Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, projelerde gelinen son durum hakkında bilgi vererek “Tek derdimiz Sivas’a, Sivaslılara hizmet” dedi.
RÖPORTAJ
Ortak akıl ve istişareye önem veren Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) İl temsilcisi Naci Yıldız’ın sorularını yanıtladı. Millet Bahçesi, hızlı tren, Eski Sanayi başta olmak üzere kamuoyunun merak ettiği konulara açıklık getiren Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, projelerde gelinen son durum hakkında bilgi vererek “Tek derdimiz Sivas’a, Sivaslılara hizmet” dedi.
Sivas geçtiğimiz hafta son 12 yılın en yoğun kar yağışını aldı. Belediyenin karla mücadele çalışmaları hakkında kısa bir değerlendirme yapar mısınız?
Allah’a şükürler olsun memleketimize böyle bir nimet bizim dönemimizde yağdı. Son 12 yılın en yoğun kar yağışını aralıksız yağan kar neticesinde almış olmamız hayatı biraz zorlaştırdı, ancak en ufak bir olumsuzluk yaşamadan başarılı bir çalışma gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum. Ana arterlerimizin hiçbirinin kapanmasına müsaade etmedik, hiçbir toplu taşıma aracı yolda kalmadı, 112 çağrı merkezinden hiçbir ihbar almadık. Belediyemizin tüm ekip ve ekipmanlarıyla 24 saat aralıksız kar sıyırma ve taşıma çalışmalarını kar yağmaya başladığı andan itibaren başlattık. Başta şahsım olmak üzere tüm başkan yardımcılarımızla birlikte çalışmaları gece gündüz yerinde takip ettik.
Son yıllarda kuraklık tehlikesi yaşayan illerin başında gelen Sivas’ta etkisini artıran kar yağışının Dört Eylül Barajına katkısı hakkında neler söylemek istersiniz, 2020 yılında su sıkıntısı çekilecek mi?
İlimizin su ihtiyacı toplam su kapasitesi 85 milyon metreküp olan Dört Eylül barajından ve ihtiyaç olması durumunda çalıştırdığımız Tavra Deresindeki su kuyularımızdan temin edilmektedir. İlimiz yağış almadığı zaman barajdaki su seviyesi doğal olarak düşmektedir. Bu durumlarda Tavra Deresindeki su kuyularımız devreye sokulmaktadır. Şu anda barajdaki su seviyesi dip noktalara gelmişti. Kar yağışının şu anda etkisi olmaz, çünkü kar henüz erimedi. Erimeye başladığında bahar ayından itibaren barajımızın dolmasını bekliyoruz. 2020 yılında su sıkıntımız olmayacak, halkımız rahat olsun.
Kuraklık olması durumunda ilimizin su sıkıntısı yaşamaması için Pusat-Özen Barajından Dört Eylül Barajına isale hattı yapılması amacıyla Devlet Su İşleri (DSİ) ile görüşmelerimiz devam ediyor. Bu yıl içinde proje çalışmalarını başlatacağız. Uzun vadede ise Sivas-Hafik arasına Beydilli Barajının yapılması için çalışmalar yürütüyoruz.
Kendi enerjisini üreten bir belediye olmayı hedefliyorsunuz. Bu noktada kurulacak olan GES ve belediye bütçesine olacak katkısıyla ilgili bilgi verir misiniz?
Belediye olarak yaklaşık 10 MW’lık anlık elektrik tüketimimiz var. Yani aylık yaklaşık olarak 1.500.000-TL elektrik bedeli ödemekteyiz. Ülkemiz yenilenebilir enerji konusunda yatırımların yapılması amacıyla lisanssız elektrik üretimini desteklemektedir. Bu teşviklerden yararlanarak ihtiyacımız olan elektrik enerjisini üretmek bizim en önemli yatırımlarımızdan biri olacaktır. Bu amaçla ilk etapta 1 MW’lık GES projemizi yaparak kendi imkanlarımızla yapmak üzere yapım ihalesini gerçekleştirdik. 1 MW’lık GES projemizi de Enerji Bakanlığına sunduk, kabul edildi. Bir aya kadar sözleşmemizi Enerji Bakanlığında imzalayacağız. Türkiye’de 3 şehre verilen yüzde 85 hibeden yaralanacağız. Bu yatırımlarımız kendisini 3 yıl gibi kısa bir sürede amorti etmektedir. Kalan 8 MW’lık ihtiyacımızı da ne şekilde karşılayacağımız konusunda çalışmalarımız devam etmektedir.
