Prof. Dr. Levent Eraslan


Veliler Çocukları Okula Hazırlarken Ne Yapmalı?

1.Okul Açılmadan Önce Depremle İlgili Konuşun


1.Okul Açılmadan Önce Depremle İlgili Konuşun

Çocukların depremle ilgili mutlaka soruları vardır.  Okul açılmadan önce çocuklarla deprem hakkında anne ve babalar konuşmalıdır. Çocukların soruları; cevapsız bırakılmadan, geçiştirilmeden sorulara kısa ve öz bilgilerle cevap verilmelidir. Anne ve babaların en doğru bilgileri sağlamaları ve çocuklarına güvende olduklarına dair güvence vermeleri önemlidir. Kendini güvende hisseden çocuklar ailelerinden ayrılarak daha kolay ve güvenli hissederek okula gidebilirler.

2.Bir Plan Yapın ve Bunun Hakkında Ailece Konuşun

Depremler, özellikle küçük çocuklar için korkutucu görünebilir. Ailece deprem hakkında konuşulmalıdır ki herkes depremin ne olduğunu ve deprem anında ne yapacağını bilmelidir. Aile deprem planı tüm aile bireyleri ile birlikte oluşturulmalıdır. Ailenin bir planla hazırlandığını bilmek, çocukların belirsizliklerini ve kaygılarını azaltmalarına yardımcı olacaktır. Deprem anında her aile bireyi farklı yerde olabilir bu durumda ne olacağı nasıl davranılacağını bilmek çocukların korkularının ve kaygılarının hafiflemesini sağlayacaktır.

3. Okulun Güvenli Bir Ortam Olduğunu Anlatın

Çocuklar bir iki gün okula gitmek istemezlerse anlayışla karşılanmalıdır. Ancak hayatın devam ettiği okulun önemli ve güvenli olduğu anlatılmalı ve derslere teşvik eden konuşmalar yapılmalıdır. Okulun güvenli olmasının yanında diğer arkadaşları, öğretmenleri ile yapacağı etkinlikler hatırlatılmalı ve onlara duyulan özlem üzerine konuşulmalıdır. 

4. Rutinleri Yerinde Tutun, Ancak Sarılmalar Ekleyin

Rutinler ve sınırlar çocukların gerçekten güvende olduklarının emin olma biçimleridir. Deprem sırasında okullar günlerce kapalı olabilir. Çocuklar genellikle yaptıklarını yaparken kendilerini daha güvende hissederler. Evdeki yemek yeme, uyuma gibi günlük rutinleri korumanın önemli olduğu kadar, okula hazırlanırken yapılan rutinler ve okul dönüşü yapılan rutinlerinde önemli olduğu unutulmamalıdır. Ancak bu rutinlere sarılmalarla birlikte biraz sevgi katılmalıdır.

5. Okul Psikolojik Danışman veya Rehber Öğretmeni ile Çalışın

Bazı çocukların depremlere nasıl tepki vereceğini tahmin etmek zordur. Anne ve babaların çocuklarının depremden sonra nasıl başa çıktığı hakkında öğretmenleri ve okul rehber öğretmeni ile birlikte çalışmaları önemlidir. Beklenenden daha korkulu, çok üzgün, dalgın, neşesiz, ödevleri yapmakta zorlanma, dersleri takip edememe gibi gözlemler çocukların öğretmenleri ve okul rehber öğretmeni ile paylaşılmalıdır.