Orhan ARSLAN /Eğitimci -Yazar


BİR GENÇLİĞİN MİMARI NECİP FAZIL KISAKÜREK.

NECİP FAZIL SADECE BİR ŞAİRDİR, DEYİP; YAPTIĞI MÜCADELEYİ KÜÇÜMSEYEN ACİZ BEYİNLER İYİ OKUSUN...


O   BİR   AKSİYON   ADAMIDIR...

Biz. Necip Fazılı. Güzel şiir yazdığı için değil; eserlerinde yüce dava. İslami anlattığı için; İslam'a saldıranlara kalemini kılıç gibi kullandığı için sevdik... SAĞINA SOLUNA BAKMADAN İSLAMA SALDIRANLARA  karşı çıktığı, O cesareti gösterdiği  için  sevdik... Onu, Şair olmasının ötesinde; solmaz pörsümez yeninin; yılmayan savunucusu, hak yolundan dönmeyen dava delisi olarak bildik, sevdik... O, zorlu yıllarda tek başına bu davayı savunduğu ve  bu savunmanın akabinde  aldığı cezalara aldırış etmeden, aynı yolda  yürüdüğü  için   sevdik. Allah demenin yasak olduğu yıllarda ALLAH  lafzını yılmadan korkmadan SAVUNDUĞU için sevdik, örnek aldık... Peygamber aşığı olarak bildik. Onun fikirlerinden yararlandık, düşünceleri yolumuza ışık oldu. Fikir ve düşüncelerinden ana damar gibi beslendik...

Sivas'taki konferansında  iki mısralık şiirlerle çok şey anlattığından söz etmişti. Evet iki mısraya sığan üzerinde sayfalarla yorum yapılacak olan şiirlerinden bir demet. Bunlar öncelikle edebi eser olsun diye kaleme alınmadı. Bir davanın merdiven taşları gibi idiler. 1977  Yılının mart ayının 17 . de Sivas'a konferans için davet etmiştik. Sivas MTTB olarak gerçekleştirdiğimiz bu faaliyette Üstadı misafir ettiğimiz otelde iki gece yanında refakat etme mutluluğunu yaşamış bir kardeşinizim. Sivas konferansı onun için çok ayrı bir mana ifade ediyordu. Bu hatıraları anlatan değerlendirme yazımı MTTB Genel merkezinin Necip Fazıl Kısakürek ile ilgili anılar kitabında yayınlandı. Böylece tarihe kayıt düşmüş olduk. Tanışıklığımız yıllarca devam etti. Oğlu Mehmet Bey Sivas'ta askerlik yaptığı için, o vesile ile de görüşme imkanımız olmuştu. Tüm öğretmenlik yıllarımda öğrencilerimize onu ve davasını anlatmanın gururunu yaşıyorum. Hal öğrencilerimizden bize Necip Fazıl' ı  tanıttığınız için, size teşekkür ederiz mesajlarını alıyorum.

BERİ  GEL  SERSERİ YOL,

ONUN ÜMMETİNDEN OL...

Diye haykırdığı için peşinden gittik... NECİP   FAZIL

Toplumun meselelerine yol gösterici tavrını örnek aldık.

''DURUN KALABALIKLAR  BU  CADDE ÇIKMAZ   SOKAK...'' NECİP   FAZIL

Gençliğe  verdiği   önemi  bildiğimiz  için  peşinden gittik.

''İşte bütün meselem, her meselenin başı,

Ben bir genç arıyorum, gençlikle köprübaşı!''  NECİP  FAZIL

Ömrünü  ideal bir gençliğin yetişmesine adadığı için  Lider  olarak gördük.

Gençliğe Hitabe; '' Bir gençlik, bir gençlik, bir gençlik...

"zaman bendedir ve mekân bana emanettir! " şuurunda bir gençlik...''  Hayal ettiği   gençlik bu hitabede şekil bulmuştu.

Müslümanların halini  eleştirdi. Hatalarının altını çizdi.

''Sözde İslam... Bir ferdi bir ferdine kaynamaz;

Bu halle utanmadan, camide saf saf namaz!'' NECİP   FAZIL

 

Birlik olmalarının  gerektiğini belirtti.

Evim şiirinde eriyen yok olan aile ve komşuluk ilişkileri derinde analiz etmişti.

''Evim, evim, vah evim, gönül bucağı evim!

Tadım, rengim, ışığım, anne kucağı evim!'' Necip Fazıl

Tüm  çağlara  bir  hitap.

"Her fikir, her inanış, tek mevsimlik vesselam;

Zaman ve mekan üstü biricik rejim, İslam! '' NECİP   FAZIL

Bugün Üstadın emek vererek gayret gösterdiği yetişmesi için kendi sözleri ile; ''

Bu gençliği karşımda görüyorum. maya tutması için otuz küsür yıldır, devrimbaz kodamanların viski çektiği kamıştan borularla ciğerimden kalemime kan çekerek yırtındığım, kıvrandığım ve zindanlarda çürüdüğüm bu gençlik karşısında uykusuz, susuz, ekmeksiz, başımı secdeye mıhlayıp bir ömür Allah'a hamd etme makamındayım. genç adam! bundan böyle senden beklediğim, manevî babanın tabutunu musalla taşına, Anadolu kıtası büyüklüğündeki dâva taşını da gediğine koymandır.

Surda bir gedik açtık; mukaddes mi mukaddes!

Ey kahbe rüzgâr, artık ne yandan esersen es! ..

Allah'ın selâmı üzerine olsun! "

Allah mekanını cennet eylesin... Bugün bile böyle doğruyu savunacak yürekli adamlar lazım... Önderlik edecek fikir adamlarının eksikliğini hissediyoruz. Tek başına kendi alanında verdiği mücadele,  takdire şayandır.