Eski stadyumun bulunduğu yere yapılan Millet Bahçesi projesi ne zaman hayata geçecek? Ayrıca bu projeyi çevreleyen duvarlar ile ilgili eleştiriler var, ne söylemek istersiniz?
Eski stadyumun yerine TOKİ tarafından Millet Bahçesi yapıldı, geçici kabulü de gerçekleştirildi. Mülkiyeti Hazine’den Belediyemize tahsis edildi. Ancak tespit edilen geçici kabul eksikliklerinin tamamlanmasını bekliyoruz. Malum kış aylarında çalışma yapılamamaktadır. Bu çalışmalar Haziran ayına kadar tamamlanıp Belediyemizce teslim alınacaktır. İnşallah Ramazan Bayramında açılışını halkımızla birlikte gerçekleştiririz.
Eski stadyumun yerine Millet Bahçesi yapım işi biz göreve gelmeden TOKİ tarafından 27 Şubat 2019 tarihinde gerçekleştirilmişti. Bu sebeple projeye müdahil olamadık. Göreve başladıktan sonra projeyi inceledik, proje genelde çok güzel hazırlanmış bir projeydi. Duvarların iptal edilmesi halinde projenin tekrar yapılması ve işin tekrar ihale edilmesi gerekiyordu. İlimize yapılacak bu yatırımı geciktirmemek için ufak düzeltmelerle işin yapımına yardımcı olduk. Bundan sonra yapılacak cami, park ve Millet Bahçelerinin etrafına duvar yapılmasını istemiyoruz. Bu alanlar halkımız için yapılıyor, bu yüzden her tarafı açık olmalı. Bu yatırımlara halkımız sahip çıkmalı. Halkımız sahip çıkarsa kimseden korumamıza gerek kalmaz.
Millet Bahçesinin üst tarafına inşa edilecek nikah salonu ile itfaiye binası projeleri hakkında bilgi verir misiniz, ne zaman hayata geçecek?
Eski stadyumun yerine yapılan Millet Bahçesinin üst tarafında bulunan 3 bin 500 metrekare resmi kurum arazisi satın alınarak ilimize yakışır bir nikah salonu yapmak istiyoruz. Satın alma ve imar planları tamamlandı. Proje ihalesi de gerçekleştirildi. Bu yıl yapım işi ihalesini yapmayı planladık. İtfaiye Müdürlüğümüzün şu anda faaliyet gösterdiği yer imarda uygun olmayan bir konumda. binamız da ihtiyaçlara cevap verecek kapasitede değil. Bu sebeple itfaiye binamızın da yenilenerek araç takviyesi yapılması gerekiyor. Projeleri tamamlanmak üzere, bu yıl yapım işi ihalesini de yaparak ilimize modern bir itfaiye binası kazandıracağız.
Eski Numune Hastanesine yapılacak ikinci Millet Bahçesi hakkında bilgi verir misiniz? Burası ile ilgili mahkeme surecinin sona erdiği bilgisi doğru mu?
Eski Numune Hastanesinin yerine 27 Haziran Öğretmenler Parkını da ilave ederek toplam 57 bin metrekarelik alana ikinci Millet Bahçesini yapacağız. Parkın altına yeraltı otoparkı da yapacağız. Parkın etrafını duvarlar ile çevirmeyeceğiz. Yeşili bol, halkımızın dinleneceği ve eğleneceği mekanların olduğu güzel bir Millet Bahçesi yapmayı düşünüyoruz. Eski Numune Hastanesinin tekrar yapılmaması yönünde mahkeme kararları kesinleşti. Buna istinaden imar planı ve proje çalışmalarını başlattık. Bu yıl proje çalışmalarını neticelendirip yapım işini de ihale etmeyi planlıyoruz.
