Orhan ARSLAN /Eğitimci -Yazar


İNTERNET HAYATIMIZIN HER ALANINDA

İnternet kullanımı; Ülkemiz gerçeklerinden bir tanesi olarak karşımızda durmaktadır.


İNTERNET  HAYATIMIZIN  HER    ALANINDA    

İnternet kullanımı; Ülkemiz gerçeklerinden bir tanesi olarak karşımızda durmaktadır.

Resmi makamlardan, insanımızın her kademesindeki bireylerine kadar, İnternet `in kontrol edilmesi gerektiği fikri, ağırlık kazanmaktadır. Özellikle Ailesi olan vatandaşlarımız, çocukları ve gençleri açısından kontrolün gerekli olduğunda ısrarlıdırlar. Bu kararın böyle net olarak açıklanmasında; sanırım sosyal paylaşım sitelerinin denetlenememesi, kontrolsüz yayın yapma alışkanlıkları ve insanların özel durumlarının açığa çıkarılması gerçeği yatmaktadır. Bu açıdan olaya bakınca; İnternet kontrol edilmesi ve denetlenmesi gereken bir yapı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu konuda hem resmi makamların üzerine düşecek görevleri yapacağına inanıyorum. Hem de Aile bireylerinin, kendi aileleri içerisinde gerekli denetimi hayata geçireceklerine inanıyorum. Eğer, bu gereken denetim yapılmaz ise; sonucu çok vahim olan olaylarla karşılaşmamız, kaçınılmaz olacaktır. Sanki bazı evlerimizde, kontrolsüz bir bomba gibi, ortaya çıkmaktadır.

Sosyal yaşantımızın bir parçası olan bilgisayar ve İnternet, aynı zamanda sürekli kontrol edilmesi gereken, her an, her şekilde tehlike arz edebilecek tuzaklarla doludur. Ticaretten, ahlaksızlığa kadar var olan bu gerçeği görmemezlikten gelemeyiz. Korunma ve denetleme açısından, çocuklar ve gençler için mutlaka denetim şarttır. Bunun üzerinde tartışma yapılmasını bile; gereksiz görüyorum. Sanal alemde; sanki insanlar her istediğini yaparmış, yaptıklarından kimse haberdar olmazmış, hissi ile; kontrolsüz davranışların, eylemlerin içerisinde girmektedir. Sonuç, kaçınılmaz bir gerçektir, olumsuzluklarla dolu, bir durum olarak, karşısına çıkmaktadır. Çoğu zaman bu durumun, altından kalkamayacağı gerçeklerle karşılaşmaktadır. Aileler, bireyler perişan olmaktadırlar.

Bir, çok alanda tekniğin, teknolojinin, bilimin ilerlemesi; insanların hayatını kolaylaştıracak yeniliklerle gelmektedir. İnsanlık adına zaman, zaman sevineceğimiz bir ilerlemedir. Har alanda yapılan bu yenilikler; yetişmekte olan genç ve çocuk çağındaki insanlara ise; bir takım sıkıntılarla birlikte gelmektedir. Bilgisayar hayatın, vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Aynı şey gençler için de geçerlidir. Gelişmekte olan gençlerimiz ve çocuklarımız henüz hayatı algılayacak yaşta ve tecrübede olmadıkları için; bilgisayarın kendilerine sunduğu oyun ve eğlence ürünlerinin esiri olmaktadırlar. Bu esaret, çok daha ilerleyerek bağımlılık haline dönüşmektedir. Zamanla kontrol edilemeyen bir hal almaktadır. Aile bireylerinin yeteri kadar duyarlı olmadığı yerlerde ise; daha tehlikeli durumlar ortaya çıkmaktadır. Hatta anne ve babalar çocuklarının bilgisayar başından kalkarak, yemek yemeye, tuvalet ihtiyacını gidermeye bile, zaman ayırmak istemediklerinden şikayetçidir. Bu durum ileride daha karmaşık ortamların oluşmasına neden olabilir.

