2015 yılında atık su bedeli alınacak

Belediye Meclisinden, vatandaşların atık su bedeli ödemesi konusunda karar çıktı. Belediye Meclisinde gündeme gelen tarifelerle ilgili madde de su bedeline herhangi bir zam yapılmayacağı ama, 2015 yılından itibaren abonelerden atık su bedeli alınacağı oy

EKONOMİ 7.11.2014 04:57:53 1463 0
2015 yılında atık su bedeli alınacak

2015 yılında atık su bedeli alınacak

Belediye Meclisinden, vatandaşların atık su bedeli ödemesi konusunda karar çıktı. Belediye Meclisinde gündeme gelen tarifelerle ilgili madde de su bedeline herhangi bir zam yapılmayacağı ama, 2015 yılından itibaren abonelerden atık su bedeli alınacağı oy birliği kararı bağlandı.

Sivas Belediyesi Kasım ayı Meclis toplantısı Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın Başkanlığı’nda gerçekleştirdi. Meclis toplantısında yönetmelikler ve uygulanacak mevzuatlarla ilgili düzenlemeler, Belediyeye ait gayrimenkullerin satışı veya takası, Tarifeler, 2013 Yılı Sayıştay raporu, 2015 yılı performans programı, 2015 yılı Belediye bütçesi ve 2015 yılı bütçe kararnamesi ve İmar planlarında yapılan değişiklikler ele alındı. Gündemde yen alan bazı maddeler ilgili komisyona sevk edilirken bazı maddeler ise oy birliği ile kabul edildi. Gündemin 3 maddesi’nde vatandaşlardan atık su bedeli alınması konusu ele alındı. Tarifeler noktasında istişare eden bazı meclis üyeleri atık su beledinin alınmaması gerektiğini söyledi. Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ise Atık su ile ilgili hiç bir ücret alınmadığını ama 2015 yılından itibaren atık su bedelinin alınacağını söyledi. Sivas’ta kullanılan suyun Türkiye’deki en ucuz su olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Sami Aydın; “Birçok ilde Sivas’ın 3 katı şeklinde su parası alınıyor. Biz suya zam yapmıyoruz. Atık su bedeli belediyeler tarafından alınmaktadır. Biz aratma tesisimizin devreye girdiği andan itibaren bu süreci başlatmamız gerekiyordu. Ancak bugüne kadar öyle bir ücret konmadı ve alınmadı” dedi. Atık su bedelinin 2015 yılından itibaren alınacağının altını çizen Aydın; ” Arıtma tesisinin yıllık gideri yaklaşık 3,5 milyon civarında. Ayrıca arıtma tesisi ile ilgili yeni yatırımlar yapmak zorundayız. Yatırımlar yapılması lazım. Yine önemli bir eksikliğimiz şehirde bir revizyon çalışması oldu. Revizyonla birlikte bazı bölgelerde çok ciddi yoğunluk artışlarına gidildi. Bununla beraber eski imara göre yapılmış olan alt yapı yoğunluktan dolayı kanalizasyonların bu yoğunluğu karşılaması söz konusu değil. Bunu zaman içerisinde göreceğiz. Şehrin muhtelif bölgelerinde alt yapı çalışmaları yapmamız gerekiyor. Bir diğer önemli bir yatırım da Kızılırmak’ın güneyinde kolektör hattı Kızılırmak’ın güneyinde Karşıyaka Mahallesi, Cumhuriyet Üniversitesi ve İşhan TOKİ deki alt yapı verimli çalışmıyor. Buralarda bir kısım atık Kızılırmak’a bir kısım atık ise fosseptiklerde toprağa karışıyor. Bizim acilen Kızılırmak hem güneyine hem de kuzeyine iki tane ana kolektör hattı yapmamız gerekiyor. Bunları da arıtma tesisine kadar götürüp bağlamamız gerekiyor. Bu sebeplerden dolayı bizim atık su bedeli koymamızın zorunlu olduğunu düşünüyorum. Zaten yasal olarak da kullanmamız gerekiyor. Biz Belediyeyiz topluma hizmet etmek zorundayız hizmetin karşılığında kaynak bulmamız lazım. Biz su bedeli, emlak vergisi ve atık su bedeli almayabiliriz. Ama o zaman biz hiçbir şey yapamayız. Ortalama Sivas’ta evler 20 m3 su kullanıyor. Aylık 10 TL atık su parası alınacak. Bu da bir paket sigara parasına tekamül ediyor. Sivas’ın gelmesi için herkesinde bir paket sigara parasını vereceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Meclisin oylamasına sunulan atık su bedeli alımı oy birliği ile kabul edildi.