Kenevirin endüstriye dönüşmesi sağlanacak

Vali Salih Ayhan; Sivas Bilim ve Teknoloji üniversitesi tarafından 100 dekar alanda ekimi gerçekleştirilen kenevir tarlasını ziyaret etti.

GÜNDEM 2.08.2021 18:27:00 1274 0
 Kenevirin endüstriye  dönüşmesi sağlanacak

Vali Salih Ayhan, ilimizde üretim yapan çiftçileri ziyaret ederek yanlarında olduğunu göstermeye devam ediyor. Ayhan bu kapsamda merkeze bağlı Aşağıyıldızlı köyünü ziyaret ederek, ayçiçek ve buğday hasadına katıldı.

Aşağıyıldızlı köyüne giden Vali Ayhan, ilk olarak ayçiçek tarlasını ziyaret etti. Çiftçi Semih Akın Hacıalibeyoğlu’ndan tarla hakkında bilgi alan Vali Ayhan, Sivas’ta hasat döneminin başladığını söyledi.

Sivas ve ülkede tüm çiftçilere bol ve bereketli hasat dileyen Vali Ayhan, “Bu sene ciddi manada kuraklık oldu. Yeterli miktarda yağış alınmadı ve ilave olarak mevsimsel değişikliklerden dolayı da 2021 yılında arzu ettiğimiz ürünü alamadık ama emek verildiği zaman, çalışıldığı zaman, sulanabilir arazi olup da sulandığı zaman bugün gördüğümüz tarlada olduğu gibi çok ciddi manada bir ürün alınabiliyor. İl geneline baktığımızda 1 milyon hektar tarım arazisi var. Bunun yaklaşık 800 bin hektarı çok rahat bir şekilde tarıma elverişli alan. Şu an devletimizin büyük destekleri ile gerek göletler, barajlar ve modern tarım sulama sistemleri ile birlikte ciddi bir altyapının da oluştuğunu söyleyebilirim. İnşallah yaklaşık 150 bin dekar daha bir tarımsal sulama alanları yapılarak modern sulama sistemlerine kavuşturuyoruz. Yaklaşık 300 bin hektarın da çok rahat bir şekilde sulanabileceğini görmekteyiz. Tabi devletimiz ciddi destekler veriyor. Bu sene farklı bir yıl oldu. Bu sene seller, afetler, yangınlar oldu ülkemizde ama buna rağmen üretmeye, çalışmaya gayret göstermeye devam edeceğiz” dedi.

HER ZAMAN ÇİFTÇİMİZİN YANINDAYIZ

3 yıl önce başlatılan ‘Üreten Çiftçi, Gelişen Sivas’ Projesi ile sahaya indiklerini ifade eden Vali Ayhan “Bugün gerçekten nitelikli tarım yapan, modern teknikleri kullanarak üretim yapan bir genç çiftçimizin tarlasındayız. Ona bol bereketli kazançlar diliyorum. Tüm alın teriyle, akıl teriyle tarladan, topraktan ekmeğini kazanan çiftçilerimize şükranlarımı sunuyorum ve onlara da bol bereketli kazançlar diliyorum. Sivas’ımızda ‘Üreten Çiftçi, Gelişen Sivas’ diyerek 3 yıldır nitelikli bir şekilde sahaya indik. Onlara güçlü destekler vermeye çalışıyoruz. Onları motive etmeye çalışıyoruz ve her zaman da çiftçimizin, tarım ve hayvancılık yapan vatandaşlarımızın yanlarında olduğunu her daim söylüyoruz. Bugün de o minvalde buradayız. Rabbim, alın terinizi ve akıl terinizi muhafaza eylesin. Üretmeye, çalışmaya devam” ifadelerini kullandı.  

HAYIRLI, BEREKETLİ SEZON DİLİYORUM

300 dekar alanda hasadının başladığını ifade eden Çiftçi Semih Akın Hacıalibeyoğlu ise “Herkese hayırlı hasatlar diliyorum. Sivas’ta hasat dönemi başlamış durumda. Arpa, buğday hasadı yapılıyor. Şu anda bulunduğumuz arazimiz 300 dekar bir alan. Biz burada 2017 senesinde tarım müdürlüğünün ve bakanlığın sunmuş olduğu basınçlı sulama sistemi projesi ile hibe elde ettik. Bu sene kuraklık dolayısıyla herkesin ekinleri maalesef yüzde 50 kayıpla gerçekleşiyor. Devletimizin sunmuş olduğu sulama imkânı ile biz burayı 4 defa suladık. Gübresi, ilacı, tohumu her şeyi tam. Rabbimin izniyle istediğimiz verimleri elde ettik. Sayın Valimiz ben işe başladığımdan beri her zaman yanımızda oldu. Patatesimizde, buğdayımızda, arpamızda, herhangi bir sorun ve sıkıntıyla karşılaştığımızda hepsinde yanımızda oldu. Öncelikle Sayın Valimize, Tarım İl Müdürümüze, Ziraat Odası Başkanımıza teşekkür ediyorum. Hayırlı, bereketli sezonlar diliyorum. Allah kimsenin emeğini boşa çıkarmasın.” diye konuştu.

