Orhan ARSLAN /Eğitimci -Yazar


OKULLARIN YIL SONU MEZUNİYET TÖRENLERİ

Yıllardan beri, nerede ise; bir gelenek haline dönen; mezuniyet törenlerinin, geldiği son noktadan bahsedeceğiz. Artık, istesek de, istemesek de; bu törenler yapılmaktadır. Önemli olan; bu törenlerin içeriğini; kontrol etmektir. Olumsuz ve tartışılacak ma


OKULLARIN  YIL   SONU   MEZUNİYET   TÖRENLERİ

Yıllardan beri, nerede ise; bir gelenek haline dönen; mezuniyet törenlerinin, geldiği son noktadan bahsedeceğiz. Artık, istesek de, istemesek de; bu törenler yapılmaktadır. Önemli olan; bu törenlerin içeriğini; kontrol etmektir. Olumsuz ve tartışılacak mahiyetteki, içeriklerin olmamasına dikkat edilmesi gerekecektir. Bu konuda tüm görevlilerin; gereken özeni göstermesi gerekmektedir.

Bana göre; okulların mezuniyet törenleri ile, birlikte; O, okulların başarı konusunda; neleri başardığının değerlendirilmesi gerekmektedir. Başarılı ve örnek davranışları ile; tüm öğrenciler içerisinde, en olumlu davranışlar içerisinde yaşayan; diğer öğrencilere örnek bir öğrenim hayatı sergileyen; ahlaklı, dürüst, emanet ehli, yalancılığı olmayan, doğru davranışlı, öğrencileri; insanlar içerisinde ödüllendirmek gerekir. Bunu gören arkadan gelen nesiller; bu örnek davranışları, yapan arkadaşlarını, örnek alsınlar. Hatta bu davranış içerisinde olan, öğrencilerin; Devlet tarafından yapılan tüm sınavlarda; önceliğinin ve öne çıkarılmış olması gerekir.  Ek puanlar verilmesi gerekir. Nasıl ki; sporda başarılı olan öğrencilere ödül olarak; ek puan veriliyorsa; Olumlu davranışları ile; örnek olan bu gençlere de;  ek puanlar vermek gerekir. Çünkü, örnek insan olma, özelliği öyle her insanın kazanacağı, başaracağı bir özellik değildir.

Doğal olarak, öğrencilerin yorulduğunu, yıprandığını düşünen veliler, okul aile birliği dernekleri, yılın sonunda öğrencileri dinlendirmek adına; eğlence geceleri düzenlemektedirler. Buraya kadar her şey normal gibi gözükmektedir. Kimi zaman, bunun adını mezuniyet töreni , diye adlandırarak, güya daha çekici hale getirmektedirler. Ancak, kutlanan gecelerin içeriğinde yapılan şeyler, o çağlardaki çocuklar için, pek de hoş olan şeyler değildir. Bu hoş olmayan şeylerin sınırı içki kullanımına, daha ileri kontrolsüz hareketlerin oluşmasına neden olmaktadır. Kısacası bu tür kontrolsüz, adı ne olursa olsun, o yaştaki çocuklar için olan eğlence geceleri hiç de hoş değildir. Hatta, eğlencede sınır tanımayan uygulamalar, aklı selim insanları, rahatsız etmektedir.

Yapılan etkinlikler, yıl boyu öğrencilere anlatılmaya çalışılan, doğru bir davranış olarak öğretilmeye çaba sarf edilen, tüm değer yargılarına ters bir durumdur. Hem öğrenciye sene içerisinde içkinin, bağımlılığa düşmemesi için, onun yanlışlarından, kötü alışkanlıkların zararından bahsedeceksiniz; hem de öğrenciye bu tür etkinliklerde içki ikramları ile karşılaşacaksınız! Pes doğrusu? Hem yıl boyu, ahlaki değerlerden, Milli özelliklerden örnekler vererek, doğru davranışı teşvik edeceksiniz; yıl sonunda ise; çocuğa ben yıl boyu sana bunları anlatmakla hata etmişim, sen bildiğin gibi davran diyeceksiniz? Hem çocukları ve gençleri korumaya yönelik, yasalar çıkaracaksınız; hem de bu çocukları yanlış durumlara düşürecek konumlar hazırlayacaksınız? İşte eğitim ve öğretimimizin, önünde bulunan, acilen halledilmesi gereken konulardan bir tanesi, belki de en önemlilerinden bir tanesi budur.

