Acil hekimlerine “bonzai” eğitimi

Acil hekimlerine “bonzai” eğitimi

Türkiye’de bonzai kullanımının her geçen gün artması Sağlık Bakanlığı’nı tedirgin etti. Bakanlık ilerdeki Sağlık Müdürlüklerine talimat göndererek acil hekimlerine bonzai konusunda eğitim verilmesini istedi. Sağlık Bakanlığı’nın talimatları sonrasında Siv

Acil hekimlerine “bonzai” eğitimi

Türkiye’de bonzai kullanımının her geçen gün artması Sağlık Bakanlığı’nı tedirgin etti. Bakanlık ilerdeki Sağlık Müdürlüklerine talimat göndererek acil hekimlerine bonzai konusunda eğitim verilmesini istedi. Sağlık Bakanlığı’nın talimatları sonrasında Sivas’ta da 2 hekim bonzai eğitimi alacak.

Halk arasında “Bonzai” olarak bilinen “sentetik cannabinoid” türü uyuşturucu kullanımına bağlı sağlık sorunu yaşayanlardan acillere başvuranlara daha kolay teşhiste bulunulabilmesi için bu birimlerde görevli doktorlar eğitilecek. Türkiye genelinde yaklaşık 5 bin acil hekimi eğitime katılacak. Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı çalışma kapsamında Sivas’ta da 2 doktora bonzai eğitimi verilecek. Sivas’tan eğitime katılacak olan doktorlarla ilgili bilgi veren İl Sağlık Müdürü Dr. Adil Kaya, Bonzai kullanımının Sivas’ta yaygın olmadığını ama her ihtimale karşı iki doktora bu konuda eğitim verileceğini söyledi. 1 yıl içinde Sivas’ta sadece 76 gr bonzai ele geçirildiğini hatırlatan Kaya; “Daha çok genç yaştaki insanların bonzaiye yönelmesi, kolay ulaşılması ve ucuz olması bizi korkutuyor. O nedenle endişeler var. Bu çalışmalar daha çok farkındalık yaratmak için. Yoksa Sivas’ta çok büyük bir problem yok” dedi. Tedbir almak amacı ile Sivas’ta 1 Acil Hekimi ve 1 psikiyatri doktorunun eğitime gideceğini belirten Kaya; “Eğitime gidecek hekimler belirlendi. Bu eğitimin amacı acile baygın birinin getirilmesi halinde hekimin aklına madde kullanımı ile alakalı bir sıkıntı olup olmadığına dikkat çekmek. Erken tanı koyup çözüm üretmezsek bu problem büyür. Rant sağlayan belli gruplar bunu hızla yaygınlaştırabilir. Şuan da Sivas’ta bonzai ile ilgili bir sıkıntı yok. Bonzainin yanı sıra madde bağımlılığı Sivas açısından biraz daha ciddi bir problem. Bağımlılığın çözümleri sosyal projeler. Kullananları yakalayıp tedavi etmektense insanların madde kullanımına götüren malzemelerin ortadan kaldırılması lazım. Madde kullanan kişilerin arkadaş çevresi ile ailesi ile veya sosyal problemleri vardır. Bunu çözebilecek ortamlar oluşturursak insanların bonzaiye veya bağımlılık yapacak maddelere ihtiyaç duymaz” ifadelerini kullandı.