Orhan ARSLAN /Eğitimci -Yazar


HADİ ÇOCUKLAR CAMİYE KURAN ÖĞRENMEYE

Hazreti Peygamber´in müjdesine erişmek için; Hep beraber Camiye KURAN öğrenmeye gidiyoruz?


HADİ  ÇOCUKLAR  CAMİYE  KURAN  ÖĞRENMEYE   

Hazreti  Peygamber´in   müjdesine erişmek için; Hep beraber   Camiye  KURAN   öğrenmeye  gidiyoruz?

Okulların tatil olmasından sonra bir müddet dinlenen çocukların, bolca zamanları olacağından, bu zamanlarını değerlendirmeleri; hem çocuklar açısından, hem de velileri açısından çok önemlidir. Doğal olarak okul sezonunda olduğu gibi; sıkı ve ağır kurslar yerine daha değişik, aynı zamanda eğlenceli yeni bir çevre, yeni bir arkadaş gurubundan oluşan kursların tercih edilmesi gerekir. Çocuklar açısından önemi daha da fazladır. Hayatı farklı açılardan tanıma fırsatı doğar. Öğreticilerin de; bu işi eğlenebilir oyunlarla desteklemesi; çocukların hevesini daha da artıracaktır.

Bu kurslar çocukların değişik alanlardaki bilgi ve becerilerini artırıcı, onlara katkı sağlayacak, konumda olursa; çocuklar bu vesile ile yeni şeyler öğrenirler. Farklı alanlarda bilgi sahibi olurlar. Ülkemizde bu alanı dolduracak çalışmalar yapılmaktadır. Uzun yaz tatili boyunca kendilerine sunulan; imkanlara göre veliler, tercihlerde bulunabilirler. Geleceğin nesillerinin ahlaklı ve vatansever olarak yetişmesi için Dini değerlerin eğitiminin verildiği yerlerin yanı sıra, spor etkinliklerinin de çocuğa faydası olacağı bir gerçektir. Çocuğun ilgi alanına göre yapılacak değerlendirmeler neticesinde hem kurslardan, hem de kamplardan istifade edilebilir. Böylece düzenli olarak planlı bir çalışma içerisinde olan gençler, planlı olarak yeni şeyler öğrenmenin heyecanını ve telaşını yaşarlar. Yoksa sadece başıboş ve denetimsiz bırakılan çocuklar beraberinde yeni sorunlarla karşımıza çıkabilir.

Unutmayalım insan eğitimi zor ve uzun mesafeli bir iştir. Epeyce bir gayret ve hassasiyet ister. Bu süreçte ihmallere yer yoktur. Çünkü, çocuklarımız, geleceğimiz olduğuna göre; aynı zamanda, Bir çok şeyden daha fazla öneme ve önceliğe sahiptir. Bunu asla unutmayalım. Böyle bir amaçla yola çıkar isek; Yüce Rabbim´ de inşallah bizlere yardımcı olur. Burada kurs verme görevini üzerine alan arkadaşların, bu görevi gereği gibi yerine getirmeleri gerekir. Sadece, bu yaz tatilinde çocukların zamanlarını geçirdiği bir yer olmaktan, kurtarmaları gerekmektedir. Ciddiyet, disiplin şarttır. Ancak, sıkıcı olmadan gençlerle, çocuklarla güzel bir iletişim kurularak, görevin yerine getirilmesi gerekir.

Zahmetsiz, emeksiz bir şey olmaz. Ne eker isek, onu biçeriz. ÇOCUKLARIMIZIN, iyi bir eğitim almak kadar, iyi bir terbiye almak ta haklarıdır. Anne ve Babaların bu konuda mutlaka özen göstermeleri gerekir. Bunu onlara sevecen tavırlarla, güler yüzle yaklaşarak, gerekirse hediyeler alarak teşvik etmelidirler. Okullarda verilen mecburi eğitimin bile zaman, zaman takviyeye ihtiyacı olduğunu düşünürsek, terbiye ve ahlaki açıdan da; mutlaka takviyeye ihtiyaçları olduğu bir gerçektir. Bu konuda ailelerin yeteri kadar özenli olacaklarına inanıyorum. Yaz Kuran kursları, yaz eğitim kursları bu açıkları kapatmak için, fırsattır. Aile bu konuda kendisi ne kadar bilgiye sahip olsa da; kendi çocuğunu yetiştirme açısından sıkıntılar, yaşayabilir. Kurslar, bu anlamda önemli bir açığı kapatmaktadır.

Bir hatırlatma da bu alanda hizmet verecek olan insanlara yapalım. Unutmayın; muhataplarınız yorucu ve yıpratıcı bir eğitim yılının arkasından yeni bir şeyler öğrenmek adına sizlerin yanına gelmiştir. Genellikle de bu ek kurs süresinde almak istedikleri yeni bilgilere, becerilere fazla ilgi duymayabilirler. İşte asıl maharetinizi orada göstererek; böyle çocuklara ve gençlere bu tür kursları ve kampları sevdirmeniz gerekmektedir. İş olsun diye veya zaman geçirmek adına ciddiyetsiz, denetimsiz, yapacağınız; bu kurs ve kamp süresince bir de çocuklara ilgisizliğiniz eklenirse; o zaman o kurs süresi çocuklar için cefaya döner. Böyle olmasını hiç bir anne ve baba istemez. Bence aynı şeyi kurs ve kampı planlayan arkadaşların da; düşündüğü fikrini taşıyorum. Kurumların da, kurs müddetince, olumsuzluk olmaması için bütün çaba ve gayretlerini göstererek cefa haline dönüşmesini, engellemeleri gerektiğine inanıyorum. Yoksa; bu tür kurs ve kamplara ilgi azalır. Çocuklar da yaz tatillerini plansız ve düzensiz bir şekilde geçirirler. Bunun önüne geçmek lazımdır. Bütün çocuklarımızın yaz tatillerini en verimli şekilde geçirmeleri dileğiyle... Bu çalışmalara katkı sağlayan herkese teşekkürler...