İsmail TİMUÇİN


4-?EYLÜLDE ?SİVAS´IN NE, KADAR GERİ, KALDIĞI, DA ?ANLATILMALI!

?Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı ve ilk toplantısı ilimizde yapılmasıyla Memleketimize, yön veren Sivas ilimizdir.


4-?EYLÜLDE ?SİVAS´IN NE, KADAR GERİ, KALDIĞI, DA ?ANLATILMALI!

  ?Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı ve ilk toplantısı ilimizde yapılmasıyla Memleketimize, yön veren Sivas ilimizdir.

Ancak geldiğimiz şu günleri, düşünmek dahi istemiyorum Selçukluya payitaht olmuş ve Türkiye, Cumhuriyetinin. Kurulmasını sağlayan ilimizin her yıl 4 ?Eylülde eğlence programlarıyla eğlendirilmesini asla kabul etmiyorum ne iseki bu sene ülkemizin durumu göz önünde bulundurularak eğlence programları iptal edilmiş buda doğru bir davranış tır.

?Değerli dostlar, bu günlerde Cumhuriyetin temellerinin atıldığı 4 ?Eylül Sivas Kongresinin önemini iyi anlamak lazım değil, mi Elbette kutlamak da gerekiyor. Ancak Cumhuriyetin temellerinin atıldığı ilimizin her gün geriye gittiğini, görmemezlikten gelmemeliyiz. Her gün, her hafta, her ay göç veriyoruz yani bu Ülkenin temellerini atan bir ilin, temelleri yıkılıyor yok oluyor ve hiçbir yetkili bu konuyla ilgili bir tek cümle dahi kurmuyor.

          ?Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı ilimizin şimdi o temellere dinamit konulduğunun farkına varılamıyor bile yâda görmezlikten geliniyor diye düşünüyorum, neden derseniz fabrikaları sökülüp götürülüyor kurumlar götürülüyor bizler tencere-tava her gün aynı hava da güzelliklerden dem vurarak bir aymazlık içerisinde yaşıyoruz.

Türkiye nin 2 inci en büyük toprağı olan arazisi olan 2 adet Nehir´i akan bir il olduğumuzu biliyoruz ama ne yazık ki önümüzdeki kurban bayramına dışarıdan kurbanlık hayvan ithal ediyorsak bu arazinin bu nehirlerin bu toprakların bu otlakların ne işe yaradığını sorabilir miyim?

?Aymazlık bizde var olmasına varda, bizi idare edenler konuştukları zaman sanki hiçbir şey olmamış gibi davranışlarda bulunuyorlar tabi Sıvası yoksulluğa işsizliğe göç vermeye çiftçiliğin yok edildiğinden bahsedecek değiller. Oysaki gerçekleri görenler gerçek ilini sevenlerdir. Doğruyu, gözler önüne sermeleridir. Ama maalesef açılışlar ve süslü konuşmalar la günü kurtarma, gayesi içerisindeler. Hal böyle olunca aynı hamam aynı tas hesabı devam edip gidiyor. Allah sonumuzu hayır etsin diyorum ve Sivas´ımızın özelliklerini anlatan bir şiirimi siz değerli hemşerilerimle paylaşmak istiyorum saygılar sunuyorum

 

Cumhuriyet Temeli Sivas Değil mi?

 

Cumhuriyet temelleri atılan

Vatana bel olan Sivas değil mi?

Dört Eylülde Kongresi yapılan

Cumhura el olan Sivas değil mi?

 

Düşmana vermedi taviz ve aman

Selçukluya, başkent oldu bir zaman.

Kimsenin kalmadı gönlünde güman

Âleme dal olan Sivas değil mi?

 

Nasıl anlatayım bitmez ki sözle

Tarih anlatılmaz, görmeli gözle

Ruhsati diliyle, Veysel´i sazla

Gönül´e tel olan Sivas değil mi?

 

Eşi bulunmayan "Balıklı Göl"ü

Şair yüreklidir gardaş der dili

Şehrimizden geçen şu ipek yolu;

Dünyaya yol olan Sivas değil mi?

 

Resul sancaktarı bağrında yatar

Evliya, enbiya rengini katar

Bostanları filiz verir boy atar

Gönül´e gül olan Sivas değil mi?

 

İç Anadolu da en büyük alan

Görüyor şehrime gelip de kalan

Kul Refik´i olmaz belki de bilen

Şiirle dil olan Sivas değil mi?

 

Refik KUTLU/04.09.2013

(Kül. Bak. Halk. Şairi)Sivas