YEREL ESNAFIMIZA DESTEK OLALIM

YEREL ESNAFIMIZA  DESTEK OLALIM

Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Beşir Köksal ile COVİD-19 salgını sürecine ilişkin röportaj gerçekleştirdik.

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) İl Temsilcisi, Sivas Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı ve Sultan Şehir Gazetesi İmtiyaz Sahibi Naci Yıldız’ın sorularını yanıtlayan SESOB Başkanı Beşir Köksal; salgın nedeniyle zor günler geçiren esnafa destek olmak amacıyla vatandaşlara “Alışverişlerinizi yerel esnaftan yapın” çağrısında bulundu. Birlik ve beraberlik içerisinde bu sürecin atlatılacağına dikkat çeken Köksal; “Bu günlerde yerel esnafımıza ve işletmelerimize hep birlikte destek olalım” dedi.

-Sayın Başkanım, COVİD-19 pandemi sürecinde esnaf çok mağdur oldu. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Dünya genelinde olduğu gibi ülke genelinde ve ilimizde pandemi nedeniyle en fazla mağduriyeti esnaflarımız yaşamıştır. Özellikle Mart ayından itibaren genelge doğrultusunda kapanan umuma açık eğlence yerleri, kahvehaneler, kafeler, internet salonları, servisçiler, kitapçılar, okul kantini işleten esnaflar, halk otobüsçüleri olmak üzere farklı meslek kolunda çok sayıda esnaf virüs tehlikesi nedeniyle dükkânlarını açamadıkları için mağdur olmuştur. Esnaflarımızın mağduriyeti çalışanlarına da yansımız ve çalışanlar da bu süreçte mağdur olmuştur.

-Bu süreçte esnafa ne gibi destekler sağlanmıştır?

Pandemi sürecinde esnaf ve sanatkârlarımızın mağduriyeti bizlere de yansımıştır. Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği olarak esnafımıza gerekli desteğin sağlanması yönünde ilimiz mülki amirleri, milletvekillerimiz ve Genel Merkezimizle görüşmeler yapılmıştır. Başta TESK Genel Başkanımız Sayın Bendevi Palandöken’e,  Sayın Valimiz Salih Ayhan’a, Belediye Başkanımız Sayın Hilmi Bilgin’e ziyaretler yapılarak esnafın mağduriyetini ifade ettik ve destek sağlanması yönünde girişimlerde bulunduk.

Esnaflarımızdan kira artışı yapılmaması için Vakıflar Genel Müdürlüğü, Sivas Valiliği, Sivas Belediyesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine resmi yazı yazarak esnafımızın durumunu dile getirerek destek istedik.

Valimiz Sayın Salih Ayhan, kapalı olan kahveci esnafımıza 1.000 TL destek sağlamıştır. Belediye Başkanımız Sayın Hilmi Bilgin ise bu süreçte iki kere destek sağlayarak esnafımıza bir nebze de olsa destek olmuştur. Kiracısı olan esnaflara destek oldu. Su faturalarında yardımcı oldu. İşyerleri Belediye ekipleri tarafından sürekli dezenfekte edildi. Halk otobüslerimize mazot desteği sağlandı. İlan ve reklam vergilerinde destek olundu.  Öncelikle kapalı olan esnaflarımıza 1.000 TL destek olundu. Şimdi ise Belediye meclisinde alınan karar doğrultusunda iş yerleri kapanan esnaflarımıza 1.500 TL destek verilecek. Genelge kapsamında kapanan iş yerlerinden Belediyenin kiracısı olan esnaflarımızdan Aralık, Ocak ve Şubat aylarında kira alınmayacak. Ayrıca kiracısı olan esnaflardan 2021 yılında kira artışı yapılmayacak. Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz de kiracısı olan esnaflarımıza bu süreçte destek olmuştur. Devletimiz de düşük faizli kredilerle esnafımızın zor gününde katkı sağladı. Ama kredilerin ödemeleri de başladı. Esnaf para kazanamadığı için ödemeleri de yaparken zorlanıyor.

-Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu destek paketi hakkında neler söylemek istersiniz?

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısının ardından koronavirüs destekleri kapsamında esnafa bazı destekler sağlanması yönünde yapmış olduğu açıklama esnafımızı bir nebze de olsa rahatlatacaktır.

