YUKARI TEKKE AYYILDIZ CAMİİ YÜKSELİYOR

YUKARI TEKKE AYYILDIZ CAMİİ YÜKSELİYOR

*Türkiye´de ilk defa ay yıldız temalı olarak inşa edilme özelliğine sahip olan Ayyıldız Camii´nde çalışmalar son hız devam ediyor. Sivas Belediyesi tarafından Yukarı Tekke´ye kazandırılan ve 8 bin 400 kişinin aynı anda namaz kılabileceği cami Sivas´ın sim

YUKARI TEKKE AYYILDIZ CAMİİ YÜKSELİYOR

*Türkiye´de ilk defa ay yıldız temalı olarak inşa edilme özelliğine sahip olan Ayyıldız Camii´nde çalışmalar son hız devam ediyor. Sivas Belediyesi tarafından Yukarı Tekke´ye kazandırılan ve 8 bin 400 kişinin aynı anda namaz kılabileceği cami Sivas´ın simgelerinden olacak.

*Tarihi Ulu Camii başta olmak üzere şehir merkezindeki camilerden kalkan cenazelerin oluşturduğu trafik yoğunluğunu ortadan kaldırmak ve özgün mimarisiyle Sivas´a kalıcı bir eser bırakmak için hayata geçirilen projenin kaba inşaatında yüzde 40 seviyesine gelindi.

/resimler/2018-4/4/0614364940685.jpg

*Projede yürütülen çalışmalara ilişkin Gazete Şehir´e özel açıklamalarda bulunan  Yukarı Tekke Ayyıldız Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Naci Süha, ?Şu ana kadar Sivas halkımızın yardımlarıyla, bağışlarıyla bu noktaya kadar geldik. Kaba inşaatımız hızla devam ediyor. Bu hızla gidersek yıl içerisinde bitiririz inşallah? dedi.

*Cami projesine destek vermek isteyen hayırseverler için Vakıfbank Sivas Şubesi hesap numaraları şu şekilde:  TÜRK LİRASI IBAN: TR82 0001 5001 5800 7306 0665 96// EURO: TR88 0001 5001 5804 8016 5812 04// DOLAR IBAN: TR50 0001 5001 5804 8016 5812 09.

GAZETE ŞEHİR/NACİ YILDIZ

Sivas Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve Türkiye´de ilk defa ay yıldız temasının işlendiği  cami projesi; hayırsever vatandaşların desteğiyle hızla yükseliyor. İlimizin önemli bir ihtiyacını karşılayacak olan ve özellikle cenazelerde şehir merkezinde oluşan trafik yoğunluğunu minimuma indirerek hizmetlerin tek elden yürütülmesini sağlayacak projede gelinen son durumu gazetemize değerlendiren Ayyıldız Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Naci Süha, kompleks bir eserin Sivas´a kazandırılacağını dile getirdi.

/resimler/2018-4/4/0615272910359.jpg

?CENAZE MERASİMLERİNE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ?

Sivas´ın büyüme noktasında son yıllarda önemli bir ivme yakaladığını ifade eden Süha, ?Sivas´ımız geliştikçe birçok problemler de ortaya çıkıyor. Bunların başında trafik, ulaşım ve otopark geliyor. Bizim Sivas´ımızın da çok güzel bir adeti var. Cenaze merasimlerine çok büyük önem veriyoruz. Hem cenaze namazına katılma noktasında hem ondan sonraki taziyeler noktasında ciddi hassasiyet gösteriyoruz. Bu kültürümüzü çok iyi yaşatıyoruz. Diğer şehirlere baktığımız zaman özellikler büyük şehirlerde bu tür ritüelleri bulamıyorsunuz. Bana sorarsanız bu kültürün yaşatılması  lazım, devam ettirilmesi lazım. Bu nedenle biz belediye olarak Belediye Başkanımız Sayın  Sami Aydın´ın da seçim öncesi vaatleri arasında bulunan Yukarı Tekke´ye bir cami yapılması ve caminin aynı zamanda cenaze merasimlerine de hizmet ederek bütün faaliyetlerin tek elden yürütülmesi şeklinde bir projemiz vardı? dedi.

?LOKASYON ÇOK ÖNEMLİYDİ?

