Orhan ARSLAN /Eğitimci -Yazar


 BAYRAMIN  SESSİZLİĞİ

Şehrin sokakları boş, sessiz... Issız...


Bir bayram havası yok... HEYECAN YOK... neşe yok...
Kimi bayram günleri, Tatillere esir olmuş...
Şu an, Nasıl da bir hastalık hepimizi esir etti...
Anne Baba, çocuğa hasret, çocuk anne babaya...
Haneler boş... Dev çınarlar yalnız...
Sevgi dolu çocukların neşesi, mazide kaldı... Hani o kucaklaşmalar, hani muhabbetle demlenmiş çaylar... Yöresel yemekler, sevgi ile yoğrulmuş tatlılar... Öyle tatlı yiyip, tatlı konuşmak gerek... Bayramdır,  bayram...
Küslük yakışmaz, zengin fakir eşittir, bu kutsal günlerde...
Kavuşmalar, buluşmalar, doyumsuz sohbetler...
Uzak yerlerden gelenler için, Hasretin biriktirdiği, kavuşmanın buluşmanın heyecanlı, göz yaşları ile karışmış anları...
Kapıların ardında nemli g…
[10:56, 07.06.2021] ORHAN ARSLAN: Naci Abi  yeni  makalemiz  kolay gelsin...
[10:56, 07.06.2021] ORHAN ARSLAN: FATA    NİNE    KİM   BİLİRMİSİNİZ 

Bu haber çok önemli. Avrupa'nın göbeğinde verilen bir mücadelenin Müslüman bir kadının lehine  sonuçlanması açısından çok önemlidir... Tarihe  mermere yazılan yazılar gibi yazılmıştır... 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Sırplar tarafından Boşnak nine Fata Orlovic'in bahçesine izinsiz inşa edilen kilisesinin yıkılmasına karar vermişti. Kilisenin yıkılmaması için kendisine teklif edilen parayı reddeden Boşnak nine, 11 yıl süren hukuk mücadelesini 2010'da kazansa da mahkemenin kararı asla uygulanmamıştı. 

Yıllar süren zorlu mücadelesi sonunda nihayete erdi. Fata ninenin bahçesine dikilen korsan kilise bugün yıkıldı. 

