Rukiye TOY / Ak Parti Sivas Milletvekili


1 MAYIS

​​​​Bugün bir mayıs, Baharın,  yazın müjdecisi. Çocukluk yılların da, Bahar bayramı olarak kutlanırdı. (Orası da düşündürücü)


 Nereden geldi bu bir mayıs? Önce Avusturalya,da işçilerin parlemento binasına kadar yürümeleri, Daha Sonra Amerika şikago da işçilerin çalışma saatlerini sekiz saate indirme direnişi. Kanlı bitten bu eylemin yaşatılması adına,

           İkinci Enternasyonal,  toplantısı 1889 da, 1mayısı,dünya emekçileri dayanışma günü ilan eti.

          Türkiye,1923 te kutlamaya başladı. 22 Nisan 2009 da resmi tatil olarak kutlanıldı. Oysa daha önce, 1977  Taksim'de 33 kişi katledilmişti.!

         Niye, Dünya Emek ve dayanışma olarak kararlaştırılan bu günü, Marksist, Devrimci, sosyalist, komünist kesim kutluyor.

(Son yıllarda biraz değişti.)

          Oysa bizim peygam berimiz, İşçinin hakkını alın teri kurumadan veriniz diye buyurmuş. Rabbimiz, tüm canlıların göremeyeceğimiz  kadar küçük canlıların dahi rızkı verir, bütün kâinatı insanın emrine verecek kadar cömerttir. Rızık temininde çalışmayı, üretmeyi, ticareti serbest etmiş. Alış verişde adil, kazancından, kimlerin hakkının var olduğunu hükmetmiş, bağış değil.! Hakkının olduğunu emrettimiş.

        Hak ve hukukun ve adaletin, temel esas olduğu dinimizin hükmüdür.Bölüşme ve paylaşma temel hükümdür.

          Komşusu açken tok yatan bizden değildir, diyerek tüm çıkış kapılarını kapatmış. Bu inancın mensuplarının,  kapı bir komşun da olabilir, devletin sınır komşularıda olabilir. Yani dünyadaki, masum, madur,   mustazafların sıkıntılarında sorumluluğumuzun olduğu hüküm altına alınmıştır. Hükümler hayat bulsa ve samimi bir uygulayış  sonucu, bir birini seven, barış ve kardeşliğin egemen olduğu,   sınıflar Arası ayrışmanın olmadığı bir dünyada yaşanır.

          Vahşi kapitalizm, sermayenin güç olduğu bir anlayışı egemen kılmış kazananı dahada kazanması için, emek ve alınteri değersizleşmiş. Üreten ve kazananlar arası bir yarış  ve düşmanlık oluşmuş. Emekçilerin örgütlü mücadelesi, 1 Mayısları getirmiş.Yıllar sonra Anti kapitalist, emek ve alınterin den yana olduğunu iddia eden bi görüş ortaya atılmış ve O düşünce harekatı da fiyasko ile neticelendi. Dünyaya barış yerine güç ve kuvvetin egemen olduğu acımasız zalim rejimler olduğu anlaşılmış. Emek, dayanışma, güç olma istismar edilerek binlerce masumun kanına girilmiş.

         Her türlü çıkar düzenlerine karşı dünyaya gerçek barış ve kardeşliğin egemen olduğu, Hakkın,  hukukun her yerde ve zeminde görebileceğimiz. Allah’ın ve hükümlerinin hayat bulduğu kardeş olmanın şuurunda dünyanın öbür ucunda masum ve mustazaflarında hakkını koruya O kutlu nizama inanmış ve egemen kılma uğraşı veren biri olarak, istismarsız,samimi duygularımla, 1 Mayıs emek ve dayanışma gününü kutluyorum. Zulme direnen, baş kaldıran, hakkını arayan, örgütlü bir toplum olmanın doğruluna inanan, Sömürüsüz, savaşsız, barış içinde yaşanan,  bir dünya için.Yaşasın dünya müslümanlarının dayanışması, yaşasın masum ve mustazaflar. Kahrolsun, emperyalist, kanla beslenen terör devletleri, kahrolsun vahşi kapitalizm ve onun hayatbulmasını pompalayan emek istismar eden,Marksizm.