Orhan ARSLAN /Eğitimci -Yazar


DÜNYANIN GÜNDEMİNDE TÜRKİYE VAR

Tüm gözler, Türkiyenin üzerinde?


DÜNYANIN GÜNDEMİNDE  TÜRKİYE   VAR

                               Tüm gözler, Türkiyenin üzerinde?

                               Dünya, Türkiyeyi izliyor? Nereden, nereye?      Ne ara bu durumlara geldik.

                               Toplantılar, toplantıları; takip ediyor?

                               Dünyanın Enerji konusundaki, konumunun; tartışıldığı yerin adı; Ülkemiz oldu. Bu toplantıdan çok, burada gerçekleştirilen anlaşmalar ve ikili görüşmeler; Dünya gündemine oturdu.

                               İslam Ülkeleri, danışma kurulu burada yapılıyor. Dünyanın gözü üzerimizdedir. Yapılacak açıklamalar; dikkatle takip ediliyor.

                               Sayın CUMHURBAŞKANI; ABD´ ye yaptığı yanlışları; Bir, bir hatırlatıyor? Başkan adayına sert çıkıyor.

                               İç siyasette gündem; Anayasa yapılması ve BAŞKANLIK sistemi? O HAL yasasının iptaline takipsizlik kararı?

                               VE Fetö mücadelesine devam?

              Dünyada yaşanan milyonlarca olayın içerisinden, Uluslararası alanlarında var olan olayları anlamak ve çözmek adına; binlerce insan, kafa yormaktadır. Bu yapılan çalışmaları, ortaya konan gayretleri, tebrik etmemek mümkün değildir. Olan olaylar üzerinden, geleceğe dair tahminler ve öngörüler anlatılmakta, bir nevi bu manada insanlar bilgilendirilmeye çalışılmaktadır. Yapılan analizler doğru da olabilir, yanlış da olabilir. Ancak, bunların kamuoyu önünde tartışılır olması ne kadar doğrudur? Onu iyi etüt etmek gerekir.

             Bu toplantıda yapılan anlaşmalar; Dünya basınında, yer bulmuştur. Konu ile ilgili analizler ve değerlendirmeler yapılmıştır. Aynı zamanda, yapılan bu anlaşmalar; Dünya üzerindeki, özellikle; Ülkemizle yakinen ilgilenen devletlerin gündemine oturmuştur.  Anlaşmalar üzerine çeşitli değerlendirmeler yapılmıştır. Ünlü gazeteler, köşelerine taşımışlardır. Görünen o ki; uzun, uzadıya tartışacaklardır

                               Yukarıda yapmış olduğumuz bu değerlendirmeler; şöyle bir gerçeği ortaya çıkarmaktadır. Ülkemiz üzerinde oynanmak istenen yanlış oyunlar olduğu ve bazı sıkıntılarımızın varlığı gerçektir. Bu hem iktisadi anlamda olsun, hem bulunduğumuz coğrafya açısından siyasi anlamda olsun, hem stratejik anlamda olsun. Devlet adamları bu konuları çözmek için; var olan kadroları, birikimleri, tecrübeleri ile;  çaba sarf etmektedirler. Yapılan bazı adımlar, yanlış gibi de; görünebilir. Beklemek, lazım.

              Ancak, Dün Sayın Dış İşleri Bakanımızın,  AVRUPA Topluluğu parlementosonda, açıkça gözlerinin içine bakarak; yaptığı konuşma ve 15 Temmuz değerlendirmesi, gayet dikkat çekicidir. Aynı zamanda, bir ders niteliği taşımaktadır. Türkiye, birilerine´´ Ben varım, buradayım? Bana rağmen, bir şey yapamazsınız?´´ Mesajını vermektedir.

                               Bu arada, bizim Medyamızın bazı kanallarındaki,  yanlış şuradadır. TV kanallarına çıkan ve yukarıda sıraladığımız konularda fikirlerini açıklayan ve çözüm önerilerinde bulunan insanların; söyledikleri sözleri, yaptıkları değerlendirmeleri, mutlak doğru gibi kabul edilerek anlatmaları ve tek çözüm önerisi imiş, gibi; ortaya koymalarıdır. Yanlış olan budur. Çünkü aynı konuda başka bir TV de fikirlerini söyleyen ve çeşitli çözüm önerilerinde bulunan, başka bir insan; daha önceki TV ekranında fikir beyan eden insanın tam tersi şeyleri söylemektedir. Kısacası, ne kadar o konuda; fikir ortaya koyan insan var ise; çoğunun fikri ve çözüm önerisi ortak noktalar da buluşmamaktadır.

                               Dinleyici durumunda olan insan, bu fikirlerini anlatan insanların hangisinin fikrinin doğru olduğunu, yapılan çözüm önerilerinin hangisinin gerçek çözüm önerisi, olduğunu; nasıl tespit edecektir. Zaten TV ekranlarında anlatılmaya çalışan o konu, ayrı bir uzmanlık gerektirdiğine göre; o konuda bilgisi olmayan, dinleyici konumundaki milyonlarca insan; hangi fikrin daha doğru olduğuna, nasıl karar verecektir. Bu ister ekonomik, ister siyasi, ister değişik alanlarda olsun? Bu aynı zamanda bilgi, haber kirliliğidir. Kamuoyunu yanlış yönlendirmektir. Yapılan tarihi görüşmelere, anlaşmalara; gölge düşürmektir. Hafife almaktır. Kafa karıştırmaktır.

                               Bunu bilerek yapmak, ayrı değerlendirilmesi gereken bir konudur. Ucu, Vatan hainliğine varacak kadar, açıktır.

                               İşte o zaman şu, şok soruyu TV yöneticilerine sormak gerekir. Böyle yayınlar yaparak insanlarımızı bilgilendirmek mi istiyorsunuz? Yoksa; var olan kafa karışıklığını daha da derinleştirmek mi? Yahut bu alanda hiç bilgisi olmayan insanlara bu sunumları; TV ekranlarından aktararak ortaya ayrı bir, bilgi kirliliği karmaşasını çıkarmak mı? Hangi amaçla olursa olsun, yapılan iş doğru değildir. 

                               Ülkenin bu kadar sorunu varken; bir de çeşitli alanlardaki fikir ayrılıklarını, özellikle haber kaynaklı kirlilikleri kaldırmaya gücü yetmeyebilir. Daha dikkatli olmak gerekmez mi?

                                Dünyanın gündeminde; TÜRKİYE VARDIR. Bu gerçeği artık görün. Ne terör, ne sınır kaynaklı sıkıntılarımız, ne AB nin dışlamaya çalışması, ABD nin görmemezlikten gelmesi; Kredi derecelendirme kurumlarının;  kötü niyetli yaklaşımları, bu gerçeği değiştiremez.

                               DÜNYANIN GÜNDEMİNDE TÜRKİYE VAR?  UYANIN?