YENİ HASTANE HİZMETE ACILDI

YENİ HASTANE HİZMETE ACILDI

Sivas Numune Hastanesi´nin yeni hizmet binasının açılışı dün gerçekleştirildi.

Sivas Numune Hastanesi´nin yeni hizmet binasının açılışı dün gerçekleştirildi.

Yeşilyurt Mahallesi´ne yapılan yeni Numune Hastanesi´nin açılışına Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı (TBMM) İsmet Yılmaz ve Vali Alim Barut´un yanı sıra Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, il protokolü, sağlık çalışanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Hastane binasının içerisinde bulunan konferans salonunda düzenlenen açılış programı saygı duruşunda bulunulmasının ardından okunan İstiklal Marşı ile start aldı. Burada düzenlenen programda konuşan TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, AKP Hükümeti döneminde sağlık sektörüne yapılan yatırımları değerlendirdi. Geçmişte sağlık sektöründe yaşanan sıkıntıları başından geçen bir olay ile anlatan TBMM Başkanı Yılmaz, ?Bizzat kendim. Hastamı daha yatırmadan önce boş senedin altına imza attığımı bilirim. Eğer boş senedin altına imza atmazsınız hastanızı içeri almazlardı. Eski Türkiye işte bu. Bir hocamız, çok güzel bir şey söylemiş. Dünü çok çabuk unutuyoruz. Dolayısıyla bu Türkiye´de bir dün dersi verilmesi lazım. Sağlıkta dün nasıldı, eğitimde dün nasıldı, ulaşımda dün nasıldı, toplu konutta dün nasıldı, çevrede dün nasıldı diye? dedi.

?AKIL ALIR GİBİ DEĞİL?

?Bazıları niçin eski Türkiye´ye hayran olur veya onu özlerler akıl alır gibi değil. Yine sağlıkta eski Türkiye´yi isteyenler var. Olacak şey mi?? diyen Yılmaz, ?Başımdan geçen bir olayı anlatayım. Samatya SSK Hastanesi´ne sabah 4.00´da gittim. Daha sabah namazı okunmamıştı. Doktor yok. Peki neden sabah 4.00´da gidersiniz. Çünkü her doktorun belli bir hastaya bakma sayısı var. O numarayı alırsanız o gün o doktora tedavi olabilirsiniz. Eğer   4.00´da gittiniz. O numara bitmişse demek ki sizden daha uyanıkları var. 4.00´da değil de 3.00´da gidenler olmuş. Sizde o zaman ertesi gün 03.00´da gideceksiniz ki o numarayı alasınız. Doktor gelmiştir 10.00´da muayene olmuşuzdur. Bir reçete yazmıştır. Reçete ile her yerde ilacı alamazdınız. SSK Samatya´nın en alt katında eczane vardı. Eczaneye gittiğinizde bazı ilaçları verirdi. ?Bazıları yok ama eşdeğeri bu, bunu vereyim´ derlerdi. Tıp ile ilgili bilgimiz olmadığı için kabul derdik. Dışarıdan almak zorunda kalırdık. Herhalde bu özleniyor. Böyle bir sağlık sistemi özlenir mi? Allah göstermesin insanın hastası vefat edince masraflarını ödemezsiniz cenazenizi size teslim etmezlerdi. Biz bu durumdan geldik? ifadelerini kullandı.

Türkiye´de sağlık sektöründe son dönemde çok iyi gelişmeler olduğunu savunan Yılmaz, bunu istatistiki verilerle destekledi.

?YAPMAMIZ GEREKEN ÇOK ŞEY VAR?

