Prof. Dr. Levent Eraslan


EDİLGEN COĞRAFYA

Arap Baharıyla başlayan Suriye iç savaşı adı konulmamış 3. Dünya Savaşına dönüştü adeta.


EDİLGEN COĞRAFYA

Arap Baharıyla başlayan Suriye iç savaşı adı konulmamış 3. Dünya Savaşına dönüştü adeta.

Esad´ın yanında Rusya, İran ve Çin´in oluşturduğu net bir blok var. Ama mazlumların yanında sadece Türkiye net tavır sergiliyor. Amerika ve Avrupa bloku mazlum Suriye halkının yanında değil, sadece Rusya´nın oluşturduğu blokun karşısındalar. Bu nedenle de Suriye´de işler çok keyfi ilerliyor. Rusya dünyanın gözü önünde her gün sivil noktaları bombalıyor, batı buna maalesef ses çıkartmıyor. Çünkü onların dertleri yeni oluşan güç dengelerini bozmak, kendi hakimiyet alanlarını korumak.

Hal böyle olunca Madaya´da ki abluka insanların açlıktan ölümüne neden oluyor. şuana kadar 23 kişinin açlıktan öldüğü söylense de 40 bin kişi ölümle burun buruna. Günlerdir yemek yemeyen insanlar, sadece reçelli su içen bebekler, ekmeğin tadını unutmuş çocuklar? Sokaklar açız diye bağıran insanların feryatlarıyla dolu.

Öte yandan Ortadoğu´da derinleşen Sünni-Şii kavgası. Tek ihtiyacımız buymuş gibi her geçen gün cephesini genişletiyor. Müslümanların birliğe, beraberliğe her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğu bu günlerde mezhep kavgaları birilerinin ekmeğine yağ sürüyor. İran, Amerika´nın kaldırdığı ambargoyla beraber şımarık ve sorumsuzca işler yapıyor. Sanki gizli bir el İran´ın iplerini serbest bıraktı ve Müslümanların üzerine saldı. Ekonomisi kopma noktasına gelmiş olan İran, kendi sorunlarıyla uğraşmak yerine Rusya´yla beraber Esed´in yanında yer aldı. Bu da yetmezmiş gibi Türkiye´de ki PKK´yı palazlamaya başladı. Aynı zamanda mezhep savaşının damdamcılığını yapıyor.

Osmanlı´nın yıkılmasının ardından Ortadoğu, İsrail´inde yerleştirilmesiyle bir türlü başını kaldıramadı. Hep edilgen kaldı. Batı tarafından aydınlatılması, medenileştirilmesi, demokratikleştirilmesi gereken topraklar olarak görüldü. Kendi kendilerini yönetmekten aciz gördükleri Ortadoğu´ya mutlaka müdahale edilmeliydi. Onlar etken olamazlardı. Cahil halk bunu başaramazdı.

Artık Suriye´den gelen görüntülere bizim bakmaya sabrımız kalmadı. Onların ise, ölmeye dahi mecalleri yok. Ey vahşi dünya, ey batı sen de elinde ne kadar zulüm kaldıysa dök artık. Kus ne kadar kinin varsa. Çünkü çırpınman nafile?Ne yaparsan yap, doğan sahte ışıltına inat, medeniyette doğunun, güneşte doğunun?Dua ile