Orhan ARSLAN /Eğitimci -Yazar


KDV İNDİRİMİ  SÖZDE KALMASIN

Devletin uygulamaya soktuğu KDV indirimi piyasada nasıl hayata geçecek merak konusudur.


Görülen o ki, ilk günlerde bazı marketler bu indirimi kendi hanelerine yazmanın çaba ve gayreti içerisindeler. Yani fiyatlar aynı, KDV indirimi de kendi ceplerine gidiyor.

Bir başka açıdan olaya bakarsak, şöyle bir manzara ortaya çıkıyor. Halkın ekmeği ile oynanıyor. Hükümeti düşürmek istiyorlar.

Fiyatlar her alanda 2-3 katı pahalı. Üç Katı Pahalı satan esnaf vergisini ödemiş mi? O esnafın, Yeteri kadar denetim yapılmış mı? Bazı yerlerde iki liranın altında ekmek satan vatandaş nasıl para kazanıyor? Şu an ekmeğe yapılan zam, iki liradan dört liraya yükseldi. Ülkede hangi ürün bu kadar yükseldi? Doların en üst seviyeye çıktığı zaman bile, fiyatlar bu kadar yükselmemişti. Birileri piyasa ile oynuyor.  Unutma  vatandaş!

DÜN YAPTIĞIM ALIŞ VERİŞLERDE  KDV indiriminin piyasaya yansıdığını göremedim. Birileri kılıfına uydurmuş Denetim şart... EY  YETKİLİLER   DEVLETİN ÜÇ, milyon memuru var bu insanlara geçici yetki verin, tüketiciye daha iyi kontrol etme imkanları tanıyın. Yazıktır, bazı marketler DEVLETİN bu kararını bile, lehine çevirmenin derdindeler... DENETİM  ŞART AMMA DETAYLI DENETİM FATURASI, GİRDİSİ, GİRİŞ TARİHİ, ALIŞ FİYATI gibi detaylar... Halkın rahatlıkla görebileceği şekilde, şeffaf olarak ilan edilsin.

Olan yıpranan DEVLETİMİZE, tüketici konumdaki MİLLETE oluyor... ALLAHIM SEN AKLIMA  MUKAYYET  OL... DEVLET İLE MİLLETİN ARASINI AÇIYORLAR...

Sosyal medyada yapılan bazı paylaşımlarda gösteriyor ki, bazı marketler fiyat indirimi yapmadıkları gibi, dolaylı olarak indirim miktarını da kendi ceplerine aktarmanın derdindeler.

Pazartesi uygulamaya girecek olan, KDV indirimi kadar miktarı ürünlerine önceden ilave ettiler ve ilave ettikleri fiyat üzerinden indirim yapıyormuş gibi, uygulamaya başladılar.

Devlet Rahmetlik Özal zamanında olduğu gibi, tüketici konumundaki insanları aynı zamanda bir denetim elemanı gibi kullanmanın yollarını bulmalıdır. Nasıl fiş toplayarak piyasa denetimi yapıldığı, hepimizin malumudur. Hatta bunu yapan vatandaş ödüllendirilmelidir. Bu Ülke bizim. Buna benzer uygulamalar hayata geçirilebilir. Yoksa, bazı marketlerin vicdanına bırakırsanız, piyasa bu gidişle zor kontrol edilir. Çünkü, hesap başka gibi gözükmektedir.

Denetim bazı insanlara bırakılınca yeteri kadar sonuç alınamıyor.

Denetimi direkt tüketici yapmalıdır. Tüketiciden daha iyi fiyatları takip eden bir gurup yoktur.

İşte örnekler. Bir ay önce yine Reis'in emri ile mecburi indirimler olmuştu. Marketler sözde indirim yapıyorlardı. Bizim beş büyük markete boykot yaptığımız günlerdi.  Boykot sonuç vermedi. Hadi onlardan almayalım diye yine başka bir marketten alıyoruz.  Fiyatlar yine yüksek, neden indirmiyorsunuz, belediyeye sizi şikayet ederim dedim. Çalışan çocuk, " Abi, şikayet etsen de bir şey olmuyor, geliyorlar yalandan bir iki ürünü eline alıp sanki inceliyor gibi yapıp gidiyorlar, ne ceza ne başka bir şey yok.''  Dedi.

Ne zabıta bir şey yapıyor ne de Belediyeye verilen şikayet dilekçesine cevap geliyor.

Kısacası Devlet denetim olayını bir türlü gerçekleştiremiyor. Ya da yeterli yapamıyor. Adamlar başına buyruk hareket ediyor.

Açılan Tarım Kredi kooperatifleri ise, sönük kaldı. Her ürün yoktur. Üstelik piyasadan ucuz değil. Et Balık kurumu da aynı. Hatta Vakıflara ait satış yerlerindeki fiyatlar da piyasaya uyum sağlamış. Zeytin yağı iki misli olmuş. 

Bence daha ağır cezalar getirilmelidir. Ticaret yapmasına engel olacak kadar ağır cezalar... Yoksa halimiz hiç iyi değil. KDV indirimi falan yapmak sonuç aldırmaz. Bunlar oyalama taktiği gib i algılıyorlar. Bürokratlar piyasayı ya yeteri kadar tanımıyor ya da böyle olmasını istiyorlar.

Başka bir konu çok önemli. Kasa ile raf fiyatı farklı oluyor.  Rafta 3. 25 TL (indirimli) görüyor, kasadan geçiyor, ödemeyi yapıyorsunuz fişe bakıyorsunuz 6.75 TL. Sözde indirim yapmışlar, kasada yine bindirim var.  

Halkın madur edilmemesi için, Devletin denetim gücünü mutlaka göstermesi ve hayata geçirmesi gerekir. Yoksa bu yangın gittikçe harlanacak... Allah yardımcımız olsun... Devlet her şeyden büyüktür. Büyüklüğünü göstermesini bekliyoruz... ELEKTRİK FATURALARI  için yeni düzenleme yapılacak
Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuda marketler zincirini ciddi anlamda ve sert bir şekilde uyardı... Gerisi kendilerinin bileceği bir iş...