Geçtiğimiz yılın Eylül ayında temeli atılan caminin yerinin tespit edilmesi hususunda ciddi bir çalışma yaptıklarını kaydeden Süha, ?Bu camiyi öyle bir yere yapmalıydık ki kuzeyden, güneyden, doğudan gelen herkesin kolaylıkla ana arterlerden ulaşılabileceği bir yerde olmalıydı. Bu nedenle lokasyon çok önemliydi. İnsanlarımız bir cenaze haberi aldığı zaman veya bir cenaze törenine katılmak istedikleri zaman artık ?Hangi camideydi?´, ?Araba ile gitsem nereye park ederim?´ gibi sıkıntılarla karşılaşmayacak. 80. Yıl Bulvarı´nın başlangıcındaki kavşağa  ister Erzurum-Erzincan devlet karayolunu kullanaraktan isterlerse de şehrin içerisinden, Alibaba yolundan gelerekten ulaşabilecekler? diye konuştu.

?CAMİNİN 6 ÇIKIŞ KAPISI OLACAK?

Yukarı Tekke Ayyıldız Camii´nin projesine ilişkin de açıklamalarda bulunan Süha, ?Camimizin altında 4 bin 400 metrekarelik bir otopark alanımız var. Vatandaşımız buraya aracını park ettikten sonra abdestini alacak eğer vakit varsa üst kata çıkıp dinlenme bölümlerimizden istifade edebilecek veya camimiz içerisinde ibadet edebilecekler. Ulu Camii´de vakit namazından sonra cenaze namazı kılınacağı zaman bildiğiniz gibi en çok yaşadığımız sıkıntı insanların tekrar arka kapılardan bahçeye çıkması. O esnada 15-20 dakika cemaatin camiden çıkışını bekliyoruz. Halbuki bizim sistemde öyle olmayacak. Camimizin 6 adet çıkış kapısı olacak. Bu sayede anında boşaltılabilecek. Caminin ön tarafına musalla taşlarını yerleştireceğiz. Sadece imam efendiye bir kapı yapacağız. İmam, mihrabın bulunduğu yerin oraya yapılacak bir kapı vasıtasıyla direkt çıkabilecek ve  musallanın başına geçebilecek. İsteyenler caminin içerisinde isteyenler de bahçesinde cenaze namazı kılabilecek? ifadelerini kullandı.

TAZİYE SALONLARINDA YEMEK VERİLEBİLECEK

Ayyıldız Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süha, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: ?Cenaze birden fazla olabilir. Biz yeteri kadar musalla taşı koyacağız. Zaten bizim camimizin kapalı alanları oturum olarak bin 500,  2 bin metrekare civarında. Ama hilalin diğer ucu ile beraber bu 7-8 bin metrekareye kadar çıkıyor. Bahçesi büyük, 5-6 bin metrekare de bahçemiz var. Diyelim ki cenaze namazı kılındı, mevta defnedildi. Bizim camimizin aşağı katında, otoparkın bulunduğu katta 5 tane yaklaşık 200´er metrekarelik taziye salonlarımız olacak. İnsanlarımız bu taziye salonlarında gerek konuklarını karşılayacaklar, gerekse adetimiz olan yemek ikramında bulunabilecekler. Bu projede öncelikli olarak tek elden bu hizmetleri sağlamak istiyoruz. Biliyorsunuz kefeninden, tahtasından, kabir eşimine kadar mezarlık hizmetlerinin tamamı ücretsiz. Cenaze hizmetlerinin camimize düşen kısmı da ücretsiz olacak. Bu şekilde bir hizmet yapmış olacağız.?

/resimler/2018-4/4/0616510255721.jpg

?SİVAS HAYIRDA, HASENATTA YARIŞAN BİR ŞEHİR?