Pandemi sürecinden dolayı esnaf ve sanatkârlarımız Mart ayından itibaren zor bir süreç geçirmektedir. Bu süreçte hükümet tarafından bazı destekler oldu ama Cumhurbaşkanımızın yapmış olduğu açıklama zor durumda olan esnafımızı çok memnun etti.  

İş yeri kira olan esnafımıza üç ay süreyle büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde ise 500 lira kira desteği sağlanacak. Hibe şeklinde verilecek doğrudan esnaf 1.000 TL destek ödemesinden taksi, dolmuş ve servis işletmecisi, pazarcı, terzi, oto tamircisi, lokantacı, pastaneci, kadın ve erkek kuaförü, pansiyon, yurt, kreş, düğün salonu işletmecisi gibi kesimler faydalanacaktır.

Yüzde 18'den yüzde 8'e indirilen iş yeri kiralama hizmetlerindeki KDV oranını 1 Haziran'a kadar yüzde 8 olarak uygulamaya devam edecek. Yılsonuna kadar yüzde 20'den 10'a indirilen gayrimenkul kiralarındaki stopaj oranının uygulama süresini 1 Haziran'a kadar uzatılacak. Konaklamadan yeme içmeye, yolcu taşımacılığından bakım onarıma birçok sektörü kapsayan KDV indirimlerinin süresini 1 Haziran'a kadar uzatılacak.

Belediyelerin mülkiyet veya tasarrufunda bulunan taşınmazların, irtifak hakkı, kiralama ve benzeri kullanımından kaynaklanan bedellere indirim veya erteleme kararı alabilme imkânı sağlanacak.  İnşallah en kısa zamanda esnaflarımız bu desteği alacaktır. Esnafımıza bu zor günde destek olunması yönünde katkılarından dolayı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Bakanlarımıza, milletvekillerimize gayretli çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz.

-Esnafın zor durumda olması nedeniyle destek çağrıları yapılıyor. Bu konuda sizler neler söylemek istersiniz?

Esnaf ve sanatkârlarımıza pandemi sürecinde her kesimden destek olunması gerekiyor. Bu süreçte vatandaşların da alışverişlerini yerel esnaftan yaparak destek olmasını bekliyoruz.

Hastalığın yayılmasını engellemek için alınan önlemler ticaretimizi de esnafımızı da çok etkiledi. Eğlence yerleri başta olmak üzere farklı sektörlerden çok sayıda esnafa kapısına kilit vurdu veya iş yeri alınan önlemler çerçevesinde kapatıldı. Bu süreçte hem esnaflarımız hem de çalışanlarımız mağdur oldu. Mart ayından itibaren dükkânlarını açmayan çok sayıda esnafımız var. Bu süreçte esnaf ve sanatkârlarımıza katkı sağlamak, onların zor gününde yanlarında olmak amacıyla lütfen alışverişlerimizi yerel bazda faaliyet gösteren küçük esnaflarımızdan yapmaya özen gösterelim.

Yerel anlamda faaliyet gösteren esnaflarımızdan yapılacak alışverişlerimiz ekonomiye de can verecek, piyasayı da hareketlendirecektir. Yerel esnafımızdan alışveriş demek ilimizin de kalkınması demektir. Ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de esnafımıza sahip çıkmak için vatandaşlarımızın mutlaka alışverişlerini yerel esnafımızdan yapmasını bu tür kampanyalara destek olmasını rica ediyoruz. Gün; birlik ve beraber olma günüdür. Bu günlerde yerel esnafımıza ve işletmelerimize hep birlikte destek olalım.

/Sultan ŞEHİR/

 



Anahtar Kelimeler: YEREL ESNAFIMIZA DESTEK OLALIM
  • Pazar 11.9 ° / 4.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 7.4 ° / 0.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 10.5 ° / 2.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 35 18 13 4 13 58
4.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
5.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 34 11 11 12 -3 45
11.Adana Demirspor 35 10 11 14 3 44
12.Samsunspor 35 11 15 9 -5 42
13.Kayserispor 35 11 13 11 -9 41
14.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
15.Fatih Karagümrük 35 9 16 10 -2 37
16.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
17.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 35 4 24 7 -42 16