?Yeni Türkiye´yi, Bilimin Aydınlığında İnşa Edeceğiz?

?Yeni Türkiye´yi, Bilimin Aydınlığında İnşa Edeceğiz?

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi´nde düzenlenen 2015 Türkiye Bilimler Akademisi ödüllendirildi.

?Yeni Türkiye´yi, Bilimin Aydınlığında İnşa Edeceğiz?

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi´nde düzenlenen 2015 Türkiye Bilimler Akademisi  ödüllendirildi.

Ödül Töreni´nde bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 hedeflerinin nihai nokta değil, sadece bir ara durak olduğunu vurgulayarak, ?Kamu kurumlarıyla, üniversitesiyle, özel sektörüyle elbirliği, iş birliği, dayanışma içinde, tempomuzu sürekli artırarak hedeflerimize doğru ilerlemeliyiz. Şimdiden, 2023 sonrasını da düşünmeye, tartışmaya, planlamaya başlamalıyız? dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilen 2015 Yılı Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Ödülleri´nin verildiği törene katıldı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi´nde yapılan ödül töreninde; bu yılki ödüllerin sahiplerinin yanı sıra, bazı bakanlar, üst düzey devlet yetkilileri, yerli ve yabancı bilim adamları ile davetliler de hazır bulundu. Törende Cumhuriyet Üniversitesi adına Rektör Prof.Dr. Faruk Kocacık, rektör yardımcısı Prof.Dr. Ertan Buyruk ve TEÇEP ödülünü almak üzere Edebiyat Fakültesi   Tarih Bölümü öğretim üyelerinden Yrd.Doç.Dr.Zafer Karademir katıldı.

ÖDÜL ALAN BİLİM ADAMLARI

Düzenlenen törende; Fen ve Mühedislik Bilimleri alanında Avusturya Linz Johannes Kepler Üniversitesi Öğretim Üyesi Niyazi Serdar Sarıçiftçi, Sağlık ve Yaşam Bilimleri kategorisinde Kanada Toronto Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Pakistan Ağa Han Üniversitesi Kadın ve Çocuk Sağlığı Mükemmeliyet Merkezi Direktörü Zulfiqar Ahmad Bhutta, Sosyal ve Beşeri Bilimler kategorisinde İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Mehmet Genç, almaya hak kazandıkları TÜBA Akademi ödüllerini Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın elinden aldı.

Törende TÜBA Akademi Ödülleri´nin yanı sıra, Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanları Ödül Programı (GEBİP) alanında 38, Bilimsel Telif ve Çeviri Eser Ödül Programı (TEÇEP) alanında 19 bilim adamı da ödüllerini, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan´ın elinden aldı.

Ödül töreninde bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ödül alan isimleri tebrik ederek, gayretleri, emekleri, birikimleri ve eserleriyle bilim dünyasına, Türkiye´ye ve tüm insanlığa katkı sağlayan bilim adamlarına teşekkür etti. ?Marifet iltifata tabidir´ sözüne atıfta bulunarak, TÜBA ödüllerinin, bilim insanlarının emeklerini takdir etmeye yönelik bir iltifat olarak gördüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜBA Ödüllerini yine bu anlayışla himaye ettiklerini belirtti.

?TARİHİMİZDE VE MEDENİYETİMİZDE, İLİM ERBABININ ÇOK MÜSTESNA BİR YERİ VARDIR?

