Orhan ARSLAN /Eğitimci -Yazar


EĞİTİM ÖĞRETİMDEKİ BAŞARISIZLIK

Şehrimizin LGS sonuçlarında aldığı başarı; yürekleri sızlattı. Özellikle benim gibi, bir eğitimci olan insan için; hayal kırıklığı oldu. Kahroldum...


EĞİTİM ÖĞRETİMDEKİ BAŞARISIZLIK

                Şehrimizin LGS sonuçlarında aldığı başarı; yürekleri sızlattı. Özellikle benim gibi, bir eğitimci olan insan için; hayal kırıklığı oldu. Kahroldum...

                Gündemi yakından takip etmeye çalışan bir durumumuz var. Bundan aylar öncesinde, Sivas´a yapılan yatırımları değerlendiren bir dostumuz; Sivas´a eğitim açısından; çok önemli yatırımlar yapıldığından söz ediyordu. HATTA, BAZI ALANLARDA AZ YATIRIM YAPILMASININ NEDENİNİN, Eğitime yapılan yüklü yatırımlardan kaynaklandığını, ifade ediyordu. Herhalde bu söz konusu olan şeyler; fiziki yatırımlar idi. Eğitim ve Öğretimin içeriği ile ilgili, Öğretmen başarısının içeriği ile ilgili yatırımlar; göz ardı edilmiştir. Bu sonuçtan, bu değerlendirme çıkıyor.

                Eğer, insana yapılan bir?

G-20    ZİRVESİNDEN   BİR    BAŞKAN    GEÇTİ

                Dünyanın önde gelen liderlerinin buluştuğu, toplantı; Japonya´da gerçekleşti. Tüm Dünyanın gözü orada idi.

                Ülkemiz açısından da, çok önemli idi. Önümüzde sıkıntılı günlere gebe olabilecek; durumlar vardı. Söz konusu olan konular; S-400,  F-35, Doğu Akdeniz konusu, Suriye Meselesi, Yunanistanın şımarıklığı, Mülteciler...

                ÜSTELİK BU TOPLANTI, İSTANBUL SEÇİMLERİ GİBİ; Yorucu bir seçim sürecinin hemen arkasından yapılmakta idi.

                Yapılan görüşmelerden, ortaya çıkan sonuçlardan anlaşılanları, yaşananları, bir defa da; biz aktaralım.

                S-400, Meselesi, taraflar ile yapılan görüşmelerde; sıkıntı olmaktan çıkarılmış gibi, gözükmektedir. Hatta, ABD Başkanının yapmış olduğu açıklamalarda; Ülkemizin, S-400 alımı konusundaki hamlesini, doğru bulduğunu ifade etmiştir. Aynı zamanda ABD yetkilileri, 15 Temmuz kalkışmasında; O günkü, ABD YÖNETİMİNİN geç karar verdiğini, kınama ve  değerlendirme yapmakta; yavaş davrandığını ifade etmişlerdir. SAVUNMA SİSTEMLERİNİN ÜLKEMİZE SATMAKTA GEÇ KALDIKLARINI BELİRTMİŞLERDİR. Bunu telafi etmek için; ABD, girişimde bulunduğu zaman ise; S-400 lerin anlaşması yapılmıştır. Parası ödenmiştir. Bunu ABD başkanı bile; doğrulamıştır. O günkü yönetimin savunma sistemlerini; Ülkemize yerleştirmemiş olmasının doğru olmadığını belirtmiştir. Bu durumun, iki Devlet arasındaki ilişkileri zayıflattığından söz edilmiştir.

                Rusya Başkanı, S-400 lerin Ülkemize gönderilmesinde bir sıkıntı olmadığını açıklamıştır. Ortak proje geliştirebileceklerini, ifade etmiştir.

                Dünya Bankası yetkilileri ile görüşülerek; Uluslar arası alanda, bize dayatılan değerlendirme notlarının neyi ifade ettiği konusunda; fikir alış-verişinde bulunulmuştur.

                S-400 Lerin, Savunma sistemimizi nasıl güçlendireceğinden söz etmemize gerek yoktur. Hava sahamız, güvence altına alınacaktır. İç siyasette polemik konusu yapılmasını anlamış, değilim...

                ABD Başkanı, F-35 ler konusundaki kararlı tutumumuzdan dolayı; konunun tekrardan gözden geçirilmesi gerektiğinden söz etmektedir. Çünkü, parası peşin olarak ödenmiş, bir siparişten söz edilmektedir. Ülkemiz eğer uçaklar teslim edilmeyecek ise; ödenen paranın, geri iade edilmesini, istemektedir. Buna da; karşı taraf olumlu bakmamaktadır. Çünkü, iade edilen para ile; değişik ülkelerden, değişik uçaklar alınması; söz konusudur.