Bosna Hersek savaşında Sırplar tarafından sürgün edilen ve geri döndüğünde evinin bahçesine kilise yapıldı…
[21:38, 23.06.2021] ORHAN ARSLAN: BACİ  ABİ yeni makale  kolay gelsin...
[21:38, 23.06.2021] ORHAN ARSLAN: TAHA    AKGÜL'ÜN    HAKLI   İSYANI
Milli güreşçimiz, Dünya ve Olimpiyat  şampiyonu olmanın gururunu yaşamaktadır. Bu genç kardeşimiz Avrupa  futbol şampiyonası devam ederken şöyle bir tiwit atmıştır. Olimpiyatlara kısa bir zaman kaldığını ifade  etmek için.
Taha Akgül TİWİTİ;
''Bizimi sizini mi var bu işin? Bütün sporcular bizim bütün sporcular sizin. Bu ülkede sadece futbol yok.1 ay kaldı Olimpiyatlara. Birçok branşta şampiyonlarla dolu bir Olimpiyat takımımız var ama kimsenin umrunda değil. Varsa yoksa futbol. Bravo emeği geçen herkese  #BizimCocuklar''
Bu tiwiti 16 500 kişi beğenmiştir. 2700 kişi paylaşmıştır. Bu konuya spor severlerimizin ne kadar ilgili olduğunun karşılığıdır! Herhangi bir topçunun anlamsız bir tiwitine bile, en az bu kadar ilgi gösterilmektedir.
Taha'nın bu tiwitinde, Haklı bir isyanın ve büyük bir beklentinin terennümleri vardır. Bu delikanlı en az 10 defa ŞANLI BAYARAĞIMIZI GÖNDERE ÇEKTİREREK, İSTİKLAL MARŞIMIZI TÜM DÜNYAYA DİNLETMİŞTİR.
Bu açıklamada şu anda olimpiyatlara 30 gün kalmıştır.  Mesajı vardır. Üstelik bu olimpiyatlara tarihimizde olmadığı kadar çeşitli dallarda değişik alanlarda sporcu kardeşlerimizle katılmaktayız.
Beklentiler vardır... Umutlar vardır... Başarılar beklenmektedir... Uzun bir maratonun sonunda bu olimpiyatlar dört senede bir yapılmaktadır.
Ancak ister spor kamu oyumuz olsun, ister spor sever insanlarımız olsun, bu olimpiyat konusuna duyarsızdır. Spor denince bu ülkede akla futbol gelmektedir. Bir topçunun bir takımdan bir takıma transferi günlerce en ince ayrıntısına kadar, en ince değerlendirmelerine kadar yayınlanır. Hatta canlı yayınlar tertiplenir. O topçu bu kadar yaygaranın karşılığını ise, bir türlü sahada veremez. Çünkü, yaptığı tüm yanlışlarda bile kendisini haklı görecek bir taraftar kitlesi onu desteklemektedir. O da bunu iyi bildiği için, sahada oynayamadığı zaman, seyirciye oynar... Futbol dışı davranışlarla gündeme gelir.
Dünyaya mal olmuş, olimpiyatlar ise, sıradan haberler olarak verilir. Aslında Dünya basını açısından, spor basını açısından kendisine yeteri kadar yer bulan, olimpiyatlar ise Ülkemizde gereken ilgiyi bir  görmez. Bu ilgisizliğin başını spor basını çekmektedir. Çünkü onlar için sadece futbol vardır. Gerisi spor sayılmaz.
Son haftalarda Basketbolda elde edilen başarılar, Voleybolda elde edilen başarılar, Karatede elde edilen başarılar, Atletizm de elde edilen başarılar, Güreşte elde edilen başarılar, tüm amatör dallarda elde edilen başarılar, sıradan haberler olarak gelir geçer, Bir rüzgar gibi eser. Amma bir topçunun kaprisleri kadar haber olma niteliğini taşımaz.
Ondan sonra neden futbolda başarılı olamıyoruz? Başlıklı yorumlar ile spor basınında, günlerce futbol adına yorumlar yapılır, analizler söylenir. Söyleşiler alır başını gider. Bir türlü ya hu biz bu futbol alanına gereğinden fazla zaman ayırıyoruz! Diye bir yorumda bulunmazlar.
Bu hastalık genellikle ülkemize aittir. Futbol kamuoyu aynen yapmış olduğu tüm manevralarla spor sunumlarını işgal etmiştir. Sanki futboldan başka, spor bu ülkede yapılmamaktadır. Başta spor kamuoyuna yazıklar olsun diyorum. Sonrada tüm haber kanallarına...
TRT Bir atılım yaparak sadece spora yönelik bir TV kanalını devreye soktu. Biz Karate şampiyonasını orada izledik. Teşekkürler...
Cumhuriyet tarihin en büyük spor yatırımlarının yapıldığı bu dönemde, alt yapıların en güçlü hale getirildiği bu dönemde, sporun çeşitli amatör dalları başarıdan başarıya koşmaktadır. Sporcularımızın terleri ile birlikte, gözyaşları birleşerek şanlı Bayrağımızı gönderlere çektirmektedirler. Böyle bir manzara karşısında duygulanmayan, Spor kamuoyunu kınıyorum.  
Bu manzaralar karşısında sadece futbol ile yatan ve kalkan tüm spor adamlarını insafa davet ediyorum. Futbolda elde edilen başarısızlıkları da gördükçe; o alana yapılan milyon dolarlara yazık oluyor. Bu vurdum duymazlık futbol takımlarını iflasın eşiğine getirmiştir. Futbol fanatikliğinin ötesinde taraftar mantığı ile futbola kendisini adapte etmiş insanımıza bu başarısızlıklar karşısında sabır diliyorum.
Giydiği formanın hakkını vermeyen, aldığı paranın karşılığını sahada vermeyen tüm topçuları da şiddetle kınıyorum. En azından oynadığınız, takımın taraftarına saygınız olsun...
Bir ay sonra başlayacak olan olimpiyatlarda BU ÜLKENİN ŞANLI BAYRAĞINI GÖNDERE ÇEKTİRMEK İÇİN varını yoğunu ortaya koyarak, çalışan tüm sporcu kardeşlerime başarılar diliyorum. Onları alınlarından öpüyorum...
İYİ  Kİ   VARSINIZ   YOLUNUZ  AÇIK OLSUN...  BİZİM   ÇOCUKLAR...