğu alana yapılması planlanan sağlık kampüsüne dair de değerlendirmelerde bulunan Kaya, ?Bu bina bizim için uygun. 30 dönüm civarında bir arsa var orada. Biz oraya Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği´nin bir arada olduğu idari bina yapalım istiyoruz. Ayrıca bizim Kümbet´te hekimevimiz var. Bunu da yapılacak olan idari binaya taşımayı istiyoruz. Mevcut hekimevini de her yıl yapmak zorunda olduğumuz eğitimler için kullanmayı düşünüyoruz? açıklamasında bulundu.
?HER İLÇEDE EN AZ BİR YEDEK AMBULANS BULUNDURUYORUZ?
Geçtiğimiz günlerde Sivas´a 3 adet ambulans gönderildiğini ve bunlarla birlikte ilimizde bulunan ambulans sayısının 79´a ulaştığını dillendiren Kaya, ?Kişi başına ambulans ortalamasına baktığımız zaman çok iyi bir yerdeyiz. Sivas´ta ortalama 8 bin kişiye bir ambulans düşüyor. Türkiye´de bu oran 18 bin civarında. Ama bizim ambulanslarımızın bazıları eski model. 2010´un altında kalmaması lazım ama 2009-2008 ambulanslarımız var. Biz bunları evde sağlık hizmetlerinde kullanalım istiyoruz. Sivas´ın coğrafi yapısı dağınık. Türkiye´nin en büyük ikinci ili. Biz o yüzden her ilçede en az bir ambulans bir de yedek ambulans bulunduruyoruz. Ama 4 ambulans olan ilçemiz de var? değerlendirmesinde bulundu.