Orhan ARSLAN /Eğitimci -Yazar


MAZLUMUN YANINDA OLMAK

Mazlumun yanında olmak, ona yardım etmek, İnsanoğlunun asırlardan beri; en önemli özelliklerinden birisidir. Birisi, dara düştüğü zaman; onun yanında olmak.


MAZLUMUN YANINDA OLMAK

Mazlumun yanında olmak, ona yardım etmek, İnsanoğlunun asırlardan beri; en önemli özelliklerinden birisidir. Birisi, dara düştüğü zaman; onun yanında olmak. Ona, elinden geldiği kadar her alanda yardımcı olmak. Allah´ ın insanlara yaratılıştan verdiği asil bir duygudur. İnsan olmanın gereğidir. Hiç kimse, bir başkasının gözlerinin önünde; açlıktan, susuzluktan, barınamamaktan dolayı; eza, cefa görsün istemez. Öyle durumlardan da zevk almaz. Devlet dediğimiz kurum böyle zamanlarda babalığını, büyüklüğünü gösterir. Her kesimden insanımızın, her alanda yanında olur. Bu bir görev zorunluluğudur.  Hem içeride, hem dışarıda; gücümüz kadarınca, mazlumun yanında olmak gerekir. 

Türkmen göçü kapımıza dayandı... Şimdi yardım zamanı. Yaraları sarma zamanı. Şu dondurucu soğuklarda; sıcacık bir gülümseme, gönül alma, bağrımıza basma, mazlumun, yanında olma zamanıdır. Sözün bittiği yerdeyiz. Tüm haçlılar ve yandaş İran, her taraftan bize veya yakınımızdakilere saldırmaktadır. Birlik olma zamanıdır. İçeriden, var gücü ile; ortalığı karıştıran, terör örgütü de; işin başka bir boyutudur.  Tam bir baş belası... Can yakmaya, can acıtmaya, ortalığı karıştırmaya, devam ediyor.

Yardımlaşmak, düşkünün, zayıfın yanında olmak, fakir, fukarayı kollamak, Milletimizin vazgeçmediği özelliklerindendir. Tarih bunun örnekleri ile doludur. Mazlumun yanında olmak, Zalime karşı durmak, gibi özellikleri de; her zaman bünyesinde barındırmıştır. Dünya mazlumları, zaman, zaman düştükleri zulümlerden, Milletimizin çaba ve gayretleri ile, kurtulmuşlardır. Aynı Ecdadın torunları olan bizler;  Şu kış günlerinde; en azından kendi Ülkemizde olan ve yardıma muhtaç durumdaki garip, gurabanın yanında olmak zorundayız. Daha sonraları bu yardım halkasını giderek daha da genişletmeliyiz. Şimdi, Ülkemize sığınan, kardeşlerimizin yanında olmalıyız. Onlara varlığımızı hissettirmeliyiz. Türkmen dağının, ikinci Çanakkale savunması olduğunu bilmemiz gerekir. Yardım duygusu, bizim özümüzde vardır.

Ülkemizin her yerinde, çeşitli yardım kuruluşları, Belediyeler, Resmi kurumlar, Ülke insanımızın sıkıntılarını gidermek adına, her alanda ayni, nakdi yardım etmek için, çaba sarf etmektedirler.  Yurdumuza göç eden, kardeşlerimize yardım konusunda; Diyanet  Vakfı  ve  Kızılay gibi kuruluşlar, öncülük etmektedir. Ciddi manada çalışmalar yürüten sivil toplum örgütlerini de; unutmamak, gerekir. Bu organize de; en önemli şey, güven ve itimattır. Emanete alınan yardımların, amacına uygun bir şekilde, yerine ulaşmasını temin etmektir.

Oradaki zulme uğrayan kardeşlerimiz; yiyecek, giyecek yardımından çok; silah yardımı istemektedirler. Bu da; işin başka bir boyutudur.

Bu yardım işlerinden sorumlu olan, yetkililer, sorumlular da; gereken özeni göstermek durumundadırlar. Bu yardım işi, Ülke insanımızın paylaşmaya, yardıma muhtaç olan insanların, yanında olmaya verdiği önemi ortaya koymaktadır. Dünya üzerinde, yardım konusunda Ülkemiz, Uluslararası alanda da; ilk sıralarda gelmektedir. İnsanımız, Bunu yapmanın, Dinen de; bir görev olduğunun farkındadır. Öncelikle kendi soyundan olan insanımıza; yardım etmek, ayrı bir sevinç kaynağıdır.

Dünya yardım kuruluşlarını düzenleyen kurum. Bu alanda Ülkemizin ilk sıralarda geldiğini, belirttiği zaman aklıma hemen şu not geldi. Ülkemiz insanı, yardım kuruluşlarımız, bizden ekonomik açıdan daha güçlü olan nice ülkenin önünde yer almaktadır. O, zaman içimden şunu söylemek geldi. Helal olsun size? Kendi Ülkemiz insanının, kendi soyumuzdan, dinimizden olan insanların; her alanda yanında olduğunuz gibi; adını dahi bilmediğiniz ülkelerin; yardıma ihtiyaç hissettikleri zaman da yanında oldunuz. Tekrar söylüyorum helal olsun size? Ülkemde daha nice güzelliklerin yaşanması dileğiyle? Bu anlamda, insanımıza  sonsuz teşekkürler?

Uluslararası kuruluşların, yolda kaldığı, bir dönemde önde olmak, ayrı bir gurur kaynağıdır. Ancak, yeni, yeni; Suriye, başta olmak üzere, binlerce can; Akdeniz´de, Ege denizinde boğulduktan sonra, gerçeği görmeye başladılar. Mültecilerin varlığından haberdar olmaya başladılar. Zorunlu göç, kapılarına dayanıp, kendilerini rahatsız etmeye başlayınca; Mültecilere yardım konusunda, Batılı kuruluşlar karar alma konumuna gelmişlerdir. Seneler sonra da, olsa; atacakları adımı bekliyoruz...

ALLAH´IM

Ülkemizdeki Müslüman kardeşlerimize; Ülkemize, muhacir olarak sığınan din kardeşlerimiz için; Ensar, olmayı nasip eyle...  Görevini yeterince yerine getirerek, sorumluluktan kurtulmayı nasip eyle... Bu anlamda, onların basiret gözünü aç?