Orhan ARSLAN /Eğitimci -Yazar


EMEKLİLERİN HÜKUMETTEN BEKLENTİLERİ DEVAM EDİYOR

Seçim sürecinin iyice yaklaştığı, düşünecek fazla zamanın olmadığı günlere geliyoruz.


EMEKLİLERİN HÜKUMETTEN  BEKLENTİLERİ  DEVAM  EDİYOR
 
Seçim sürecinin iyice yaklaştığı, düşünecek fazla zamanın olmadığı günlere geliyoruz.
 
Yapılacak, en küçük ciddi adımlar; siyasi hamle olarak, dikkat çekici olabileceği gibi; insanlarımızı, mutlu ve mesut etmenin de, ayrı bir metodudur. Hele iki bin yılı sonrası emeklilerini ilgilendiren, mahkemelerin seçim sonrası bir tarihe ertelenmesi, kabul edilebilecek, bir durum değildir. Dikkat edecek olursanız, parti miting alanlarını dolduranların çoğu emeklilerden oluşmaktadır. Bu dahi, yabana atılacak, bir konu olmadığının göstergesidir.
Ülkemizde sayıları milyonlarla ifade edilen; emekli vatandaşlarımızın haklı olarak; kulağı ve gözü, Hükumet`in yapacağı, bu konuya yönelik, açıklamalardadır. Genel seçimlerin yaklaştığı şu günlerde; böyle bir beklenti içerisine girmeleri doğaldır. Yapılan açıklamalarda; emeklilerin yüzünü güldürecek, bir haber, umutla beklenmektedir. Sorunlar, devam etmektedir. Hala, promasyon meselesi halledilmemiştir. İki bin yılı sonrası emekli olan kişilere yapılacak, intibak meselesi için; mahkemenin vereceği karar beklenmektedir. 
Her alanda insanına yardımcı olmaya çalışan; bu yolda hasta yakınlarına bakandan, Çocuğuna bakmaya yardımcı olana kadar, maddi destek sunan Hükumet politikalarının aynı özeni; emeklilere yapılacak, zam konusunda da; yapacağı fikrini taşıyorum. Halkın büyük çoğunluğunu oluşturan, ücretlilerin; yapılacak zamlarla ilgilenmesi, olağandır. Her alanda; beklentiler devam etmektedir.   Taş ören işçiler konusundaki iyileştirmeler; beklentimiz, devam etmektedir.  Kara yolları geçici işçilerine verilen kadro müjdesini, önemsiyorum. Ancak, taş ören işçisi meselesinin tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmaların yapılmasını da bekliyoruz. Konu çok önemlidir.  Her ne kadar, seçim atmosferinde en fazla gündeme getirilen konu; asgari ücret ve taş ören işçiler konusu olsa da; bu konuda; Kamu da çalışan işçilerin, asgari ücretle çalışmadığını biliyoruz. O halde; Devlete çeşitli alanlarda hizmet veren, şirketlerde çalışan işçiler de; dolaylı olarak, her ne kadar şirketler adına çalışsa da; Devlete iş yapıyor gibi; gözükmelerinden dolayı; bu ücret politikası, Hükumet açısından; yıpratıcı bir durumdur. Yapabileceğiniz hiç bir açıklama, halk nazarında tatmin edici olmamıştır.., olamaz da... Ancak, ücretteki iyileştirmeler, huzursuzluğu azaltabilir...
Halkın tabanının, kimseye muhtaç olmadan; hayatını devam ettirmesi kadar, önemli daha ne olabilir. Bir insanın, başka bir insana; muhtaç olmama durumu, sosyal haklarla da desteklendiği zaman; insanımız geleceğe umutla bakacağı gibi, başı da herkese karşı daha dik olacaktır. Devletine ve hükumetine karşı olan sevgi ve saygısı daha da artacaktır.