Türkiye İnternet ağının yaygınlaşmasından sonra; hatta epey sonra, filtre uygulaması ile bazı önlemler alma ihtiyacını hissetmiştir. Nedense bu tür ihtiyaçlar herhangi bir şeyin kullanılarak uzun bir süre zararlı hale geldiği tespit edildikten sonra; ona karşı tedbir alma mecburiyeti hasıl olmaktadır. Daha önceden başka toplumlarda da uygulandığı için, hayatımıza girdiği andan itibaren tedbiri de alınmış olsa; daha iyi olurdu. Bazı istenmeyen olumsuzluklar kendiliğinden ortadan kalkardı. Türkiye’ de bu işi yürütmekle görevli olan yetkilinin açıklamalarına göre güvenli İnternet ağı isteği milyonla ifade edilmektedir. Bu sevindirici bir haberdir. Bu istek ortaya konduğu andan itibaren; bazı kesimler şiddetle karşı çıkmıştı. Böyle bir tedbir alma konusundaki duruma, neden karşı çıkılır anlamış değilim. Demek ki; onların çocukları doğuştan bu durumlara alışık mıdır? Ya da onların çocuklarına ve gençlerine bu olumsuzluklar hiç uğramaz mı? Bu tür olumsuzluklardan etkilenmez mi? onu da merak ediyorum. Böyle bir uygulamayı; İnternetime dokunma diye, protesto eden kişinin, gerçek amacı nedir? İnternet`ten amaç; onlara göre, öncelikle eğlence, zaman geçirme aracı olarak kabul edilmektedir.

Senelerdir, tüm eğlence sektörünü elinde tutan, onlara yön veren, hakim güç; kimi zaman kendi fikirlerini alenen muhataplarına dikte etmekten çekinmez. En basit sinema sektöründe, Dünyanın en uzağındaki insanlara mesajlarını iletmenin çaba ve gayretini göstermişlerdir. O sektörü kendi ideallerinin, sömürgeciliğinin bir aracı olarak kullanmışlardır. O halde, İnternet gibi, gelişmiş bir iletişim aracını kendi amaçları için, kullanmaktan daha doğal ne olabilir? Seneler önce TV yayınlarının Ülkemizin her tarafına yayılması için, yapılan çalışmalara; bu tür ülkelerin katkısı ne kadardır, diye düşünüyorum. Düşünebiliyor musunuz; yolu, suyu olmayan bir yerleşim merkezine hangi amaç güdülerek, TV yayınları ulaştırılmaya çalışılmıştır.

İşte, kontrol edilemeyen internetin görünen zararları ortadadır: Gençler ve çocuklar saatlerce zamanını bilgisayar başında geçirince, insanlar arasındaki bir, çok, ilişki ile tanışma imkanı olmamaktadır. Yalnızlığa, hareketsiz bir hayata mahkum yaşamaktadır. Sokakta, çevrede, topluluklarda, insan içerisinde nasıl davranacağına dair tecrübeleri eksik olduğu için, sıkıntılar yaşamaktadır. Bu hal onlarda ciddi sorunlar olarak ortaya çıkar. Beden üzerinde, Davranış bozuklukları alenen bellidir. Zihni alanda yaptığı olumsuzlukları, bilim adamları; çeşitli zamanlarda yaptıkları açıklamalarda ortaya koymaktadırlar. İleride bu tür insanların toplum hayatına uyum sağlama zorlukları, bir meslekte başarılı olamama gibi, olumsuz durumları ortaya çıkmaktadır. Hatta daha ileri giderek bu tür alışkanlığı olan çocuklarda zeka geriliğine bile sebep olduğu iddiaları ortaya atılmıştır. Hal böyle iken; bu kadar olumsuzluğu beraberinde getiren bu aygıta karşı daha dikkatli olmamız gerekmez mi?

Siz, siz olun özellikle hayatı yeni tanımaya çalışan nesillerinizi doğal ortamlarda hayata hazırlamayı tercih edin. Daha sıhhatli ve daha başarılı olacaktır. Bilgisayar esirliğinden kurtarın… Hayat doğal ortamda her zaman daha güzeldir. Sağlıklı nesiller, sorunsuz bir hayat için; insanın gençlik ve çocukluk dönemi önemlidir. Unutmayalım yiyeceğin bile makbul olanı doğal olanıdır. Aile ve yetişkinlerde yapmış olduğu tahribatı; her gün haberlerde duymaktayız. Yürekler acısı, durumlar ortaya çıkmaktadır. Ailenin temeline dinamit koymaktır. Sak