Şehirde var olan otopark sıkıntısın çözmek amacıyla bu yıl içerisinde hayata geçirilecek projeler nelerdir?
Ülkemizde olduğu gibi ilimizde de yaşam standartlarının yükselmesiyle araç sayısında da artışlar oldu. Bu yüzden şehir merkezinde hem otopark hem de kavşak düzenlemelerine ihtiyaç bulunmaktadır. Kavşak düzenlemelerine başladık bu yıl da devam edeceğiz. Şu anda Halk Eğitim Merkezinin eski yerine yapmaya başladığımız Merkez Camisinin altına yeraltı otoparkı da yapıyoruz. Yine Eski Numune Hastanesinin yerine yapacağımız Millet Bahçesinin altına yeraltı oto parkı yapacağız. Kale Projesi kapsamında yıkılan Selçuk Orta Okulunun yerine yeraltı otoparkı yapacağız. Bu şekilde yapacağımız yatırımlarla şehir merkezini rahatlatmış olacağımızı düşünüyoruz.
Eski Sanayi ile ilgili mülk sahipleriyle görüştünüz. Projede gelinen son durum hakkında bilgi verir misiniz?
Eski Sanayi Sitesi toplam 80 bin metrekarelik bir alanı kapsamaktadır. Bu alanın 2000 yılından itibaren yıkılarak dönüştürülmesi için geçmiş belediye başkanlarımız tarafından bir takım çalışmalar yürütülmüştür. İki ayrı proje yapılarak mülk sahiplerinden muvafakat istenmiş ancak projeler hayata geçirilememiştir. Mülk sahiplerinin talebi üzerine bu bölgenin artık ekonomiye kazandırılması yönünde biz de çalışmalara başladık. Mülk sahipleriyle görüşmeler yaptık. Anket formu düzenleyerek taleplerini aldık. Bu talep doğrultusunda hem imar planı hem de proje üzerinde çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmalar somutlaşınca mülk sahiplerinden de temsilciler alarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza gideceğiz. Bakanlığımızın onaylaması durumunda bu projeyi gerçekleştireceğiz. Bu bölge kentsel dönüşüm alanı ilan edilmiş olduğundan Bakanlığımızın hem imar planını hem de yapılacak projeyi onaylaması gerekiyor. Aksi halde yapılan projelerin ve alınacak muvafakatların hiçbir önemi yoktur. Biz mülk sahiplerinin talebi doğrultusunda hareket ederek, Bakanlığımızın da onayını alarak bu alanın dönüştürüleceğine inanıyoruz.
Esentepe Kentsel Dönüşüm projesi devam ediyor mu? Ediyor ise gelinen aşamalar hakkında bilgi verir misiniz?
Esentepe Mahallesinde 77 hektarlık bir alan 2015 yılında riskli alan ilan edilerek kentsel dönüşüm çalışmaları başlatılmıştır. Bu alanın yanında 20 hektarlık rezerv alan da bulunmaktadır. Bizden önceki dönemde yapılan imar planı ve avam projeler hükümetimizin son dönemde benimsemiş olduğu yatay mimariye uymadığı için Bakanlığımızca uygun görülmemiş. Bu sebeple gerek imar planları gerekse uygulanacak proje çalışmaları yeniden başlatıldı. Ancak bu bölgede yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde tapu kayıtlarında 21 parselde çok büyük pay hataları tespit edildi. Bugüne kadar bu hataların 19 adedi düzeltildi. İki parseldeki pay hatalarını bulma çalışmalarımız devam ediyor. Bu hatalar düzeltilmedikçe burada hiçbir işlem yapılamaz. Bu çalışmalar yürütülürken diğer imar ve proje çalışmalarımızda eş zamanlı olarak devam etmektedir. Mevcut ruhsatlı ve yeni binalar korunarak yatay mimari anlayışıyla yapmaya çalıştığımız imar planları ve projelerimiz kısa süre sonunda tamamlanarak Bakanlık onayına sunulacak. İnanıyorum ki bu yıl Bakanlık onayını alırız ve 18 çalışmalarını başlatırız.