Gelelim, emeklilerin beklentisine; Hükumet bundan önce, yapmış olduğu düzenlemelerle, iki bin yılı öncesi emeklileri üzerinde bir çalışma yapmış ve hayata geçirmişti. Tüm emekli derneklerinin beklentisi;  Hükumetin, seçim dolayısıyla; emekliye yapılacak zam oranlarını, daha yukarıda bir rakamlarla, açıklamasıdır. Şu anda yapılan açıklamalarda ifade edilen, rakamlar çok gülünçtür. Çalışmalar yapılırken; iki bin yılı sonrası emekli olanlara yönelik çalışma yapılmasıdır. Bunun sadece, mahkeme kararına bırakılmaması, gerekir. Bir başka beklenti de; maaşlara ödenen promasyon olayının hala emekliler için; hayata geçirilmemiş olmasıdır. Bankalara bu konuda baskı yapılması istenmektedir. Hükumetin, bu konudaki başarısızlığı, emekliler tarafından, dikkatle izlenmektedir. Her konuda; istediği yasayı zor da olsa; çıkaran gücün, emekliler konusunda da devreye girmesi istenmektedir. Bankaların; emekli maaşlarını verdikleri, emeklilerden; gereksiz, çeşitli kalemler adı altında; ücretler aldığı da, bir gerçektir. Bu konunun da; bakanlık yetkilileri tarafından, dikkate alınması gerekir.
Geçmişte, Hükumetin, Tüm Çalışanlar için; yapmış olduğu zorunlu tasarrufların ödenmesi, memurun birikmiş bazı kesilmiş ödeneklerinin geri iadesinde, göstermiş olduğu centilmenliği emekliler konusunda da göstermesini bekliyoruz. Halkımız; Akıllı, Mali politikalar uygulayarak, nasıl enflasyonu düşürdü iseniz; aynı şekilde, emekli insanlarımıza yetecek kadar, maaş ödemeniz gerektiğini de biliyorlar. En azından böyle bir beklentileri vardır. O, nedenle enflasyonda ve sıkı para politikasında gösterdiğiniz başarının, emekli maaşlarında da göstermenizi bekliyorlar. Bu bakış açısı ile baktıkları için; sizin getireceğiniz, hiç bir değerlendirmeyi kabul etmek istemiyorlar. Gelir dağılımındaki dengesizliğin azalmasına da katkı sağlayacağına inandığımız, emekli maaşlarının yükseltilmesi olayının gerçekleşmesini, bekliyoruz. Hem de; seçimden önce.
Bu alanda yapılacak ilave çalışmalarla; emeklinin beklentisine yakın bir ücretin takdir edilmesi dileğiyle… Unutmayalım, yaşlılarına güzel bakan toplumlar; geleceğe ümitle bakarlar. Arkalarından gelen genç nesil için; yaşlıların iyi olma durumu onları memnun edecektir. Hayattan ve gelecekten beklentileri yükselecektir. Memleketimizde; kimi, genç nesillerin işsiz olmaları dolayısıyla, bir emeklinin gelirine muhtaç olduğunu düşünürseniz; emeklinin, önemini daha iyi anlarsınız. Bazı, emeklilerimizin, bir hanenin geçimini üzerine aldığını unutmamak, gerekir. Bu hayat mücadelesinde; Devletin emeklinin yanında olmasından, daha güzel ne olabilir.
Unutmayalım, Halkımızın büyük çoğunluğu; emekli, az gelirli ve asgari ücret ile çalışan insanlardan oluşmaktadır. Buna bağlı olarak; gelir dağılımdaki dengesizlik, gittikçe artmaktadır. Zenginle, fakir arasındaki, makas; gittikçe açılmaktadır. İşin üzücü tarafı; seçim atmosferine girdiğimiz şu günlerde; tüm siyasi aktörlerin, bir çoğunun, bu konularla ilgili bir açıklama yapmamasıdır. Vekil aday, adaylarının bile; gündemine girememiştir. Gerçekten, acı bir durumdur. Herkes, öncelikle kendi geleceğine yönelik, plan ve projelerin, beklentilerin peşindedir. Kısacası; dar gelirliler, kimsenin umurunda değildir. Konunun her açıdan ne kadar önemli olduğu ortadadır. Yetkililerden, bu konular üzerinde daha titiz çalışmalar yapmalarını bekliyoruz. Beklentiler, yüksektir. Şöyle düşünülmektedir: Bu konu, Seçim zamanında bile; gündeme gelmezse; ne zaman gelecek...