ALTIN ELLER SİVAS’TA BULUŞTU

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Naci Yıldız; "Altın Eller Sivas'ta Buluşuyor” festivali kapsamında açılan stantları ziyaret etti.

GÜNDEM 22.08.2022 19:30:00 1736 0
ALTIN ELLER  SİVAS’TA BULUŞTU

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Naci Yıldız; "Altın Eller Sivas'ta Buluşuyor” festivali kapsamında açılan stantları ziyaret etti.  Tezhip sanatıyla uğraşan Sivas Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti Başkan Yardımcısı ve Devlet Sanatçısı Dr. Fatmagül Saklavcı ile geleneksel dokuma yöntemi ‘çarpana’yı gelecek kuşaklara aktarma çabasında olan Lütfiye Çiftçi ve Gülendam Polat tarafından açılan stantlar hakkında bilgi alan Yıldız; etkinliğin gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

 

Sivas Belediyesi tarafından  unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının, uzman sanatkârlar tarafından uygulamalı olarak tanıtılması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla düzenlenen "Altın Eller Sivas'ta Buluşuyor” festivalinin ikincisi gerçekleştirildi.

25 farklı ilden 50 sanatkârın katıldığı festivalin açılışı tarihi kent meydanında yapıldı.  Sultan Şehir Gazetesi İmtiyaz Sahibi, Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Sivas İl Temsilcisi ve Sivas Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Naci Yıldız;  16-21 Ağustos tarihlerinde ziyaretçilerini ağırlayan "Altın Eller Sivas'ta Buluşuyor” festivalini ziyaret etti.

Yıldız; tezhip sanatıyla uğraşan Sivas Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti Başkan Yardımcısı ve Devlet Sanatçısı Dr. Fatmagül Saklavcı ile geleneksel dokuma yöntemi ‘çarpana’yı gelecek kuşaklara aktarma çabasında olan Lütfiye Çiftçi ve Gülendam Polat tarafından açılan stantları ziyaret etti.

YAPMIŞ OLDUĞUM DOKUMALAR KÜLTÜRÜMÜZÜ YANSITMAKTADIR

Çarpana dokuma sanatına ilişkin bilgiler veren Lütfiye Çiftçi, “Çarpana dokuma menşei Orta Asya olarak bilinen geleneksel bir dokuma türüdür. Çarpana dokuma; dar dokuma olarak da geçmektedir. Genellikle kare şeklinde kesilen ve her bir köşesi delinerek harflendirilen (ABCD) karton, deri gibi malzemelerden yapılan kartlara desene göre iplerin ölçülere göre kesilip takıldığı kendine özgü bir örülme tekniği ile dokuma işine çarpana dokuma denir. Bu tür dar dokumalar üçgen, altıgen, sekizgen gibi kartlar da kullanılarak dokumalar yapılmaktadır. Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş somut olmayan kültürel mirasımızdır. Dokunduğu dönemlerde pek çok alanlarda kullanılmıştır. Bu tarz dokumalar genel olarak çuval, sepet, heybe saplarında, koşum altlarında, çadırlarda, önlük, elbise kuşaklarında, padişah kıyafetlerinde ve daha birçok alanda kullanılmıştır. Günümüzde de kemer, bileklik, kolye, çanta askısı, gözlük ipi, telefon askısı ve gibi birçok alanda  kullanılacak dokumalar ile günümüzde de yaşatabiliriz. Çarpana motiflerinin dile gelip kendi hikayelerini anlattığı ve binlerce yılın bilgi birikiminin saklı olduğu sayısız desenler vardır. Dokuyan kişinin farklı kart dönüşleriyle sonsuz desenler oluşabilmektedir. Yapmış olduğum dokumalar kültürümüzü yansıtmaktadır” dedi.

AMACIM, BU SANATI GELECEK NESİLLERE AKTARMAK

Gülendam Polat ise “Çarpana dokuma Anadolu'da dar dokuma tekniklerinin yapımının birinde kullanılan kare, üçgen, beşgen olarak ortalarında delikler olan levhalardır. Biz bu levhalarla yaptığımız dokumalara çarpana dokuma diyoruz. Eskiden fil dişi ve keçi boynuzlarından yapılıyordu ama günümüzde ise bunlar genelde sert mukavvalar ve plastik malzemelerden yapılıyor. Çarpana dokuma, sosyal hayatımızın her alanında kullanılabilir. Bunu aktarmaya çalışıyorum. Çarpana dokumacılığı günümüzde tamamen yok olmaya başladı. Yabancı insanların bunu çok daha fazla merakla yaptıklarını görüyoruz. Eskiden bu sanat Anadolu'da daha çok yapılırmış. Amacım, bu sanatı günümüzden gelecek nesillere aktarmak. Bu sanatın yaşatılması adına geçmişten geleceğe bir köprü olmaya çalışıyorum” ifadelerini kullandı.

Saklavcı, Çiftçi ve Polat’ı tebrik eden Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Naci Yıldız, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. /SULTAN ŞEHİR/

 

Anahtar Kelimeler: ALTIN ELLER SİVAS’ BULUŞTU

Aksa Doğalgaz altıncı kez Düşük Karbon Kahramanı Ödülü’ne değer görüldü

13 Yıl Hapis Cezası Bulunan Hükümlü Koyulhisar’da Yakalandı

ParkCity AVM Yenilenen Yüzüyle Hizmete Açılacak

Kantar ve beraberindekiler Almanya'da düzenlenen fuara katıldı

Acil Servis 7/24 hizmette

Özdemir: “Sihirli Kelimemiz Girişimcilik”

Sivas’ta ilçe müftüleri toplantıda buluştu

Erdoğan, okul ziyaretlerine devam ediyor

Sivas’ta Scientix STEM Eğitimi Çalıştayı başladı

Doğan: "Çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz"

Erdoğan, miniklerle buluştu

Sivas’ta Turnuvaya 160 Öğrenci Katıldı

  • Cuma 18.8 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 21 ° / 7.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 18.6 ° / 6.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 29 23 1 5 42 74
2.Fenerbahçe 29 22 2 5 47 71
3.Samsunspor 30 15 9 6 9 51
4.Eyüpspor 30 14 8 8 16 50
5.Beşiktaş 29 13 7 9 12 48
6.İstanbul Başakşehir 29 13 10 6 9 45
7.Gazişehir Gaziantep 29 12 11 6 1 42
8.Antalyaspor 30 11 12 7 -19 40
9.Trabzonspor 29 10 10 9 11 39
10.Göztepe 29 10 10 9 9 39
11.Kasımpaşa 30 9 9 12 -4 39
12.Konyaspor 30 10 13 7 -6 37
13.Kayserispor 29 9 11 9 -11 36
14.Bodrum FK 30 9 14 7 -10 34
15.Rizespor 29 10 15 4 -14 34
16.Sivasspor 30 8 15 7 -10 31
17.Alanyaspor 29 8 14 7 -11 31
18.Hatayspor 29 4 18 7 -24 19
19.Adana Demirspor 29 2 23 4 -47