DASK Anadolu Buluşmalarının üçüncü durağı Sivas oldu
40 KURUŞLA HAYAT KURTARIN
DASK Anadolu Buluşmaları’nın üçüncü durağı Sivas oldu
DASK Yönetim Kurulu Üyesi hemşerimiz Can Akın Çağlar, “Sivas’ın ilçelerinin yarısı birinci ve ikinci derece deprem risk bölgesinde yer alıyor. Sivas’ta sigortalılık oranlarının çok daha yüksek olması gerekiyor. Günde 30-40 kuruşluk rakamla 50 ila 70 bin liralık varlığımızı sigortalayabiliriz. Günlük 40 kuruşla hayat kurtarabilirsiniz.” Dedi Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından düzenlenen DASK Anadolu Buluşmaları’nın son durağı Sivas oldu. Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi`nde gerçekleşen programa Sivas Valisi Âlim Barut, Belediye Başkanvekili Naci Süha, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Faruk Kocacık, İl Afet Acil Durum Müdürü Nazif Ekinci, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
Etkinlik kapsamında düzenlenen panelde depreme hazırlıklı olmanın önemi konuşulurken, panelden sonra öğrencilere deprem ve zorunlu deprem sigortası eğitimi verildi.
VALİ BARUT, “AFET KAPIMIZI ÇALMADAN HAZIR OLMAK ZORUNDAYIZ”
Sivas Valisi Alim Barut ise depremi en az hasarla atlatmak için hazırlıklı olmak gerektiğini bildirerek; “Eğer biz depremden sonra en az hasarla atlatmak istiyor isek deprem gelmeden, afet kapımızı çalmadan hazır olmak zorundayız. Şimdi baktığımız zaman Sivas 28 bin kilometre kare bir yüz ölçümüne sahip birinci deprem ve ikinci deprem kuşağında olan yerler var bunu değiştiremeyiz. Sivas`ın konumu 8 bin senedir bu şekilde bunun üstüne yapılar yapıyoruz ve depremde de asıl zayiata sebep olan yapıların kalitesidir. Yani deprem doğrudan öldürmüyor, deprem yapılar aracılığıyla öldürüyor. Dolayısıyla daha sağlam yapılar yapabilir miyiz? Yapabiliriz. Demek ki değiştirebileceğimiz bir şey var. Yani şuanda bulunan yapı alışkanlığımızı değiştirmemiz lazım. Türkiye olarak belli bir seviyeye geldik. 1999`dan önceki yapı kalitesiyle 99`dan sonraki yapı kalitesi değişti. Bir değiştirebileceğimiz şeyde tedbir almak, biz afet olacak ardından devlet müdahale edecek ve bütün yıkılmış yapıların yerine yenisini yapacak. Bunu da değiştirmemiz gerekiyor artık şehirlerimiz de nüfuslarımız yoğun şimdi nüfusumuzun yüzde 80`i belediye sınırları içerisinde yaşıyor yani yoğum imar alanları içerisinde yaşıyor. Dolayısıyla artık devletin yanında, millete de görev düşüyor.”
NACİ SÜHA, “DEPREM ÖLDÜRMEZ BİNALAR ÖLDÜRÜR”
Belediye Başkan Vekili Naci Süha, Balıkesir ve Erzurum`dan sonra üçüncüsü şehrimizde düzenlenen DASK Anadolu Buluşmaları bulunmaktan mutlu olduğunu ifade ederek; “Bu toplantıların amacı depremin bir gerçek olduğunu, depremle beraber yaşamamız gerektiği ve deprem olmamadan da yapılması gereken farkındalıkların neler olması gerektiğini, bununla ilgili ne tür çalışmalar yapılmasıyla ilgili toplantıların devamı neticesinde asıl olan deprem bilincinin devamlı uyanık tutulmasıdır. Deprem bir gerçekliktir bu bir gerçek doğa olayıdır bu nasıl yağmur yağar, kar yağarsa depremde olur. Bundan kaçış yok ama şunu söylemek lazım deprem öldürmez binalar öldürür. Depremlerin yıkıcı etkileri oluyor bu yıkıcı etkili azaltmak, can kayıplarını azaltmak tamamen bizlerin elindedir” dedi.
