Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, “Kayısı üretiminde dünyada 1. olan ülkemizde Malatya, Elazığ, Adıyaman, Maraş gibi illerden sonra ilimiz üretimde 10. sırada yer almaktadır” dedi.
İlimizdeki kayısı üretiminin ve kalitesinin arttırılmasına katkı sağlayacak "Mikro Havza Bazlı Meyve İliği Geliştirme Projesi" kapsamında Gürün’de "Kayısı Fidanı Dağıtım Töreni" gerçekleştirildi.
Sivas Vali V. Şakir Öner Öztürk, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kadir Algın, Gürün Kaymakamı Halil Yazıcı, İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız ve il protokolünün katıldığı kayısı dağıtım töreninde 50 bin kayısı fidanı üreticilerle buluştu.
İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız törende yaptığı konuşmada; “İlimiz bir tarım ve hayvancılık şehri ve ülkemizin önemli tarım merkezlerinden biridir. Geniş bir coğrafyada yer alan ilimizde mikro klima özelliğine sahip bölgeler bulunmakta ve bunlardan bir tanesi de gürün ilçemizdir. Gürün ilçemizin tarımsal potansiyeli yüksektir. Meyvecilik yoğun olarak yapılmaktadır. Özellikle kayısı, elma, ceviz ve dut yetiştiriciliği ön plandadır. Son yıllarda badem yetiştiriciliği de artmış ve İl Müdürlüğü olarak özel idaremiz, orman işletme müdürlüğümüzün destekleriyle 420 dekarlık badem bahçesi kuruldu. İnşallah 1000 dekar daha ilave edeceğiz. Kayısı üretiminde dünyada 1. olan ülkemizde Malatya, Elazığ, Adıyaman, Maraş gibi illerden sonra ilimiz üretimde 10. sırada yer almaktadır. Ülkemizde Maraş merkezli meydana gelen depremlerde Gürün ilçemizde etkilenmiştir. Gürün İlçemizdeki tarımsal üretimin devamlılığı için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. İl müdürlüğümüz tarafından hazırlanan Mikro havza bazlı meyveciliği geliştirme projesi İl Özel İdaremiz tarafından finanse edilmiştir. Projemizin toplam bütçesi 2 Milyon liradır. Yüzde 75 Özel idare destekli ve yüzde 25 üretici katkılı olarak hazırlanmıştır. Tatbikî bahçe tesisinde en önemli konu fidandır. Dikimi yapılacak fidanlar sağlıklı, hastalıktan ari, çeşit özelliğini yansıtan ve sertifikalı olması gerekir. Dağıtımı yapılacak fidanlarla en az iki dönüm en fazla 30 dönüm bahçeler kurulacaktır. Fidanlarımızın üreticilerimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum.” dedi.
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kadir Algın; “Gürün ilçemiz bizim için önemli ve anlamlı bit yer, Meyveciliği Geliştirme Projesi kapsamında %75’i İl Özel İdaresi finansmanı %25’i üretici katkılı olarak planlarken aslında fidanı toprakla buluşturmayı daha da garanti hale getirerek üreticinin de bu sürecin içine katılmasını istedik. Projemizin fikir önderliğini yapan İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz. Finansman noktasına İl Özel İdaremizin bütün çalışanlarına teşekkür ediyorum. Bir araya gelerek çok güzel çalışmalar gerçekleştirdik bu gibi çalışmalarımızın devamı gelecektir. Üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Sivas Vali V. Şakir Öner Öztürk konuşmasında; “Gürün ilçemiz Sivas’ımızın meyve ve sebze deposu ilçelerinden bir tanesi durumunda. Gürün’deki en önemli ürünlerden bir tanesi kayısı meyvemizin üretiminin ve kalitesinin artırılmasına katkı sağlayacak projemizin hayata geçmesinde emeği geçen İl Tarım ve Orman Müdürümüzü ve çalışanlarını tebrik ediyorum. Projemize büyük katkı sağlayan İl Özel İdaremizin Genel Sekreteri Sayın Kadir Algın’ın şahsında tüm çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Projemizin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.
Konuşmaların ardından kayısı fidanlarımızın üreticilere teslim edilmesi ile program sona erdi.