Orhan ARSLAN /Eğitimci -Yazar


ŞEHRİMİZE DEVLET ÜNİVERSİTESİ AÇILSIN

Bu sloganı görenler, şehrimizde Üniversite yokmuş, gibi algılayabilirler. Yukarıda bahsedilen konu, ikinci üniversite girişimleridir.


ŞEHRİMİZE DEVLET ÜNİVERSİTESİ AÇILSIN
Bu sloganı görenler, şehrimizde Üniversite yokmuş, gibi algılayabilirler. Yukarıda bahsedilen konu, ikinci üniversite girişimleridir.
 
Bu konu ile ilgili; Sayın Başbakanın şehrimizi ziyaret etmeden önce; kamuoyu desteği almak adına, başlatılan imza kampanyasıdır. Bu olaya karşı herkesin duyarlı olacağını düşünüyorum. Tüm sivil toplum örgütlerinin bu kampanyaya destek vermesini bekliyorum.
Bu konu ile ilgili bu köşede; değişik zamanlarda makaleler yazdım. Şehrimizin ekonomik durumunun düzelmesi adına, yapılacak her türlü çalışmaya destek verilmesinden yana olduğumu, açıkça ifade ettim. Özellikle şehrimiz gibi; memleketin temel noktası olan; ancak, ekonomik sıkıntılardan dolayı fazlaca göç veren, bu yerlere her türlü maddi yardımın, Devlet eli ile; yapılmasından yanayım. Kısacası bu şehirlerde ikamet eden tüm insanlara; Devlet, özel imkanlar sunmalıdır. Maddi alanda destek vermelidir. Gerekirse; küçük esnafından vergi almamalıdır. Burada yaşayan insanlara; daha fazla ücret, daha fazla sosyal imkan tanınmalıdır. Örneğin; Devlet eli ile; senede bir, kaç defa Ülkenin değişik illerine ve yerlerine ücretsiz seyahat imkanı verilmelidir, gibi. Kısacası; yapılacak akla uygun, projelerle buralarda yaşayan insanlar, buraları terk etmezler. İş ve aş sıkıntısı yüzünden zorunlu göçe tabi olmazlar. Bu imkanların DEVLET eli ile; yapılacak yatırımlardan geçeceği, fikrini taşıyorum. Destek olarak; özel girişimcilere olağan üstü imkanlar tanınmasından yanayım. Buralardaki ocakların tütmesi için; bunları yapmanın zorunluluk olduğu kanaatindeyim. Memleketin özünü teşkil eden, bu yerlerin bu ayrıcalıkları hak ettiğini, düşünüyorum. Ayrıca, bu konularda geç kalındığı fikrindeyim. Kısacası buralarda yaşayan insanların; bir nevi ödüllendirilmesi gerektiği, fikrindeyim.
Bu anlamda, Üniversite isteğini destekliyorum. Burada okuyan öğrencilerimiz açısından, yapılacak bazı şeyler olduğu, fikrindeyim. Hem Devlet eli ile, hem şehir imkanları ile... Şehir halkı ve esnafına önemli görevler düşmektedir. Öyle bir tavır ve davranış içerisinde olalım ki; burada okuyan çocuklar, gönüllü olarak buranın tanıtım rehberi olsunlar. Bunu yapmak elimizdedir. Tatlı dil, güler yüz bu kilidin anahtarıdır. Olabildiğince; anlayışlı davranmak, müsamahalı olmak, maddi açıdan; yıpratıcı ve katı olmamak, basit kurallardır. Eğer, bu basit kurallar ihmal edilirse; kötü reklam sayesinde; kaybımız çok alabilir. Yakın zamanda bazı bölüm öğrencilerinin okula başladıktan sonra; şehri terk ettiklerini biliyorum. Öğretim görevlileri açısından da; bu durumun böyle olduğu inancındayım. Fırsatını bulan gitmektedir. Devlet, bunun da önlemini almalıdır. Öyle, kariyerinde; bazı noktalara gelen insanların; apansızın böyle bırakıp gitmeleri engellenmelidir. Buna yönelik alt yapı çalışmaları yapılabilir. Yeterli sayıda üst öğretim görevlisi olmayan bir bölümden; her isteyenin istediği gibi, bırakıp gitmesinin önüne geçilmelidir. Bu çalışmalar, resmi kurumların görevidir. Ancak, yerel anlamda; insanımızın kaçışa sebep olmaması gerekir. Bu şehre yapılacak, zararlı bir davranıştır.
Özel yurtların daha temiz, daha iyi imkanları olan, mekanlar olması gereklidir. Gelen öğrenci; barınma, sosyal imkan, yeme, içme, açısından sıkıntı çekmemelidir. Üzülerek ifade edelim; bazı imkanlar açısından şehrimiz, pahalı gibi gözükmektedir. Bu gelecek öğrenciler açısından; negatif bir durumdur. Örneğin, Üniversite kampüs çevresi, bir türlü istenilen seviyeye gelmemiştir. Hala, mahrumiyet yeri gibi algılanmaktadır. Diğer şehirlerimize gidin, oraların nasıl sosyal imkanlarla, donatıldığını göreceksiniz. Hala ulaşım sorununu, çözememiş gibi, gözüküyoruz. Böyle sorunları olan bir yere; öğrenci neden gelsin? Tüm sorumluları, kendi sorumluluk alanlarına göre; sorumlu olmaya davet ediyoruz. Bu hissiyatı yüreklerinde, görmek istiyoruz. Sorun çıkaran değil, sorun çözen, sorumlular görmek istiyoruz.
Bu şehrin, her türlü güzelliği hak ettiğine inanıyorum. Biraz daha gayret, biraz daha hassasiyet... biraz daha sorunların üzerine, cesaretle gitmek, düşüncelerinin hayata geçmesini bekliyorum. Unutmayalım şehrimize gelen, burada yaşadıktan sonra; şehrimizden ayrılan memnun bir insan; bu şehrin gönüllü tanıtım rehberidir. İlkemiz bu olsun...