                Suriye konusunda, Rusya Başkanı; Türkiye, İran ve kendilerinin oluşturduğu dayanışma ile; ilerleme kaydettiklerinden söz etmiştir. Bu çalışmadan övgüyle bahsetmiştir.

                En önemli olay; sınır dışına yaptığımız askeri harekatın; Dünya Devletleri tarafından, eleştiri konusu olarak bile; gündeme taşınmamasıdır. Hatta, hiç söz edilmemesidir. Bu da, bizim O, bölgede yaptığımız operasyonların; hakkımız olduğunun bir delilidir.

                Fransa Başkanı, Devlet Başkanımızın yanında; Doğu Akdeniz ile ilgili açıklamaları yapan lider olma özelliğini yitirmiş gibi, gözükmektedir. Bu konu ile ilgili; ABD yetkililerinin yaptığı yanlış değerlendirmeler; bu toplantıda gündem oluşturmamıştır.

                Sayın Başkan, Kaşıkçı cinayetinin çözülmesi için; Uluslararası dayanışma gerektiğini vurgulayarak; Cinayetin aydınlanmasını istemiştir.  Bu konuda Suud yetkililerine tüm delillerin sunulmasına rağmen; Suud Yetkililerinin sözünde durmadığının altını çizmiştir. Cinayet zanlılarının korunduğu imasında; bulunmuştur.

                Diğer önemli konu ise; MURSİ´nin Ölümünün şüpheli gözüktüğünü, araştırılması gerektiğini, tüm Dünya Ülkelerinin liderlerinin yüzüne haykırmıştır.

                Merkel, Başkanlığındaki AB topluluğunun liderleri ile, görüşerek; Dolaylı olarak Mülteci konusu gündeme getirilmiştir. Ticari gelişmelerin artırılmasının yanında, Terör örgütlerini desteklemekten vazgeçmeleri gerektiğini bizzat yüzlerine söylemiştir. Ayrıca, terör örgütlerine karşı Dünya liderlerinin farklı, farklı yaklaşımlar içerisinde olduklarını belirtmiştir. Bazı terör örgütü elemanlarının, Batı tarafından korunup, kullandığını tüm Dünyaya ifade etmiştir. Fetö yapılanmasının, aynı zamanda bir terör yapılanması olduğunun altını çizerek; Hem o yapılanmanın elemanlarının, Batı tarafından korunduğunu haykırmıştır. Bunun doğru bir davranış olmadığından söz etmiştir. Hatta, Fetö, yapılanmalarının kendi toprakları içerisinde faaliyet göstermesine ses çıkarmayan; Devlet başkanlarını uyarmıştır. Bunun doğru bir yaklaşım olmadığını vurgulamıştır.

                İşte tam bu görüşmeler yapılırken; Dünya yardım kuruluşları birliği; bir açıklama yaparak; Ülkemizin mültecilere en fazla yardım eden Ülke sıralamasında; en başta yer aldığının raporunu sunmuştur. Ayrıca Ülkemizde yer alan, Mülteci rakamını; Batılı Devletlerin gözünün içine sokmuştur. Bu rakam Batılı Devletlerin korkulu rüyasıdır. Ülkemiz de; özellikle Avrupa devletlerine karşı; Mülteci konusunu gündemde tutarak, onların serbest bırakılması halinde; Avrupa´nın düşeceği durumlara dikkat çekmiştir. Böylece, bir pazarlık konusu olma meselesi ortaya çıkmıştır.

                Mülteciler açısından; iç siyasette neler kaybettiğinin farkında olan ve buna rağmen, Mültecileri sahiplenen,  Başkan; bu alanda Batılı Devletlerin maddi açıdan yapacakları, vaatleri; tekrar gündeme taşımıştır. Sözlerinde durmaları gerektiğinin, altını çizmiştir.

                Bu yıl Japonya´ da Türk yılı olarak kabul edilmiştir. Kutlamalar O, yönde olmaktadır. Kültürel ve sanatsal etkinlikler, yapılmaktadır.

                Japonya sonrası; Başkanın Çine yapacağı ziyarette; çok konuşulacaktır. Allah yar ve yardımcısı olsun...

                Evet, G-20 toplantısında, Bir Başkan olarak; Zirveye damgasını vuran Ülke; Türkiye, olmuştur... Tüm dost ve düşmanlara ilan olunur...