Elbette kutlamalar yapılır. Mezuniyet törenleri olabilir. Hatta bu kutlamaları, mezuniyet törenlerini, hakkıyla yapan kurumlar ve aileler vardır. Ben Ülkemdeki gördüğüm aksaklıklardan bahsediyorum. Yıl boyu; eğitim ve öğretimin yeteri kadar yapılmadığından bahseden, içeriğinin daha da güzelleşmesini isteyen, daha fazla ve etkin, gerekli bilgilerin aktarılması yönünde fikir belirten, tüm akıl verenlerin de bu etkinliklerde aktif görev alması düşündürücüdür.

Çocuklar yoruldular, eğlenmeyi hak ettiler, yorumunu yapanlar; sene içerisinde de çoğu kez, çocukların çalışmadıklarından, eğlence ve oyuna fazla zaman ayırdıklarından, şikayet eden insanlar, olması daha dikkat çekicidir. Gelişen Dünyanın bilgi düzeyini ısrarla savunan kişilerin, bu tür organizasyonlardaki; içerik açısından yaşanan sıkıntıları, görmemesi de dikkat çekicidir.

Olaya bir başka açıdan baktığımız zaman; olayın savunulacak tarafı kalmamaktadır. Yapılan bu tür etkinliklerin çoğu, ne Milli değerlerimize, ne kültür alt yapımıza ne de Dini İnançlarımıza uygun davranışlar değildir. Bakanlığın bu konuya bir standart getirmesini bekliyoruz. Bunun aynı zamanda onların bir görevi olduğunu düşünüyorum. Eğitim ve öğretimin ruhuna uygun olmayan bazı kutlamalarda; kimi yanlış davranışların yapıldığı, bu etkinliklerin; Eğitim ve Öğretim kurumları adına yapılmasını da yadırgıyorum.

Yolumuz uzun, hedefler büyük, bilgi çağını yakalamamız gerekir. Eğitim ve Öğretim kurumlarınızın, bu alanlardaki başarılarını bekliyoruz. İnsanımız, her türlü değerlere sahip olarak yetiştirilmiş, Devletine, Vatanına sahip çıkacak, karakterde insanlar olsun istiyoruz. İnsana, insan olduğu için; saygı duyan, bu alandaki değerlerle donatılmış, Milletine hizmet etmeye hazır bireyler olsun istiyoruz. Hedefi büyük olanların, büyük düşünmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ailelerin de kendi çocuklarına bu alanda sahip çıksın istiyoruz. Çok şey mi istiyoruz? Hayır, yol uzun olduğuna göre; bunları istemek hakkımızdır, diye düşünüyoruz. Unutmayalım bu çocuklar bizimdir. Onlar o çağlarda her şeyi öğrenmektedirler. Yanlış şeyleri öğrenmesine, uygulamasına müsaade etmemeliyiz. Kontrol etmeliyiz.

Onların tehlikeli duruma düşmesini kim ister? Unutmayalım kötü davranışlar bir insanda alışkanlık haline gelirken; ben kötü davranışım, bana dikkat et, diye bir sinyal vermemektedir. Zehir bile; bal ile sunulduğuna göre; Çocuklarımızı yıpratacak bağımlılık gibi, bazı davranış biçimleri de böyle sinsi olarak takdim edilmektedir? Aman dikkat, bu çocuklar bizim çocuklarımız?