Lütfiye ÇİFTÇİ


280 Okunma 606 USTA “SANATÇI TANITMA KARTI” ALMAYA HAK KAZANDI.

Çarpana motiflerinin dile gelip kendi hikâyelerini anlattığı dar dokumalar.


Kültür ve Turizm Bakanlığınca gerçekleştirilen Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcılarını Değerlendirme Kurulu'nun bu yılki çalışmaları tamamlandı.

Bakanlığa bağlı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yapılan kurul toplantısında, 606 usta “Sanatçı Tanıtma Kartı” almaya hak kazandı.

Günümüzde de çağdaş̧ fonksiyonel ve estetik nitelik taşıyan tüm ürün süslemelerinde kullanılabilir.

Çarpana motiflerinin dile gelip kendi hikayelerini anlattığı dar dokumalarda binlerce yılın bilgi birikimi saklı, adeta ipler ile kartlar dans ederek her bir dönüş̧ farklı desenler oluşturuyor. Diğer kültürel sanatlarımızdan da kullanılan motifler ilmek ilmek nakış nakış kartların sinirli dönüşüyle kendi hikâyesinin fısıldıyor.

Bu desenlerin isimleri hayat ağacı çift başlı ejderha Türk mitolojisi ve kültürünün temel simgesi olarak Selçuklu mimarisinde ve toplumunda bolluk ve bereketi yeniden doğuşu ifade eden bir anlayışı sergiler.

Bazı Osmanlı eserlerin de de kullanılmış̧ olması Osmanlı'nın Selçuklu devletine olan vefa borcunu ifade eden iki başlı ejderha görmek mümkündür.

Lale deseni uzun yıllar önce orta Asya bozkırlarında at koşturan Türkler Pamir dağının zirvesinde rengarenk çiçekler görmüşler. Bu çiçekler o kadar narin o kadar güzel görünüyorlarmış ki hepsi hayran kalmış̧. Lale de bu çiçeklerden daha çok dikkat çekmesiyle,dimdik ve asil duruşuyla bu çiçeğe"Asaletin, teklifin ve sadakatin simgesidir " demişler. Vakit gelip göç edildiğinde bu çiçekleride yeni yurtlarına götürmüşler. Oralarda camiler Kervansaraylar, kaplar, vazolar yapmışlar lale desenleriyle süslemişler. Dokumalarında aşkla dokumuşlar, şiirler methiyeler yazmışlar. Koca bir devre" Lale Devri "demişler. Bunun gibi nice desenler bizlere ışık olmakta.

Günümüz de çağdaş̧ fonksiyonel ve estetik nitelik taşıyan tüm ürün süslemelerinde kullanılabilir.

Çarpana motiflerinin dile gelip kendi hikayelerini anlattığı dar dokumalarda binlerce yılın bilgi birikimi saklı, adeta ipler ile kartlar dans ederek her bir dönüş farklı desenler oluşturuyor. Diğer kültürel sanatlarımızdan da kullanılan motifler ilmek ilmek nakış nakış kartların sinirli dönüşüyle kendi hikayesinin fısıldıyor.

Bu desenlerin isimleri hayat ağacı çift başlı ejderha Türk mitolojisi ve kültürünün temel simgesi olarak Selçuklu mimarisinde ve toplumunda bolluk ve bereketi yeniden doğuşu ifade eden bir anlayışı sergiler.

Bazı Osmanlı eserlerin de de kullanılmış olması Osmanlı'nın Selçuklu devletine olan vefa borcunu ifade eden iki başlı ejderha görmek mümkündür.

Lale deseni uzun yıllar önce orta Asya bozkırlarında at koşturan Türkler Pamir dağının zirvesinde rengarenk çiçekler görmüşler. Bu çiçekler o kadar narin o kadar güzel görünüyorlarmış ki hepsi hayran kalmış. Lale de bu çiçeklerden daha çok dikkat çekmesiyle,dimdik ve asil duruşuyla bu çiçeğe"Asaletin, teklifin ve sadakatin simgesidir " demişler. Vakit gelip göç̧ edildiğinde bu çiçekleri de yeni yurtlarına götürmüşler. Oradalar da camiler Kervansaraylar, kaplar, vazolar yapmışlar lale desenleriyle süslemişler. Dokumalarında aşkla dokumuşlar, şiirler methiyeler yazmışlar. Koca bir devre" Lale Devri "demişler. Bunun gibi nice desenler bizlere ışık olmakta.