İsmail TİMUÇİN


Neden Sivas’a yatırım yapmalıyız?

Sivas zengin tarihi, kültürü ve coğrafyasıyla Selçuklu-Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi eserleriyle sahip olduğu ruhu yaşatmaya direnen bir Anadolu şehridir.


Kuruluşu çok eski tarihlere dayanan Sivas, Anadolu’nun Türkleşmesinde de önemli rol oynamış, Selçukluya başkentlik yapmıştır. Kurtuluş Savaşı yıllarında Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına 108 gün ev sahipliği yapmış, cumhuriyetin temellerinin atıldığı şehirdir.

Sivas tüm bu özelliklerinin yanı sıra Cumhuriyetin ilk yıllarında sanayileşme hamlesinin başlatıldığı dönemde önemli devlet yatırımlarının da adresi olmuştur. Cer Atölyesi, Çimento Fabrikası gibi önemli fabrikalar o dönemlerde Sivas sanayisinin de ilk temel taşları olmuştur. Zaman içerisinde özellikle 1980 yılından sonra serbest piyasa düzenine geçiş ve 2000’li yıllardan sonra devlet teşviklerindeki artışlarla Sivas ekonomisi içerisinde sanayileşme hareketleri de bir ivme kazanmıştır. Günümüzde de Sivas önemli sanayi yatırımlarının, ihracat potansiyelinin ve istihdam imkanlarının olduğu ekonomik bir yapıya sahiptir. Devlet tarafından sağlanan çeşitli teşvikler ve yatırımcıların gayretleriyle mevcut sanayi yapısının daha da artması, istihdamın ve milli gelir düzeyinin artırılması mümkündür. Yani, Sivas yeni yatırımların yapılmasında uygun yatırım alanlarına ve çeşitli fırsatlara sahip bir şehirdir. Bunu sağlayacak başlıca unsurlar şu şekilde özetlenebilir:

-Anadolu’da doğu-batı, kuzey-güney kavşak noktasında yer alan Sivas’ta ulaşım imkanları karayolu , havayolu ve hızlı trenle (yakın zamanda seferler başlayacak) kolaydır.

-Terör tehdidinin olmadığı, adli vakaların çok düşük oranlarda olduğu huzurlu ve emin bir şehirdir.

-Sahip olduğu iki üniversitesinde yapılan çalışmalar, projeler ve işbirlikleri ile yatırımcıya destek vermektedir.

- KOSGEB ve Oran kalkınma ajansı (ORAN) ile yeni girişimcilere ve işlerini büyütecek yatırımlara destek verilmektedir.

-Üniversite ve liseden mezun çalışmaya hazır çok sayıda genç nüfus vardır.

-Yerel yönetimler ve STK’lar şehrin gelişmesi ve kalkınması için sürekli projeler ortaya koyup, bu amaçla sık sık toplantılar ve işbirlikleri yapılmaktadır.

-İçerisinden demir yolu geçen ve Cazibe Merkezleri kapsamına alınan Demirağ OSB uygun parsel alanları ve cazip yatırım imkânlarıyla yeni yatırımcılarını beklemektedir.

Belli bir altyapıya sahip olan ve girişimcilik kültürünün giderek arttığı Sivas’ta uygun yatırım potansiyellerinin olduğu yapılan uygun yatırım alanları araştırmalarında da ortaya çıkmaktadır. Tarihi boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Sivas bugün de yeni yatırımlara ev sahipliği yapmaya hazırdır.