REKTÖR KOCACIK, “BU ETKİNLİK FAYDALI OLACAKTIR”
Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, bu düzenlenen etkinliğin faydalı olacağına inandığını ifade ederek; “Tedbir olarak Başbakanlığa bağlı AFAD birimi var. Bizim deprem riski olan ilçelerimizde ekiplerimiz hazırdır. Jeoloji bölümümüzde de o merkeze gelen bilgiler anlık bilgilerdir. Bu gelen bilgiler toplanıyor ve bunlar anında Ankara da ki AFAD merkezine iletiliyor. Bizim böyle bir sistemimiz de var. Ben bu etkinliğin bir farkındalık yaratacağına ve faydası olacağına inanıyorum” dedi.
ÇAĞLAR; “SİVAS’TA SİGORTALILIK ORANLARININ ÇOK DAHA YÜKSEK OLMASI GEREKİYOR”
Sivas’ın sigortalılık oranlarını değerlendiren DASK Yönetim Kurulu Üyesi Can Akın Çağlar şunları söyledi; “Sivas’ın ilçelerinin yarısı birinci ve ikinci derece deprem risk bölgesinde yer alıyor. Diğer ilçeler ise üçüncü ve dördüncü deprem risk bölgelerinde. Topraklarının büyük bir kısmının deprem riski barındırdığı Sivas ilimizde zorunlu deprem sigortasını yaptıranların oranı yüzde 29. Hem Türkiye’nin hem de İç Anadolu Bölgesi ortalamasının altında kalan Sivas’ta sigortalılık oranlarının çok daha yüksek olması gerekiyor. Bu nedenle ev sahiplerini deprem riskine, alınması gereken önlemlere ve deprem sigortasının önemine ilişkin olarak daha çok bilinçlendirmemiz gerekiyor. Ülke geneline yönelik diğer faaliyetlere ek olarak DASK Anadolu Buluşmaları adı altında yaptığımız yerel faaliyetlerle bunu sağlamayı amaçlıyoruz.”
“DEPREM SİGORTASI PRİMİ YILDA ORTALAMA 111 LİRA”
Deprem sigortası priminin yılda ortalama 111 lira olduğunu belirten Çağlar, “Günde 30-40 kuruşluk rakamla 50-70 bin liralık varlığımızı sigortalayabiliriz. 1999 krizinden sonra artan bir DASK bilincine ulaştığımızı görüyoruz. Yüzde 4`lerden yüzde 38`lere ulaşan bir sigorta bilincinden bahsediyoruz. Toplumumuzun yüzde 90`ı bunun farkında olduğunu söylüyor. DASK poliçesi olarak 2,9 milyar liraya ulaşmış olmamıza rağmen uluslararası finansal enstrümanları kullanarak ulaştığımız güvence rakamımız 12 milyar lira. Bu, Sivas`ı iki kez yeninden inşa edecek büyüklükte. Bu havuzu biraz daha yukarı çıkarmamız durumunda, bütün risk ve sorumluluğun devletin üzerinden dünya üzerindeki bütün milletler üzerine dağıtılması açısından önemli bir adım olacak” diye konuştu.
PANEL DÜZENLENDİ
DASK Anadolu Buluşmaları kapsamında “Deprem” konulu panel düzenlendi. DASK Koordinatörü İsmet Güngör, İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım depreme karşı hazırlıklı olmanın önemine dikkat çekti.
Panelin ardından İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ilk ve ortaöğretim öğrencilerine deprem ve zorunlu deprem sigortası eğitimi verdi. Etkinlik, Sivas AFAD tarafından düzenlenen deprem tatbikatıyla sona erdi.