İdris YAVUZ /Gazeteci Yazar


DÜNYAYI FELÇ EDEN KORONAVİRÜS

Tarihe not düşme adına ifade ediyorum. İnsanlığın korkulu rüyası Koronavirüs belası ilk olarak 1 Ocak 2020 tarihinde Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkmış, sonrasında ise tüm dünyaya yayılmıştır.


Tarihe not düşme adına ifade ediyorum. İnsanlığın korkulu rüyası Koronavirüs belası ilk olarak 1 Ocak 2020 tarihinde Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkmış, sonrasında ise tüm dünyaya yayılmıştır.
Çin’de çıkan bu virüs Amerika, Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere, İran, Irak ve Arap ülkeleri olmak üzere tüm dünya’nın, ekonomik ve sosyal hayatlarını felç edip, etkisi altına almıştır. 
Önceleri geliyorum diyen bu tehlikeyi ciddiye almayan devletler, bunun bedelini ağır ödediler ve ödemiye de devam etmektedir. Daha sonra radikal karantina önlemleri alan devletler ise binlerce ölümle yüzleşme zorunda kalmışlardır.
Türkiye bu olayı 10 Mart saat 01.00'de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından kamuoyuna açıklama yaparak bilgilendirmiş, ülke genelinde peş peşe önlemler alındığını duyurmuştur. 
Bakan Koca,  özellikle '60-65 yaş vatandaşlarımız mümkün mertebe dışarı çıkmamalarını önermiş, Üniversiteler ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm okulların öğrencilerini tatile gönderildiğini, uçak ve tren seferlerinin durdurulduğunu, ülkeye giriş ve çıkışların kontrol altına alındığını duyurmuştur.
 Bu arada Koronavirüs salgını nedeniyle tüm sosyal etkinlikler iptal edilmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri Korona virüs önlemleri kapsamında tüm izinleri kaldırmıştır.
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Koronavirüs bahanesiyle haksız fiyat artışı ve stokçuluk yapan firmalar hakkında inceleme başlatmıştır.
Bu arada alınan kararlar sonucunda;  Oteller, okullar, iş yerleri kapandı, maçlar iptal edildi. Birkaç insanın bir arada olmasına kısıtlamalar getirildi, trenler durdu,  yollar boşaldı, toplantılar, organizasyonlar, fuarlar, düğünler, kutlamalar toptan iptal edildi. Cenazeler sade bir şekilde defnedildi.
 Avrupa’dan gelecek turistlere kapılar kapandı, turist gelmesin diye bütün uçak seferleri iptal edildi.  Vatandaş son alış, veriş koşuşturmalarını yaptıktan sonra dışarıyla ilişkilerini kesti ve sokağa çıkmama kararı verildi.
Bütün dünya insanları, dini, dili, ırkı, milliyeti fark etmiyor, ilk defa aynı gemide bu tehlikeye karşı radikal kararlar almaya başladılar. 
Ama burada bir konunun uyarısını yapmak yerinde olacak: 
Hz. Muhammed (sav),  bundan 1400 yıl önce 5 şey gelmeden önce 5 şeyin kıymetini bilmemiz gerektiğini öğütlüyor;
- “İhtiyarlık gelmeden gençliğin,
- Hastalık gelmeden sağlığın,
- Fakirlik gelmeden zenginliğin,
- Meşgul olmadan, boş zamanın,
- Ölüm gelmeden hayatın kıymetini bilin” buyurmuşlar.
İnsanoğlu bu değerlerin kıymetini bilselerdi, belki birçok sorunlar kökten çözülmüş olacaktı.  C.  Hak, ülkemize ve insanlığa bu tehlikeyi az hasarla atlatmayı nasip eyler.