20 hektarlık rezerv alanda pay hataları düzeltilerek imar planımız Bakanlığımızca onaylandı. Askı süresi dolunca 500 konutluk inşaatımızı bu yıl içinde başlatacağız. Kentsel dönüşüm alanı içinde arsası bulunan vatandaşlarımızdan arsasını vermeyi kabul edenlere dairelerini teslim edeceğiz.
Seyfebeli Projesi ile ilgili son durum nedir?
Seyfebeli Bölgesinde toplam 800 hektarlık bir alan üzerinde kurulması planlanmış olan Seyfebeli Sanayi Sitesi çalışmaları devam etmektedir. Seyfebeli Sanayi Sitesini oluşturmak için 14 adet kooperatif kurulmuş. Yönetimi sağlamak için de bir çatı kooperatifi kurulmuş. Biz bu çatı kooperatifin yönetimini değiştirerek asıl yatırımı yapacak olan kooperatiflerden oluşturduk. Bu bölgenin mülkiyetinin 500 hektarlık kısmı özel şahıs arazisi. Bu yüzden bu arazilerin kamulaştırılması gerekmektedir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız bu yıl sadece iki şehri yatırım programına almış bulunmaktadır. Bizim kredi talebimiz devam etmektedir. İlimizin yatırım programına alınmasıyla birlikte kamulaştırma ve üst yapı yatırımlarının yapımına başlanabilecektir.
KÜLTÜR A.Ş. ve SİVTAŞ A.Ş. şirketlerini Valilik ile beraber kurdunuz. Şirketler aracılığıyla kazandırılacak yatırımları değerlendirir misiniz?
Seçim çalışmalarında biz sadece belediyenin yapması gereken bazı standart işlerin dışında bu şehirde yaşayan tüm vatandaşlarımızı ilgilendiren her konu ile yakından ilgileneceğimizi ve buna dönük projeler yürüteceğimizi söylemiştik. İlimizde var olan tarih, kültür ve turizm potansiyelini değerlendirmek için Valiliğimiz ilgi birlikte KÜLTÜR A.Ş.’yi kurduk. Bu şirketimiz üç aşamalı çalışmalar yürütecek. İlimizi uluslararası düzeyde tanıtıcı faaliyetler ve reklam çalışmaları yürüteceğiz. Buna paralel olarak tur etkinlikleri düzenleyeceğiz. Bunları yaparken ilimizde kültür ve turizm ile ilgili altyapımızı iyileştirme çalışmaları yapacağız.
Yine aynı mantıkla kurmuş olduğumuz SİVATAŞ A.Ş. ile ilimizde tarım ve hayvancılığın gelişmesi için faaliyetler yürüteceğiz. İlk etapta Yem ve Süt Ürünleri Üretim Tesisi olmak üzere iki fabrika yapacağız. 1. Organize Sanayi Bölgesinde bu iki fabrikanın yapımına başladık. İnşallah bu yıl yem fabrikamız üretime başlayacak. Çiftçilerimiz ile sözleşmeli ticaret yapacağız. Yem bitkileri ektirerek bitkilerini alacağız, karşılığında yem vereceğiz. Süt inekçiliği yapmalarını sağlayarak sütlerini alacağız, işleyerek katma değer katarak pazarlayacağız. Belediye ve Valilik olarak çiftçimize güven veren, yol gösteren, destek olan bir model uygulayacağız.
Sivas kısa süre içerisinde hızlı trene kavuşacak. Hızlı trenin şehre katkısı sizce ne yönde olacak; Sivas buna hazır mı?
Ankara-Sivas arasında yapılmakta olan yüksek hızlı tren çalışmaları sona yaklaştı. Bu yıl içinde açılışını yapacağız. Belediye olarak biz de çalışmaları yakından takip ediyoruz. TCDD ile iş birliği protokolü imzaladık. Şehir içinde hemzemin geçitlerin üzerine üst geçitler yapacağız. Toptancılar Halinin yanındaki köprüyü de yenileme çalışmalarımız tamamlanmak üzere. Yüksek hızlı trenin ilimize gelmesiyle Ankara iki buçuk saate, İstanbul ise beş saate düşecek. Bu sayede ilimizde turizm sektörünün canlanacağını düşünüyoruz. KÜLTÜR A.Ş.’nin kurulmuş olmasının bu kapsamda çok isabetli olduğunu düşünüyorum. Yüksek hızlı trenle birlikte sadece turizm sektörü değil sanayi yatırımlarının da canlanacağını ümit ediyoruz. Bu sebeple ilimizde hem turizm hem de sanayi altyapısının iyileştirilmesi ve geliştirilmesine yönelik çalışmalarımız devam etmektedir.