Yılmaz, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: ?Bugün Türkiye´nin en iyi sağlık sistemlerinden birisine sahibiz. 2002 yılında 100 bin kişiye düşen hekim sayısı 138 iken bugün bu sayı 174´e yükseldi. 2015 yılında toplam hekim sayısı 133 bin 775´e ve hemşire sayısı da 139 bin 544´e ulaştı. Hemşire sayısı doktor sayısından fazla. Şartlı sağlık yardımını başlattık. Yılda ortalama 1 milyon çocuğumuzun düzenli sağlık kontrolleri yapılması şartı ile ailelerine 1.4 milyar TL kaynak aktardık. Sağlığa erişimi kolaylaştırdık. 2002 yılından toplanan her 100 TL´lik verginin yaklaşık 86 TL´si faize gidiyordu. Geriye 14 TL kalır. 14 TL ile devletin memurunun aylığını mı vereceksin, işçinin aylığını mı vereceksin, tarımı mı destekleyeceksin, sağlığa mı pay ayıracaksın. Şimdi ise 100 TL´lik vergi gelirinin sadece 14 TL´si alınıyor. Aradaki fark insanımıza doğrudan etkide bulunan alanların finansmanında kullanıldı. 2003 yılında sağlıkta memnuniyet oranı yüzde 39.5 iken nu oran şu an yüzde 73. Bunu  daha da arttıracağız. Buradan da anlıyoruz ki daha yapmamız gereken çok şey var. Nitelikli yatak oranını yüzde 90´ın üzerine çıkarmamız lazım. Her aile hekimine düşen nüfus sayısını 3 bine indirmemiz lazım. Koruyucu hekimliği yaygınlaştırmamız lazım. Kendi aşımızı üretmemiz lazım. Şehir hastanelerini yaygınlaştırmak lazım. Birlikten güç doğar.? 

Geçtiğimiz dönemde sağlıkta değişim ve dönüşüm sürecini başlattıklarını kaydeden Yılmaz, ilimize kazandırılan  yeni hastanenin bu süreç kapsamında yapıldığını söyledi ve hastanenin Sivas´a hayırlı olmasını temenni etti.

Protokol konuşmaları kapsamında konuşan Sivas Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Yavuz Orak ise hastanenin fiziki özellikleri hakkında sunum gerçekleştirdi.

?ORTA ANADOLU´NUN SAĞLIK MERKEZİ OLMASINI İSTİYORUZ?

Dünden bugüne Sivas Numune Hastanesi´nin gelişimi hakkında bilgiler veren Orak, ?Şu anda Sivas Numune Hastanesi´nin merkez hastanesi olmasını istiyoruz. Orta Anadolu´nun sağlık merkezi olmasını istiyoruz. Tıbbi derinlik kavramını geliştirerek bunu yapabiliriz. Numune Hastanesi´nin arsa alanı 120 dönüm. Oturum alanı 23 bin m2, kapalı alanı 104 bin m2. 9 katlı hastaneyiz. 4 bloktan oluşuyor. Yatak sayısı 700, yoğun bakım yatak sayısı 79. Bunun 60 tanesi erişkin yoğun bakım yatağı, 19 tanesi de yeni doğan yoğun bakım yatağı. Eğer biz merkez hastane olmak istiyorsak  yoğun bakımlarımızı ciddi anlamda aktif hale getirmek zorundayız. Özveri ile çalışan sağlık çalışanlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Hastanenin Sivas´a hayırlı olmasını diliyorum? ifadelerini kullandı.

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ise Sivas´ta muhteşem bir eserin ortaya çıktığını söyledi.

?EN PRESTİJLİ ESERLERDEN BİRİSİ?

2 gün önce hastanede yürütülen çalışmaları yerinde incelediğini dile getiren Başkan Aydın, ?2 gün önce hastanemizi gezdik. Gördüğüm zaman hayran oldum. Ben 50 yaşındayım. Son 35 yılı çok iyi hatırlıyorum. Sivas´ımıza bu hastane ölçeğinin onda biri kadar bir eser yapıldığında davullarla zurnalarla çok büyük bir heyecanla açılışlarını yapardık. O eski Türkiye idi. Bugünkü Türkiye´de bir sürü eser açıyoruz. Her biri muhteşem. Bu eser ise Cumhuriyet Tarihi´nde Sivas´a yapılan en büyük en prestijli eserlerden birisi? diye konuştu.

ELEŞTİRİLERİ ELEŞTİRDİ

Hastanenin merkeze uzak olduğu eleştirilerini sert bir dille eleştiren Aydın, ?Bizim hastalarımız genelde İstanbul´a, Ankara´ya, Kayseri´ye gider. Burası Kent Meydanı´na 5 buçuk km uzaklıkta. Sivas´ta hastane yeri çok uzak oldu anlayışı var ama İstanbul 800 km, Ankara 420 km, Kayseri de 200 km. Demek ki günümüz Türkiye´sinde 5 buçuk km çok uzun mesafe. İnşallah bunu da kısaltacağız. Bir evi bile taşıdığınızda eksikleriniz 1 ay bitmez. Büro taşıdığınızda da böyle. Ama şu hastane 104 bin m2 kapalı alanı olan bir yer. Biraz insaflı olmak gerekiyor. Hizmet edenleri motive etmek gerekiyor. Gerektiği zamanda cimri olmamak gerekiyor. Ben gurur duyuyorum. Bu eseri ortaya çıkaranlara teşekkür ediyorum. Yol konusunda kamuoyu yerel yönetim olarak bizi de eleştirdi zaman zaman. Biz geldiğimizde hastanenin kabası bitmişti. İnşaat ilerlemişti. Bu yollardaki özel mülkiyetleri çözmek bizim için asıl zor olan kısımdı. Ama yol denildiğinde sadece asfalt, kaldırım gözüküyor. Bu kısa sürede bu bölgenin yağmur hatlarını, kanalizasyonunu, su hatlarını yaptık. Dün gece itibariyle de asfaltını tamamladık. Hayırlı uğurlu olsun? ifadelerini kullandı. 

