Orhan ARSLAN /Eğitimci -Yazar


AHMET DEDEYE ÖZGÜRLÜK

86 yaşındaki 'ağır hasta' hükümlü tahliye bekliyor. Bu yaşta olmamasına ve hatta daha sıhhatli durumda olmalarına rağmen; çok mahkum,  hapis cezasından uzak bir şekilde hayatını devam ettirmektedir.


Ahmet Dede'nin durumuna dikkat çekmek için;

İstanbul'da Sabah Namazı Devrimi Hareketi'nin çağrısıyla, Üsküdar'daki Mihrimah Sultan Camisi'nde sabah namazının ardından toplanan grup, "Ahmet Dede'ye özgürlük" yazılı pankart açıp, slogan attı. Gruba, Ahmet Turan Kılıç'ın oğlu Necdet Kılıç ve torunu Ömer Yıldız da eşlik etti.

Ahmet Dede için sesini duyurmak isteyen gurup, ilgili makamların dikkatini çekmek için, gerekli yerlere baş vurulduğunu, belirttiler. Bizim şahsi fikrimiz, Bu Ülkede Sayın Cumhurbaşkanının böyle bir mahkumu affetmesi imkanı vardır. Önceden böyle uygulamaları Ahmet Necdet Sezer zamanında, defalarca yapılmıştır. Hatta affedilen bazı suçlular, tekrar suç işleme eylemini gerçekleştirmişlerdir.

Rahmetlik Salih Mirzabeyoğlu' da affedildikten kısa bir süre sonra, vefat etmiştir. Yapılan açıklamalarda ağır hasta olan Ahmet Dedenin de; aynı yasadan yararlanması söz konusu olabilir.

Hukuk uygulamaları içerisinde, hastalığı bahane edilerek, hapis cezası kaldırılan onlarca örnek vardır. En Meşhur Örnek Ahmet Türk'tür. Eğer yasanın uygulanması bir ayrıcalık değil ise; aynı yasadan Ahmet Dedeninde yararlanmasını istemektedirler.

Ahmet Dedenin oğlu açıklamalarına şöyle devam etmiştir.

Burada bir konuşma yapan Necdet Kılıç, babasının 27 yıldır suçsuz yere hapiste olduğunu dile getirerek, "Olay günü ben kendisiyle beraberdim, Cuma namazını kıldıktan sonra babamın emekli maaşını almak için çarşıya gittik. Oradan alışveriş yapıp evimize geldik. Bu süre zarfında yaşanan olaylardan ne haberimiz oldu ne de bir şey gördük." dedi.

Babası Ahmet Turan Kılıç'ın olaydan 5 gün sonra gözaltına alındığını ve gözaltındayken bir komiserle yaşadığı tartışma nedeniyle iftiralara uğradığını ifade eden Kılıç, "Babam birilerini yaktığı ya da öldürdüğü gerekçesiyle değil devleti yıkmaya teşebbüs suçlamasıyla tutuklandı." şeklinde konuştu.

"Adalet istemiyorum, adaletsizliğin giderilmesini istiyorum"

Babasının 27 senedir zulüm gördüğünü ve bugün ağır hasta durumda olduğunu kaydeden Kılıç, şunları söyledi:

"Son başvurumuzda Numune Hastanesi'nden 8 doktor tarafından 'Ölümcül hastalığı var, bu adam reviri olan hapishanede bile tutulamaz' şeklinde rapor verildi. Bu raporun bile düzmece olduğu iddia edildi. Cumhurbaşkanımıza ve bütün yetkililere sesleniyorum; babamı bıraksınlar, bu zulmü durdursunlar. Ben adalet istemiyorum, adaletsizliğin giderilmesini istiyorum. Bu adam orada bir saniye bile durduğu zaman ölüp gidecek. Bu vebalin altından kimse kalkamaz."

Ahmet Turan Kılıç'ın torunu Ömer Yıldız da yaptığı konuşmasında, 8 doktor tarafından verilen "hapis yatamaz" raporunun ardından Adli Tıp Kurumu'nun dedesinin yüzünü bile görmeden "hapis yatabilir" raporu verdiğini öne sürerek, dedesinin yeniden Sivas'a gönderildiğini aktardı.

Bu açıklamalar İnşallah göz önünde bulundurularak, Ahmet Dede' de aynı ayrıcalıktan yararlanabilir. Bu konuda duyarlı olan yetkili merciilerin, bu durumu göz ardı etmeyeceklerini umuyoruz. Konu Sayın Cumhurbaşkanına iletilsin, istiyoruz. Madem böyle bir yasa var. Uygulamaları var. Geçmişte yüzlerce mahkum yararlandı. Bu yasanın en azından Ahmet Dede için, uygulanması; kamu oyunun vicdanını rahatlatacaktır.