Muallim ve talebe kavramlarının ifade ettiği kadim ve derin eğitim-öğretim müktesebatının yeniden canlandırılması gerektiğine işaret ederek, ?Yeni Türkiye´yi, bilimin, ilmin, araştırmanın, geliştirmenin, inovasyonun aydınlığında inşa edeceğiz? diye konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bilim insanlarının desteğiyle, bu konuda kısa sürede önemli bir mesafe kat edileceğini ümit ettiğini dile getirdi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başbakanlığı döneminden bu yana Türkiye´de bilim, teknoloji, araştırma-geliştirme, yenilikçilik çerçevesinde yürütülen tüm çalışmaları yakından takip edip desteklediğini vurgulayarak, şunları söyledi: ?Bizim tarihimizde ve medeniyetimizde, ilmin, ilim erbabının çok müstesna bir yeri ve değeri vardır. Dünyanın, bilinen en eski üniversitesi bu topraklardadır. Bugün, mühendislikte, sağlıkta, sosyal bilimlerde Batı biliminin temel referansları olan isimlerin çoğu, bizim coğrafyamızın, bizim medeniyetimizin mensuplarıdır. Bu bakımdan, TÜBA ?Türk-İslam Bilim Kültür Mirası Projesi´ni, bilim, kültür ve sanat tarihimizin önemli eserlerini yeni nesillerle buluşturacak olması bakımından önemli gördüğümü belirtmek istiyorum. ?Yitik, kaybedildiği yerde aranır´ diye güzel bir sözümüz var. Biz, bilimdeki, kültürdeki, sanattaki liderliğimizi, son olarak bu coğrafyada kaybetmiştik, inşallah yine burada ayağa kaldıracağız. ?İnanmak, başarmanın yarısıdır´ der büyüklerimiz. Biz önce kendimize güveneceğiz, inanacağız, bununla birlikte çok çalışacak, çok gayret göstereceğiz. Başarı, bu sürecin tabii bir neticesi olarak, zaten kendiliğinden gelecektir.?

?BU ÜLKENİN VE BU MİLLETİN YOLUNU GÖZLEYEN ÇOK İNSAN VAR?

Türkiye´nin sorumluluğunun sadece kendisine, kendi vatandaşlarına karşı olmadığını ifade eden ve ?Biz, bir yönüyle 300 milyonluk Türk Dünyasına, bir yönüyle 1,7 milyarlık İslam Âlemine, bir yönüyle de 7 milyar insanın tamamına karşı sorumlulukları olan bir ülke ve milletiz, bizim böyle bir ruh kökümüz var? diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmelerini şu cümlelerle sürdürdü: ?Evet, bu ülkenin ve bu milletin yolunu gözleyen çok insan var. İşte hemen yanı başımızda, Suriye´deki Türkmen kardeşlerimizin, Arap kardeşlerimizin, Kürt kardeşlerimizin feryatlarına her gün, hep birlikte şahit oluyoruz. Bunlara sessiz kalabilir miyiz? Gidin Fergana Vadisi´ne, Afganistan´a, Pakistan´a, belki bin yılı bulan araya rağmen, oralardaki kardeşlerimizin hissiyatlarının da hiç değişmediğini görürsünüz. Bu durum bize, her alanda öncü olma, önder olma, mazlumlara ve mağdurlara el uzatacak güce, imkâna, dirayete sahip olma sorumluluğunu yüklüyor. Diğer tüm alanlar gibi bilim alanındaki çalışmalara da bu anlayışla yaklaşımımızı sürdürmek zorundayız.?

?TEMPOMUZU SÜREKLİ ARTIRARAK HEDEFLERİMİZE DOĞRU İLERLEMELİYİZ?

Türkiye´nin bilim ve teknolojide geldiği yerin önemli; ancak yeterli olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ?Daha fazlasına ihtiyacımız var. Kamu kurumlarıyla, üniversitesiyle, özel sektörüyle elbirliği, iş birliği, dayanışma içinde, tempomuzu sürekli artırarak hedeflerimize doğru ilerlemeliyiz. 2023 hedefleri bizim için nihai nokta değil, sadece bir ara duraktır, bir ara istasyondur. Şimdiden, 2023 sonrasını da düşünmeye, tartışmaya, planlamaya başlamalıyız? şeklinde konuştu. Bu bağlamda Türkiye´nin 2053 ve 2071 vizyonunu şimdiden konuşmaya ve tasarlamaya başlaması gerektiğinin altını çizen cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜBA Akademi, GEBİP ve TEÇEP ödüllerini kazanan bilim insanlarını tekrar tebrik etti ve konuşmasını, ?Bilim insanlarımızdan daha fazla, daha büyük, daha iddialı çalışmalar gerçekleştirmelerini beklediğimi özellikle belirtmek istiyorum. Biz sizin hizmetkârınız olmaya hazırız; bunu bilmenizi istiyorum? sözleriyle tamamladı.



  • Cuma 11.7 ° / 6.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17.3 ° / 6.3 ° Güneşli
  • Pazar 20.2 ° / 7.5 ° false

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13