İLİMİZDE BUĞDAY EKİM ALANI 3 MİLYON DEKAR

Vali Salih Ayhan, daha sonra merkeze bağlı Aşağıyıldızlı köyünde buğday hasadına katıldı. Çiftçilere bereketli hasat dileyen Vali Ayhan, "İlimizde buğday ekim alanı 3 milyon dekardır. Buğday üretiminde ise ülkemizin tahıl ambarlarındanız" dedi.

ÜRETİM ÜSSÜ OLACAĞIZ

Biçerdövere binerek buğday hasadına katılan Vali Ayhan; "Çiftçimizin yüzünün gülmesi bizim için çok önemli. Devletimiz, nitelikli bir tarım yapılması için desteklerini sürdürüyor. Üretimimiz daha da artacak. El birliği ve güç birliğiyle üretim üssü olacağız" ifadelerini kullandı.

OSB’DE KENEVİR İŞLEME TESİSİ KURULACAK

Vali Ayhan daha sonra Sivas Bilim ve Teknoloji üniversitesi tarafından 100 dekar alanda ekimi gerçekleştirilen kenevir tarlasını ziyaret etti. Kenevir üretiminde Sivas’ın 20 ilden birisi ve en son izin verilen illerin de başında geldiğini ifade eden Vali Ayhan “Ekim izni verildikten sonra Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz ve ilgili birimlerle yapılan çalışma neticesinde ilk etapta 200 dekara yakın alanda ekim gerçekleştirildi. Bu ekim de kontrolsüz değil, planlı ve sözleşmeli yani güçlü kurumsal yapısı olan firmalarla sözleşmeli bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Bunların da en önemlisi yine Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitemize tahsis edilen alanda yapılmaktadır. Bunun devamlılığını sağlamak açısından da işletmenin de kurulması açısından da bir planlama yapıldı. İyi bir noktaya geldiğimizi söyleyebilirim.” dedi.

20 il içerisinde en çok ekim yapılan illerin başında Sivas’ın geldiğini ifade eden Vali Ayhan şöyle konuştu: “Dolayısıyla bu iznin sahada karşılık bulduğunu da çok rahat söyleyebiliriz. İnşallah katma değeri yüksek olan ve kontrollü bir şekilde ekimi gerçekleştirilen bu ürünün OSB bünyesinde de bir işletme tesisi ile birlikte endüstriye dönüşmesi sağlanacak. Sivas’ımız çok önemli bir katma değeri yüksek ürünü de bünyesine kazandırmış olacak. Tabi ilk olunca insanların bir çekincesi olur. Bunu birçok destek sağlayarak teşvik ederekten, sahada yaklaşık 200 dekarın ekimini gerçekleştirdik. Seneye bunun çok ciddi manada artacağına da inanıyoruz. Bu sene biraz mevsimsel sıkıntılardan, kuraklıktan kaynaklı nedenlerle bağlı olarak belki birçok mahsulde sıkıntı oldu ama gördüğünüz gibi ekimi gerçekleştirilen alan gayet iyi bir verim olduğunu göstermektedir. İlimiz tarım çeşitliğini artırmak için katma değeri yüksek ürünleri bünyemize kazandırmak için de bu tür ürünler çok çok önem arz etmektedir. Hem bunu bilimsel olarak yapmak lazım hem de bunu vatandaşımızın bilgili, bilinçli bir şekilde yapması gerekmektedir. Ben üniversitemize, SİVTAŞ'a ve ekim yapan çiftçilerimize teşekkür ediyorum. Sevindirici bir tarafı da bir yatırımcı da bunun tesisini kuruyor. Bunda saha ve pazar bulma konusunda da sorun olmayacak. Hayırlı ve bereketli olsun.”

Vali Salih Ayhan; Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ ve SİVTAŞ Genel Müdürü Hakan Bozbıyık ile birlikte son ziyaretini çilek tarlasına yaptı. ‘Çilek Üretiminin Artırılması Projesi’ kapsamında Abdurrahman Güngör'e ait bahçede geçen yıl ekimini birlikte yaptığı çilekleri hasat eden Vali Ayhan, üreticileri tebrik etti. İl merkezi ve 16 ilçede yürütülen proje kapsamında 1’er dekarlık 30 lokasyonda çilek üretiminin artarak devam ettiğini dile getiren Vali Ayhan, "Geçen yıl 18 olan çilek bahçesi, bu yıl çiftçilerimizin yönlendirilmesi ile 48’e yükseldi. Katma değeri yüksek olan çileğin alternatif ürün olarak yerleşmesi ile üreticilerimizin gelirleri de yükseltilecektir" açıklamasında bulundu.