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş ise yaptığı konuşmada Sivas´ta sağlık sektörünün güçlü olduğunu söyledi.

?HASTALARIN DİĞER İLLERE GİTMESİNE MÜSAADE ETMEYİZ?

Gümüş, şu şekilde konuştu: ?Sivas; diğer illerle beraber güçlü bir sağlık örgütü olan ilimiz. Bu tesisle beraber inşallah aynı misyonla görevine daha güçlü olarak devam edecek. 104 bin m2 kapalı alan, 700 yatak, 79 yoğun bakım, 100´e yakın poliklinik, 3 bin 115 m2 acil servis, 28 ameliyathanesi olan çok güçlü bir hastane. İnşallah bundan sonraki süreçte içini de cihazıyla, ekibiyle iyi doldururuz. Hem Sivas´ımıza hem de komşu illerimize sağlık hizmetini sunar. Buradan hastaların diğer illere gitmesine müsaade etmeyiz. Üniversitemizle beraber Sivas hem kendine yeter hem de komşularına hizmet eder. İnşallah kısa süre içinde Yıldızeli, Gürün, Zara devlet hastanelerini de açacağız. Şarkışla ve Gemerek hastanelerimizin yatakları nitelikli hale gelecek. Suşehri ise ihale aşamasında. Sivas´ımıza bu esert hayırlı olsun. Allah mübarek etsin.?

?SAĞLIK BÜTÇESİ SÜREKLİ ARTMAKTA?

Vali Alim Barut ise konuşmasında sağlığın insan hayatındaki yerine değindi.  Vali Barut; ?İnsanların hayatında sahip olduğu en büyük zenginlik sağlıktır. Sağlıklı insan ve sağlıklı toplum huzurlu, mutlu, refah içinde gelecek sağlar. Sürekli gelişen dünyamızda sağlık hizmetinin üstlendiği görevler de değişmektedir. Yalnızca tedavi edici değil, koruyucu, destekleyici, rehabilite edici sağlık ve sosyal hizmetlere duyulan ihtiyaç da artmıştır. Bu nedenle bizlerde bu  ihtiyaçları yerine getirmek için gelişen teknoloji ve modern bir donanımla, gelişmiş sağlık personeli ile tedavi yöntemlerini hastalarımızın kullanımlarına sunarak sağlıklı nesiller yetiştirilmesine imkan vermeliyiz. Son 10 yılda bütün hastane kapıları vatandaşlarımıza açılmıştır. Sağlık bütçesi sürekli artmaktadır. Ülkemizin her yerinde sağlık alanlarında yatırımlar yapılmaktadır. Bunlardan birini de görev yapmaktan şeref duyduğum Sivas´ta hizmete açıyoruz. Değişim ve dönüşümün bir örneğini de buradan vermiş oluyoruz. Hastanenin yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.  Sivas´ımıza genelde de milletimize hayırlı uğurlu olsun diyorum? şeklinde konuştu.

YILMAZ, HASTALARLA YAKINDAN İLGİLENDİ

Protokol konuşmalarının ardından protokol üyeleri hastanenin açılışını kurdele keserek gerçekleştirdi. TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ve beraberindekiler daha sonra hastane içerisinde incelemelerde bulundu. Numune Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Hayati Öztürk ise bu sırada TBMM Başkanı İsmet Yılmaz´ı hastane hakkında bilgilendirdi. Hastane içerisinde yatan hastalarla yakından ilgilenen Yılmaz daha sonra birtakım açılışlarda bulunmak üzere Gürün´e hareket etti.



Anahtar Kelimeler: YENİ HASTANE HİZMETE ACILDI
  • Perşembe 27.3 ° / 13.8 ° false
  • Cuma 26.5 ° / 14.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 27.5 ° / 12.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16