Bekir DOĞAN/ Gazeteci Yazar


Dost Dost, insan olan Dost

İnsan mı , Hayvan mı ? Dostun kim ?


Bugünün , bu çağın insanı kedi , köpek besliyor en yakın dostları onlar !
Peki biz bir birimizden bu kadar niye uzaklaştık.. Niye dostumuz yok ?
MADO yönetim kurulu üyesi Atilla Kanbur : “ Sizi beleşçiler sizi sevmiyorum da elimde kalan dek arkadaş, dost  sizlersiniz onun için bu ikramı size yapıyorum”  esprisi ile "İnsanları anlamak hayatı anlamaktır" olduğuna dair felsefesi ile yola devam ederken, farklı ve çeşit çeşit insan tiplemesiyle karşılaşıyoruz. 
Arkadaş dost, kardeş, sırdaş , yoldaş, komşu, kardeş olamaz mıyız ?
Bugün şöyle etrafınızı bakın : imtiyaz gösterdiğiniz insanlar vardır onlar ne kadar dost ? Bir birimizi niye sevemiyoruz ?..
Kibir abidesi insanlar ki : Asla dost olamaz..
Ben diyorsa orada bir sıkıntı var ! Biz demeliyiz , ben yok ! İyi bir insan olmanın temel taşlarından biri, başkalarının duygularını anlamak ve empati göstermektir. 
Herkesin farklı düşüncelere, inançlara ve yaşam tarzlarına sahip olabileceğini kabul etmek gerekir. Saygı ve hoşgörü, farklılıklara karşı anlayışlı olmamızı ve başkalarını değerli hissettirmenizi sağlar.
Çok değil 30 sene önce A’den Z’eye tüm siyasi partilerin yöneticileri dost olabiliyordu.. görüş ve fikirleri farklı idi ama bir birini sever düğününe cenazesine katılır , saygı duyardı.. ya bu gün ?...
İyi insanlar, başkalarına yardım etmekten ve paylaşmaktan mutluluk duyarlar. İhtiyacı olanlara destek olmak ve cömertlikle hareket etmek, toplumdaki dayanışma ve yardımlaşma bağlarını güçlendirir.
Kibir abidesi olmayan , onu bunu öt eleştirmeye ne gerek var ?..
Muhsin Yazıcıoğlu diyor ya : 5 saniyesine hüküm edemediğimiz  dünya için fırıldak olmaya ne gerek var ? ...
6 Şubat da 60 bin üzerinde insan 5-10 Saniye de uçup gitti.. sen ben bizlerde onların içinde olabilirdik ! Değer mi bu dünya bir birimizi kırmaya , hoş görü ve af etmesini ne zaman öğrenceğiz ?
Bu sebeple : Güvenilir olmak, insanlar arasındaki ilişkilerin temelini oluşturur. Doğruluk, dürüstlük ve güvenilirlikle hareket etmek, diğerlerine karşı daha iyi bir bağ oluşturur. Dost olmak gerekir , konuşmak gerekir !..
İyi insanlar, sahip oldukları şeyler için minnettarlık duyarlar ve hayatta verdikleri değeri göstermek için şükranlarını ifade ederler.
İnsanlar hata yapabilir ve kusurlu olabilirler. İyi insanlar, hataları affetmeyi ve diğerlerine ikinci bir şans vermeyi bilirler. Şunu söyler , Kin nefret ve kibir bu dünya için değmez , hepimiz burada misafiriz..! bugün konduk yarın göçeceğiz , ev sahibini sevelim !..
Trafik de biri size küfür etti: Sabırlı olmak, karşılaşılan zorluklarla başa çıkabilmek için önemlidir. İki dakikalık sabır bir çok sıkıntıyı def eder, öldürsek elimize ne geçecek ? Aynı zamanda, başkalarının hatalarını hoşgörüyle karşılamak ve onlara zaman tanımak, sağlıklı ilişkiler kurmak için önemlidir. Bugün size küfür eden yarın utanır ! Bu şehirde yaşıyoruz sokakta karşılaşa biliriz.. o utansın !..
İyi insanlar, kendi eylemlerinin sonuçlarından sorumlu olmayı bilirler ve sorumluluklarını yerine getirmek için çaba gösterirler. İnsanlar arasında bir çimento harç gibi bir birine yapıştırır.. ağabeylik yaparak insanları bir araya getirirler..
Pozitif bir bakış açısıyla dünyaya bakmak, olumsuzluklarla başa çıkmayı kolaylaştırır ve diğerlerini de olumlu yönde etkiler. Oysa kibir bir yana bırakarak herkesi seversek çok güzel bir dünyamız olur..
İyi insanlar, dürüst ve adil olmaya özen gösterirler. Başkalarıyla adil bir şekilde davranmak, toplumda daha adil ve eşitlikçi bir ortamın oluşmasına katkı sağlar. Kul hakkı ve hayvan haklarını çok iyi bilir ve bunun karşısında yaprak gibi titreyen insandır..
İyi bir insan olmak, Benden iyi insan olur mu ? , olur herkesten olur.. sürekli olarak  başkalarına sevgi, saygı ve anlayışla yaklaşmayı becere bilirsek, elimizde ki olan bir ekmeği birlikte yemeyi öğrendiğimiz gün hepimiz iyi insan oluruz..
Sevgili okurlarım: Unutmayalım ki küçük güzellikler, dünyayı büyük ölçüde değiştirebilir ve her birimiz iyi insan olma yolunda birbirimize ilham verebiliriz. Cep telefonunu bırakıp konuşmalıyız.. hoş geldin gardaş, ede, ağabey, emmi, dayı dersek mesele çözülür..
Bugün konuşacak insan kalmadı.. kimi kedi , kimi köpekle dost ve arkadaş oldu bizler bir birimize yabancı olduk.. uzaklaştık.. bir birimizi sevmiyoruz, insanız bir hayvan kadar değerimiz yok mu ? Gelin bir birimizi sevelim iyi insan olmak için çalışalım..
İyi günler