Toplantıda, müstahsil makbuzu düzenleme zorunluluğu, e-Müstahsil Makbuzu uygulaması, ilgili yasal düzenlemeler ele alındı.
Toplantıya, Sivas Ticaret Borsası Başkanı Hayrullah Karakaya, Sivas Defterdarı Murat Aydın, Tarım ve Orman İl Müdürü Salih İnan, Borsa Başkan Yardımcısı Mikayil Kurt ve Genel Sekreter Mihrali Dayı katıldı.
Toplantıda özellikle tarımsal ticarette kayıt dışılığın önüne geçilmesi amacıyla uygulanan e-Müstahsil Makbuzu sistemi değerlendirildi. Defterdar Murat Aydın, Vergi Usul Kanunu kapsamında müstahsil makbuzu düzenlemeyen veya eksik düzenleyen mükelleflerin karşılaşabileceği yaptırımlar hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Defterdar Aydın: "Müstahsil makbuzu düzenlemek yasal zorunluluktur"
Vergi Usul Kanunu'nun 235. maddesine dikkat çeken Defterdar Murat Aydın, müstahsil makbuzunun isteğe bağlı değil, kanunen zorunlu bir belge olduğunu belirterek şunları söyledi: “Vergi Usul Kanunu'nun 235. maddesi uyarınca; birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler ile defter tutmak zorunda olan çiftçiler, gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçilerden satın aldıkları ürünler için müstahsil makbuzu düzenlemek ve belgenin bir nüshasını satıcı çiftçiye vererek imzalatmak zorundadır. Bu belge, düzenlendiği anda çiftçi adına düzenlenmiş fatura hükmündedir. Ayrıca e-Müstahsil Makbuzu sistemine dahil olan mükelleflerin belgelerini elektronik ortamda düzenlemesi zorunludur.” Defterdar Aydın, Vergi Usul Kanunu'nun 353. maddesi kapsamında uygulanacak cezaları da şu sözlerle anlattı: "Elektronik ortamda düzenlenmesi gereken e-Müstahsil Makbuzunun hiç düzenlenmemesi, kâğıt ortamında düzenlenmesi veya belgede gerçeğe aykırı tutarlara yer verilmesi halinde özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır. Ceza, belgede yer alması gereken tutarın veya tutar farkının yüzde 10'u oranında hesaplanacak, ancak hiçbir belge için kanunda belirlenen asgari cezanın altında işlem yapılmayacaktır. Üreticilerimizin ve tüccarlarımızın mağduriyet yaşamaması için yasal yükümlülüklere eksiksiz uymaları büyük önem taşımaktadır."
Başkan Karakaya: "Amacımız mağduriyetleri önlemek"
Toplantının ardından değerlendirmelerde bulunan Sivas Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hayrullah Karakaya, sektörün yasalara uygun şekilde faaliyet göstermesinin önemine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: "Sivas'ta tarım ve hayvancılık ticaretinin şeffaf, kayıtlı ve mevzuata uygun şekilde yürütülmesi önceliğimizdir. Bu kapsamda ilgili kurumlarımızla bir araya gelerek yasal düzenlemeleri ve önümüzdeki dönemde artırılacak denetimleri değerlendirdik. Üyelerimizin ve sektör paydaşlarımızın ağır cezalarla karşılaşmaması için müstahsil makbuzu düzenleme zorunluluğuna ve e-belge uygulamalarına eksiksiz uymaları büyük önem taşımaktadır."