Tarihi Kent Meydanını dört kat büyütüyoruz. Ordu Evininin ve Jandarma Lojmanlarının yerini kent meydanına katıyoruz. Halk Eğitim Merkezinin yerine yapacağımız cami ve el sanatları satış merkezi, altına yeraltı otoparkı, 27 Haziran Öğretmenler Parkı ile Eski Numune Hastanesinin yerine yapacağımız Millet Bahçesi ilimize yeni bir vizyon katacak. 2019 yılında yapmış olduğumuz Tarihi Kent Meydanındaki cephe düzenlemesini devam ettireceğiz. İstasyon ve Atatürk Caddesinde de cephe düzenlemesi yaparak şehir merkezini adeta yenilemiş olacağız. Bu yatırımlar yapılırken şehir olarak da değişime ayak uydurmamız gerekmektedir. Bu çalışmaları KÜLTÜR A.Ş. ile yürütüyoruz.
Sivas’ın en önemli sorunları arasında gelen işsizlik size göre nasıl çözülür?
İlimizde işsizlik oranı Türkiye ortalamasını yansıtmaktadır. İşsizliğin giderilmesi birkaç faktörle giderilecek bir durum değildir. Kısa vadede ilimizin sahip olduğu turizm potansiyelinin ekonomiye kazandırılması bizim önceliğimizdir. İstihdamın olması için il ekonomisinin canlanması gerekmektedir. İl ekonomisi de ancak ilimize nitelikli göçün gelmesiyle veya sanayi yatırımlarının artmasıyla mümkündür. Bu sebeple Demirağ Organize Sanayi Bölgesinin bir an evvel tamamlanarak yatırımcılara açılması için çalışmalarımız devam etmektedir. İlimize yatırımcı çekmek için teşviklerde daha iyi bir noktaya gelmek için mücadelemiz devam etmektedir. Belediye ve Valilik olarak sanayi yatırımı yapmak gibi bir sorumluluğumuz olmamasına rağmen ilimizde örnek olmak yol göstermek adına yatırım yaparak istihdama katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bu çalışmalarımız neticelendiğinde inanıyorum ki işsizlik oranımız minimum seviyelere gelecektir.
Ayyıldız’ı sormak istiyorum. Caminin açılışı ne zaman gerçekleşecek?
Kılavuz Mahallesinde Yukarı Tekke Mevkiinde 7 bin metrekarelik alan üzerine yapılmakta olan Ayyıldız Cami inşaatımız tamamlanmak üzere. Toplam 4 bin metrekarelik kapalı alanı bulunmaktadır. 3 bin 500 kişinin aynı anda namaz kılabileceği camimizin 24 Nisan 2020 tarihinde açılışının yapılması planlanmaktadır. Bu camimizin ibadete açılmasıyla birlikte şehir merkezinde cenaze namazlarında oluşan trafik yoğunluğu da ortadan kalkmış olacaktır.
Sorularımıza içtenlikle vermiş olduğunuz cevaplardan ötürü Sultan Şehir ailesi adına teşekkür eder, başarılar dilerim. Son olarak söylemek istedikleriniz varsa buyurun.
Ortak akıl ve istişare ile şehrimizi yönetiyoruz. Çalışmalarımızda “ben” değil “biz” diyoruz. Bu anlayışla da gönül belediyeciliği yapmaya devam edeceğiz. Tek derdimiz Sivas’a, Sivaslılara hizmet. Verimli bir röportaj olduğunu düşünüyorum. Sizlere ve Sultan Şehir çalışanlarına başarılar diliyor, teşekkür ediyorum.