Naci YILDIZ / Gazeteci


Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı Sivas

"Selçuklu'nun kalbi, Osmanlı'nın vicdanı, Cumhuriyet’in aklı” olarak tanımlanan Sivas’ta kongrenin yıl dönümü heyecanı yaşanıyor.


“Manda ve himaye” fikrinin reddedildiği, ulusal kurtuluş mücadelesine ışık tutan kararların alındığı ve Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı Sivas Kongresi 103 yaşında.

Mustafa Kemal Atatürk'ün "Burada bir milletin kurtuluşunu hazırlayan kararlar verildi" sözleriyle önemini vurguladığı Sivas; son yıllarda ekonomik alanda da Türkiye’nin 2023,2053 ve 2071 hedeflerine katkı sağlayan firmalar sayesinde her geçen gün büyümeye devam ediyor.

Bu durum; Türkiye İhracat Meclisi (TİM) verilerine de yansıyor. 2021 yılının Ocak-Temmuz aylarında 41 milyon 750 bin dolar olan ihracatını 2022’nin aynı döneminde 55 milyon 629 bin dolara yükselten Sivas’ın Temmuz ayında en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında Kuveyt geldi.  Sivas; Ekvator Gine, Tayland gibi ülkelere de ihracat yaparak Türkiye’nin cari açığının azaltılmasına katkı sunuyor.

“SİVAS’TA İŞSİZLİĞİ BİTİRECEĞİZ”

Yurt dışında çeşitli ülkelerde ihracat ofisleri açarak kentin ihracat portföyünün genişlemesinde büyük rol oynayan Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Mustafa Eken; “Sivas’ta işsizliği bitirmek için birlik ve beraberlik içerisinde çalışmaya devam edeceğiz. Şehrimizi hak ettiği yere getirmek için hep birlikte çalışacağız" dedi.

ÜRETİMİN KALBİ BİRİNCİ OSB’DE ATIYOR

Sivas’ta üretimin kalbi Birinci Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) atıyor. Son açıklanan verilere göre 10 bin 800 kişiye istihdam sağlayan Birinci OSB’de faaliyet gösteren firmaların üretim kapasitesinin artırılması ve sorunların ilgili mercilere iletilmesi amacıyla çalışmalar yürüten Sivas Organize Sanayi Bölgesi Sanayiciler Derneği (SOSAD) Başkanı İsmail Timuçin; yeni yatırımlarla çalışan sayısının 5 bin kişi daha artmasını beklediklerini söyledi ve ekledi: Cazibe merkezi olarak ilan edilen Demirağ OSB’nin yanı sına mevcut 1.OSB’nin de cazibe merkezi kapsamına alınmasını bekliyoruz.

ESTAŞ BİN 200 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR

Sivas Birinci OSB’de en fazla istihdam sağlayan firmalar arasında bin 200 kişiyle Eksantrik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (ESTAŞ) başı çekiyor.  1977 yılında kurulan  ve  Türkiye'nin ilk ve en büyük kam mili üreticisi olan ESTAŞ; dünyanın dört bir yanına ürettiği kam millerini ihraç ediyor. Geçtiğimiz süreçte sağlık sektörüne de girerek imal ettiği kemik ve diş implantları iç piyasanın yanı sıra yurt dışına da ihraç eden firma son olarak ise ESTAŞ Eldiven Fabrikasında pudrasız nitril muayene eldiven üretimine başladı.

BG GRUP’TAN ÇEVRE DOSTU FABRİKALAR

Birinci OSB’de son dönemde adından söz ettiren bir diğer firma ise BG Grup olarak öne çıkıyor.  Beton yapı elemanları ve prekast prefabrik üretimi yaparak faaliyetlerine devam büyük projelerin güçlü çözüm ortağı BG Grup inşaat firması “fabrika üreten fabrika” sloganından hareket ederek kendi enerjisini üreten çevre dostu fabrikaları hayata geçiriyor.

DEMİRAĞ OSB’DE FABRİKALAR YÜKSELİYOR

Sivas’ta önümüzdeki süreçte binlerce kişiye iş imkanı sunacak olan Demirağ OSB’de ise bir yandan alt yapı çalışmaları devam ederken diğer yandan da yer tahsisi yapılan alanlarda fabrika inşaatları yükseliyor.

NİHAİ HEDEFİMİZ 40 BİN İSTİHDAM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle 21. Cazibe Bölgesi ilan edilen Demirağ OSB’nin Sivas’ın üretim üssü olacağını ifade eden Sivas Valisi Dr. Yılmaz Şimşek; bölgede altyapı çalışmalarının yüzde 98 oranında tamamlandığını söyledi. Kısa sürede altyapı çalışmalarının biteceğini dile getiren Şimşek; üst yapı çalışmalarına ise 1 ay içerisinde başlayacaklarını müjdeledi.  1 yıl içerisinde tüm üst yapı çalışmalarının da biteceğini kaydeden Şimşek; “Burada 225 parselimiz var. Bunlardan 70 tanesi şu an itibarıyla tahsis edilmiş durumda. Temellerini attığımız 7 fabrikalarımız da inşaatlar devam ediyor.  İnşaatlardan yola çıkarak öngörümüze göre yaklaşık 17 bin istihdam hedefine ulaşmış durumdayız. Nihai hedefimiz yaklaşık 40 bin istihdam. Bu bölge tam anlamıyla faaliyete geçtiği zaman bu istihdam hedefini yakalamış olacağız” ifadelerini kullandı.

ŞİMŞEK, YATIRIMCILARI SİVAS’A DAVET ETTİ

Demirağ OSB’nin cazibe bölgesi ilan edilmesiyle  birlikte yatırımcılara önemli avantajlar  sunulduğunun altını çizen Şimşek; “Demirağ OSB’mizin bitişiğinde lojistik merkezimizin çalışmaları var. Burası da yatırımcılarımıza büyük imkânlar ve kolaylıklar sunacak. Yatırımcılarımızı Sivas’a gelip sunulan bu fırsatlardan yararlanmaya, ülkemizin ve ilimizin istihdamına, üretimine katkıda bulunmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.

2023 yılının ilk aylarında hizmete girecek Cumhuriyet tarihinin en büyük demiryolu projesi olan Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattının da kentin ekonomisine büyük katkı sunması bekleniyor.