Dr. Fatmagül Saklavcı


TEVHİD-ŞİRK-KÜFÜR-NİFAK;

Bismillahir Rahmanirrahim


TEVHİD-ŞİRK-KÜFÜR-NİFAK;

Bismillahir Rahmanirrahim

TEVHİD;

Hz Adem A.s dan son peygamber Hz. Muhammed s.a.v Efendimize gelinceye kadar bütün peygamberler insanlığı küfür ve şirk bataklığından sıratı müstakıym olan Tevhid´e

Allah´ın ( cc ) birliğine davet etmişler yerine göre Allah´ın rahmeti ve cennetle müjdelemişler, yerine göre Allah´ın azabı ve cehennemle korkutmuşlardır. Onları küfürden ve şirkten uzak Tevhid in Sancağı altında mutlu bir hayat yaşamaya davet etmişlerdir. Bu ön bilgiyi arz ettikten sonra, küfür, şirk ve nifak nedir bu mevzulara detaya girmeden özet olarak değinecek olursak;

KÜFÜR VE ŞİRK; İman ve ameli yok eden bir inancın tezahürü olan sözler ve davranışlardır.

Altmış, yetmiş yıllık fani bir hayat için onbinlerce TL harcayıp, on onbeş yirmi yıl dünyevi tahsil yapan insana ne yazıkki sonsuz geleceğini kurtarmak için birkaç sayfalık bilgiyi okuyup öğrenmek dağlar kadar ağır gelmektedir. Cennet o kadar ucuz olsaydı her namert ona talip olurdu.

Allah´ın Rasulü bir hadisi Şerif te şöyle buyurdular" kişi bazen kendisinin sakınca görmediği fakat Allah´ın ( cc ) öfkesini gerektiren öyle bir kelime söylerki bu sözü onu yetmiş yıl derinlikteki cehennemin dibine indirir."

(Ramuz el-Ehadis 1364)

Yine bir hadisi şeriflerinde "Öyle bir zaman gelirki kişinin imanı gider de haberi olmaz. Halbuki iman gömleğin çıktığı gibi (okun yaydan çıktığı) gibi çıkmış olur. "

( Hadis-i Deylemi)

Bir mü´min küfür hakkında şu özet bilgileri öğrense, diğerlerinide anlamış olur.

Özet olarak Küfür: Allah´ı inkar etmek veya varlığı hakkında şüpheye düşmek. Ona denk varlıkların olduğuna inanmak, ondan başka yaratıcı ve kudret sahibi olduğuna inanmak, ona hakaret etmek yahut onun zatına ve sıfatlarına uymayan bilgileri beğenmek ve kabul etmek, İslâm ve onun içeriği (imanın altı şartı) hakkında şüphe, cehalet ve inkar gibi sebeplerle dinen inanılması gereken şeylere iman etmemek onları hafife almak yirmi birinci asırda böyle şeyler olurmu demek veya saygısızlık yapıp alay etmek.

İslam ile alay edenlere kızmamak, onların yaptıkları küfre Rıza göstermek.

Küfür üç çeşittir. 1 - Cehli küfür, 2-inadi (inkar ve inatla yapılan) küfür, (Firavun ve Ebû Cehiller in) küfrü 3- Hükmi küfür:inanılması şer´ an gerekli şeylere inanmamak ve onu hafife almak. Böyle yapan bir kimse nekadar namaz kılsa, oruç tutsa zekat verse isterse bin defa hacca gitse yinede kafir dir. Şer´an hüküm budur.

Burada daha geniş bilgi vermek imkanı yoktur. Akâid kitaplarında elfazı küfür bahsine bakınız(*)

ŞİRK;

Bu konu çok ince ve hassas bir konudur ve geniş izaha muhtaç olduğu gibi, kaçınılmasıda imkansız olmasa bile çok zordur. Çünki yönetenler ve yönetildiğimiz sistemle birebir ilgisi vardır Allah ( cc ) Maide suresi 44 âyet te

" kim Allah´ın indirdiği ile hükmetmezse onlar kafirlerin ta kendileridir. " buyuruyor. Bunu birkaç hafta önceki" Hakimiyet kimin hakkıdır? " konulu paylaşımda yazdığım için bu konuya girmeyecek ancak genel manada birkaç âyet meali vereceğim.

Onlar Allah´tan başka Bilginlerini ve Rahiplerinide Rab edindiler, Meryem oğlu Mesihide, oysa onlar bir olan Allah´a ibadet etmekle emrolunmuşlardı. Allah´tan başka hiçbir ilah yoktur. O müşriklerin ortak koştuğu şeylerden münezzehtir.

( 9 cu sure 31 âyet)

Deki Allah´a " ortak koştuğunuzdan doğru yolu gösterecek olan varmıdır? Deki Allah hak olan doğru yola Hidayet eder. O hâlde doğru yola Hidayet edenmi yoksa kendisine yol gösterilmeyince onu bulamayanmı daha lâyıktır ohalde ne oluyorsunuz? Nasıl hükmediyorsunuz?

( 10 uncu sure 35 âyet)

Andolsun ki sanada, senden öncekilerede şu vahyolundu" yemin ederimki eğer şirk koşarsan bütün çalışmaların (amelleriniz) boşa gider ve mutlaka kendinize yazık edenlerden olursunuz"

( 39 cu sûre 65 âyet )

Doğrusu Allah ( cc ) kendisine ortak koşulmasını asla affetmez. Ondan başkasını (diğer günahları ise dilediği kimseler için bağışlar ve mağfiret buyurur. Herkim Allah´a şirk koşarsa gercekten pek büyük bir günah ile iftira etmiş olur.

(4-cü sûre 48 âyet )

Şirkle ilgili çok âyet bulabilirsiniz ben bu kadarla yetiniyorum.

NİFAK;

Kur´anda bu duruma düşenlere Münafık adı verilir. Bunlar Medineye hicretten sonra İslâm devletinin nimetlerinden faydalanmak için inanmadığı halde inanmış gibi görünen bu aşağılık güruh kuranı kerimde şöyle tasvir edilir.

" insanlardan bazıları bizde Allah´a ve ahiret gününe inandık derler. Halbuki inanmış değillerdir."

( 2-ci sûre 8 ci âyet )

(Bunlar) Allah´ı ve iman edenleri aldatmaya çalışırlar. Oysa sadece kendilerini aldatırlarda farkında değildirler.

( 2- ci sure 9 âyet )

Kalplerinde (inançsız lık) hastalık vardır . Allah da (kur´anı indirmekle) hastalıklarını artırmıştır. Yalan söyleye geldikleri için onlara acıklı bir azap vardır. (2-ci sure 10 âyet )

Kendilerine yer yüzünde bozgunculuk yapmayın dendiğinde, biz ancak ıslah edicileriz derler.

( 2-ci sure 11 âyet)

Iyi bilen ki asıl bozguncular kendileridir ama şuuruna erişemezler.

( 2 ci sure 12 âyet )

İşte bunlar doğruluk yerine sapıklığı satın almışlardır. Ama ticaretleri kâr etmemiş, doğru yolu bulamamışlardır.

(2-ci sure 16 âyet )

İnsanlar içerisinde en tehlikeli olanlar Münafıklardır. Allah ( cc ) bu güruhun finesinden mü´minleri korusun. Allah bizlere küfürden, şirkten, nifak tan uzak istikamet üzere müslümanca yaşamayı ve müslümanca emaneti teslim etmeyi nasib eylesin Amin! ...