Bekir DOĞAN/ Gazeteci Yazar


SAYGI

Müsabaka öncesinde Rıza hoca ve Sivasspor üzerine, Rıza hoca Beşiktaşlıdır ve bu müsabakayı Beşiktaş alır tarzında  algı operasyonu yapılıyordu.


Ancak böyle bir şey olmayacağını, Rıza Çalımbay ve öğrencileri sahada en iyi şekilde gösterdiler bizlere. Sivasspor, Hakan Arslan’ïn cezası, Tylor Boyd’un sakatlığı sonrası iki kritik eksikle Beşiktaş karşısına çıktı. Rıza Çalımbay maçın taktığıni katı savunma ve hızlı hücum olarak belirlemişti. Zaten bunu ilk 11 açıklandığında ve sahaya diziliş şeklinden de rahatlıkla anlayabiliyorduk. Bunu sebebi de; Beşiktaş ligin en fazla gol atan takımı yani ön alanda üretken bir takım olmasından kaynaklıydı.  Sivasspor, mütevazı kadroyla akıllı oyunu tercih etti ve bunun da meyvesini aldı. 
Ancak bir şeydi unutmamak gerekir. Sivas deplasmanı Türkiye’nin en zor deplasmanlarından biridir. Beşiktaş bunun bilincinde geldi Sivas deplasmanına... Üstelik bir artısı daha vardı Kırmızı-Beyazlı ekibimizin, son 12 haftada 7 galibiyet 5 beraberlik elde etmişti temsilcimiz. Bu bağlamda sadece saygı duyan değil, saygı duyulan bir takım olduğunu tüm Türkiye’ye gösterdi. Tekrardan maça gelecek olursak; karşılık ataklarla ortada geçen bir maçın beraberlikle sonuçlanmasının doğal olduğunu düşünüyorum. Ancak; penaltı pozisyonda hakem es geçerek hatalı bir karar verdi. Çünkü Vidanın eli açık ve omuz hizasını geçiyor. Dolayısıyla net penaltı. 
 Öte yandan; bu müsabaka Sivas açısından da çok önemliydi. Beşincilik için mücadele ettiği takımlar galip gelmişlerdi ve bu durum Sivasspor’un beşincilik yolunda puan kaybının olmadığı anlamına geliyordu. Bu bağlamda;  evet; 4-3-3 dizilişi ve kontratak oyun planı harika düşünceler  ve üstelik Coffie’nin yerine Clauedemir’i de tercih etmesi de doğruydu ama, kontratak oyununda Kayode’nin yerine Yatabare ile başlamasına anlam veremedim. Çünkü Kayode daha süratli ve savunma arkası koşular yapabilen bir santrfor olduğu için rakip savunmayı yıpratma özelliği olan bir santrfor. Bu nedenle merkezde  Kayode tercih edilmeliydi. Kayode’nin,  Yatabare’ye göre bir avantajı daha var. Uzun boylu olduğu için gerektiğinde Pivot santrforda oynayabilir. Sonuç itibariyle başa baş oyunla, verilmeyen penaltıya kaçan iki puan olsa da yenilmezlik serisini sürdüren bir Sivasspor. (7 Galibiyet 6 Beraberlik) önemli bir puandı ama diğer yandan beşincilik yarışı verilen rakiplerin kazandığı haftada kaybedilen iki puana yazık oldu.