?Şu ana kadar Sivas halkımızın yardımlarıyla, bağışlarıyla, hayır hasenatlarıyla bu noktaya kadar geldik? diyen Süha, yardımsever ve hayırsever vatandaşların desteğine ihtiyaçları olduğunun altını çizdi. Süha, ?Kaba inşaatımız hızla devam ediyor. Camimizi; Rabbimin inayetiyle, Sivas halkının yardımlarıyla yapıyoruz. Allah´ım Sivaslı insanlara bol bol versin. Hakikaten Sivas hayırda, hasenatta yarışan bir şehir. Bu projede bunu gördüm. Dernek Başkanı olarak çok orijinal anekdotlar yaşadım. O nedenle Rabbim Sivaslılara bol bol versin. Bağışlar 2 türlü oluyor. Yukarı Tekke Mezarlığı´nda görevli arkadaşlarımız var, vatandaşlarımız makbuz karşılığında onlar aracılığıyla bağışta bulunabiliyorlar. İkincisi de Vakıfbank´ın hesap numaraları var bizde. Vakıflar Bankası´na gittikleri zaman ´Yukarı Tekke´de yapılan Ayyıldız Camii´ne bağışta bulunmak istiyorum´ dediklerinde yardımlarını yapabiliyorlar. İnternet sitemizde hesap numaralarımız var. Yurtdışından paralar bu kanalla gönderiliyor. http://www.ayyildizcami.org  adresinde hesap numaralarımız ve camimize ilişkin tüm görseller, videolar yer almakta. Temel atma törenimizden görüntüler var, devam eden görüntüler var? açıklamasında bulundu.

?ÖZGÜN BİR CAMİ OLSUN ARZU ETTİK?

Caminin projesini hazırlayan Mimar Erol Genç´e de teşekkür eden Süha, ?Cumhuriyet dönemi mimarisine katkıda bulunalım diye özgün bir proje hazırladık. Mimarımız Erol Genç kardeşime emeklerinden ötürü çok teşekkür ediyorum. Yıldızı cami, hilali bahçe olarak tasarlandı. Hilallerin ucundan da yükselen 2 minaremiz olacak. Tabii normal bir camii yapmak istemedik. Özgün bir cami olsun arzu ettik. 15 Temmuz Darbe Kalkışması´ndan sonra oluşan milli hassasiyeti yansıtmak amacıyla Erol Genç arkadaşımız güzel bir çalışma yaptı. Onu uygulamaya çalışıyoruz. Fiziki olarak yüzde 40 civarındayız. Camimizi Rabbim nasip ederse 2018 yılı içerisinde bitirmeyi düşünüyoruz. Bir yandan kaba inşaatla uğraşırken diğer yandan da mihrap, minber, vaiz kürsüsü gibi ince işlerin de  siparişlerini geçtik. Bu hızla gidersek bu yıl içerisinde bitiririz inşallah? ifadelerini kullandı.

BELEDİYE BAŞKANI SAMİ AYDIN

CEMAAT, DIŞARI ÇIKMADAN CENAZE NAMAZI KILABİLECEK

Ayyıldız Camii´ni şehrin önemli bir sorununu çözecek proje olarak gördüklerini belirten Belediye Başkanı Sami Aydın, ?Biliyorsunuz şehrimizdeki cenazelerin çoğunluğu Ulu Camii´nden kaldırılıyor. Hal böyle olunca o bölgedeki trafik yoğunluğu ciddi sıkıntı oluşturuyor. Biz Sivas´ta cenaze namazı dendiği zaman, adresin burası olmasını amaçladık. Biz burayı gerektiği zaman cemaat dışarı çıkmadan cenaze namazını içerde kılsın diye projelendirdik. Bu kapsamda zemin katta kapalı alanda bin 500, fevkani katında 400, bodrum katında bin 500 ve açık alanda 5 bin olmak üzere toplamda 8 bin 400 kişi aynı anda namazlarını kılabilecek? dedi.

HAZIR BETON FİRMALARINDAN ÖRNEK DAVRANIŞ

Projede vatandaşların ihtiyaçlarını dikkate alarak planlama yaptıklarını aktaran Başkan Aydın, ?Bu projede isteyen herkesin çorbada bir tuzu olsun diye de dernek kurduk. Hedefimiz 2018 yılında camimizi hizmete açmak.  Ayrıca temel atma töreninde bir ilk  yaşadık. Bunu da paylaşmak istiyorum. Sivas´ta ticaret yapan tüm hazır beton firmaları bir araya gelerek temeli birlikte atmak istediklerini söylediler. ?Hem burada bizim de katkımız olsun, hem de Sivas´a birlikteliğe bir örnek olsun´ dediler. Bu firmalarımızın her birine de şükranlarımı sunuyorum? değerlendirmesinde bulundu.



  • Cuma 26.5 ° / 14.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 27.5 ° / 12.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 26.2 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16