Sivas milletvekili Ali Akyıldız göreve hızlı başladı. Geçtiğimiz hafta Sivas´a ikinci bir üniversite kurulması konusunda meclise kanun teklifi veren Akyıldız, bu seferde Sivas´ta ki sağlık sorunlarını Sağlık Bakanı Müezzinoğlu´na sordu.
Akyıldız´dan soru önergesi.
Sivas milletvekili Ali Akyıldız göreve hızlı başladı. Geçtiğimiz hafta Sivas´a ikinci bir üniversite kurulması konusunda meclise kanun teklifi veren Akyıldız, bu seferde Sivas´ta ki sağlık sorunlarını Sağlık Bakanı Müezzinoğlu´na sordu.
Geçtiğimiz hafta Sivas´a ikinci bir üniversite kurulması için meclise kanun teklife veren Akyıldız, bu kez de Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.
Akyıldız´ın, Sivas il merkezi ve ilçelerindeki doktor sıkıntısı ile ilgili hazırladığı önerge şöyle:
?Sivas kent merkezi dâhil olmak üzere; Akıncılar, Altınyayla, Divriği, Doğanşar, Gemerek, Gölova, Gürün, Hafik, İmranlı, Kangal, Koyulhisar, Suşehri, Şarkışla, Ulaş, Yıldızeli, Zara ilçelerinde genel olarak sağlık alanında uzman doktor ve sağlık personeli sıkıntısı vardır. Uzun yıllardan beri içinde bulunan bu durum çözüme kavuşturulamadığı gibi, her geçen yıl yeni sıkıntılar eklenerek sorun daha da büyümüştür.
Sivas kent merkezi ve ilçelerde yaşayan vatandaşlarımız, sağlık sorunları nedeniyle büyükşehir hastanelerine gitmek zorunda kalmakta, maddi olanaksızlıklar, konaklama vs nedenlerden dolayı mağdur olmaktadırlar.
Ülkemiz için kavramsal ve uygulama açısından çok tartışılmış olan aile hekimliği uygulamasına geçilmesinin ardından, önemli sorunlar ortaya çıkmıştır. Kapatılan sağlık ocaklarınca yürütülmekte olan neredeyse tüm birinci basamak sağlık hizmetleri aile hekimlerine verilmiştir. Kapatılmasına karşın Aile Planlaması ve Ana-Çocuk Sağlığı Merkezlerince yürütülen gebe, bebek-çocuk takipleri, aile planlaması uygulamaları da aile hekimlerine görev olarak verilmiştir. Buna rağmen aile hekimlerinin sayısı Sivas merkez ve ilçelerinde istenilen yeterliliğe ulaşmamıştır.
Diş hekimlerinin yanı sıra uzman sağlık personeli olan hemşire, ebe, sağlık memuru, acil tıp teknisyenleri gibi kadrolarda büyük açık vardır.
İlçelerde uzman doktor sayısı yeterli olmadığından hastanelerden sevk verilmekte ve her yıl çok sayıda insanımız ambulansla Sivas merkeze ulaşmaya çalışırken, özellikle kış aylarında yolların kapanmasından dolayı yaşamlarını yitirmektedirler.
Buna göre;
1-Yukarıda sayılan ilçeler ve kent merkezinde uzman doktor sayısı nedir? Hangi branşlarda uzman doktor mevcuttur? İlçelere göre dökümü nedir?
2-Bu ilçelerde diş ve aile hekimi sayısı kaçtır?
3-Yine bu ilçelerde bulunan hemşire, ebe, sağlık memuru sayısı kaçtır?
4-Merkez ve ilçelerdeki sağlık ocağı sayısı kaçtır? Burada kaç doktor ve sağlık personeli görev yapmaktadır?
5-İlçelerde uzman doktor ve yardımcı sağlık personeli bulunmadığının tespiti halinde bu kadrolara atama yapılacak mıdır? Bununla ilgili bir kadro çalışması mevcut mudur?
6-Bu ilçelerde planlanan sağlık yatırımları nelerdir? Var ise hangi aşamadadır?
7-Sağlık hizmetine ulaşım zor olduğu belde, köy, mezra, uzak mahalleler ve benzeri yerleşim yerleri için gezici sağlık hizmeti kapsamında hangi belde ve köylere ziyaret yapılmıştır??
Sorularını Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu´nun cevaplamasını istedi.