“ULAŞTIRMA’NIN U’SUNU UTANMAZLIĞIN U’SU YAPTILAR”

Çok sayıda kamu kurumuna düzenledikleri siber saldırılarla milyonlarca vatandaşın verisine ulaşıp satanlar hakkında, MİT’in de “müşteki” sıfatıyla yer aldığı, davalar açılırken CHP’li Karasu Ulaştırma Bakanı’nı eleştirdi.

SİYASET 10.04.2025 15:29:00 1151 0
 “ULAŞTIRMA’NIN U’SUNU UTANMAZLIĞIN U’SU YAPTILAR”

Çok sayıda kamu kurumuna düzenledikleri siber saldırılarla milyonlarca vatandaşın verisine ulaşıp satanlar hakkında, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı’nın da “müşteki” sıfatıyla yer aldığı davalar açılırken, konuyu defalarca gündeme getiren CHP’li Ulaş Karasu Ulaştırma Bakanı’nı istifaya çağırdı. 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, çok sayıda kamu kurumu ve özel kuruma yönelik düzenledikleri siber saldırılarla milyonlarca kişiye ait kişisel verileri ele geçirerek, panel adı verilen sorgu sistemleri üzerinden para karşılığında satan 16 şüpheli hakkında Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açtı. İddianamede “devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belge veya vesikaları tahsis olundukları yerden başka bir yerde kullanma, hileyle alma veya çalma”, “Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’na aykırılık” suçlarından ceza talep edilirken, siber saldırılara maruz kalan Sağlık Bakanlığı, Çevre Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nın da aralarında bulunduğu 17 kurum “mağdur” sıfatıyla yer aldı. MİT Başkanlığı “müşteki” sıfatıyla iddianameye girdi.

Siber saldırılarla milyonlarca vatandaşa ait kişisel verileri ele geçirerek, panel adı verilen sorgu sistemleri üzerinden para karşılığında satılmasına yönelik iddiaları defalarca gündeme getiren, bu konuda suç duyurusunda da bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Karasu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın kayıtsız tavrını eleştirdi. Karasu şöyle dedi:

“Vatandaşlarımızın kimlik bilgilerinin çalındığını, üç kuruşa panel adı verilen yerlerde satıldığını her ortamda gündeme getirdim. Soru önergeleri vererek bakandan yanıt talep ettim. Önergelerime yanıt verilmedi, geçiştirildi. Suç duyurusunda bulundum, takipsizlik kararı verildi. Ama Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianameden de gördük ki milyonlarca vatandaşımızın kişisel bilgileri çalınmış, satılmış. Üstelik MİT bile davaya müşteki olmuş. Ben bu dava henüz soruşturma aşamasındayken, ulusal güvenliğimizi çok yakından ilgilendiren bu konuyu yine gündeme getirdim. Çünkü savcılığın sevk yazısında, benim de dile getirdiğim nüfus kayıtlarının devlet güvenliği açısından kritik önem taşıdığı ve şüphelilerin de bu bilgileri ele geçirerek milli güvenliği tehdit ettikleri ifade ediliyordu. Ama bakan yine kafasını kuma gömdü ve cevap vermedi. Dünyanın neresinde olursa olsun bu durum istifa sebebidir. Devletin uhdesinde olan kişisel verilerin çalınması ve satılması utançtır, ama bakanın hala o koltukta oturması da bir utançtır. Genel Başkanımızın dediği gibi; ‘Erdoğan’ın dolma kaleminden akandan bakandan bakan falan olmaz’. Ulaştırma Bakanlığı’nın U’sunu, utancın U’su yaptılar. AKP, bir milli güvenlik sorunudur. Vatandaşın kişisel verilerini koruyamayandan da bakan olmaz. O koltukta, bir saniye dahi oturmaması gerekmektedir”

“İSTANBULKART YALANI”

Bütün bu yaşananlar ortada iken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İstanbulkart’ın kişiselleştirilmesiyle birlikte kişisel veriler üçüncü şahıslarla paylaşıldığı yalanını ortaya atıldığını belirten Karasu, “Oysa bu uygulamaya üyelikte alınan bilgiler yalnızca kamu hizmetleri için kullanılır ve kullanıcıların açık rıza, aydınlatma ve KVKK metin onaylarıyla birlikte alınır. Bunu çok iyi bilmelerine rağmen yalan söylemekten geri durmuyorlar. Çok az kaldı, zamanı geldiğinde tüm vatandaşlarımızın haklarını koruyup, bütün bunların hesabını ilgililerinden soracağız” dedi.

Yorumlar (0)

Ayın ve Solak ailelerinin mutlu günü

Sivas Ticaret Borsası Gürün Temsilciliği Açıldı

KGK heyetiyle buluşan Hacıyev: Ermenistan halkıyla kalıcı barış istiyoruz

TESKOMB Denetim Kurulu üyeliğine seçildi.

Sivaslı Araştırmacı Avrupa Kanser Ağına Katıldı

Kıyasıya yarıştılar

Şimşek: Başarı diliyoruz

Köy okuluna zekâ oyunları sınıfı

Halk Eğitim'de yıl sonu sergisi

"Yeşil Adımlar" Projesiyle Çevre ve Vatandaşlık Bilinci Aşılandı*

SİVAS BELEDİYESİ’NİN 1. YIL KARNESİ GÖZ DOLDURDU

MÜSİAD Sivas Üyelerinden Örnek Yatırım: Lonca Evler’in Temeli Atıldı

  • Pazar 23.2 ° / 9.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 16.4 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 7.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 29 1 5 58 92
2.Fenerbahçe 35 25 4 6 50 81
3.Samsunspor 35 18 10 7 13 61
4.Beşiktaş 35 16 8 11 19 59
5.İstanbul Başakşehir 35 16 13 6 6 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 35 12 11 12 11 48
8.Göztepe 35 12 12 11 8 47
9.Kasımpaşa 35 11 10 14 0 47
10.Konyaspor 35 13 15 7 -4 46
11.Rizespor 35 14 17 4 -9 46
12.Kayserispor 35 11 12 12 -11 45
13.Gazişehir Gaziantep 35 12 15 8 -5 44
14.Antalyaspor 35 12 15 8 -23 44
15.Alanyaspor 35 11 15 9 -9 42
16.Bodrum FK 35 9 16 10 -13 37
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 35 6 21 8 -24 26
19.Adana Demirspor 35 3 28 4 -58 1