Vali Gül, üretime dikkat çekti

Vali Gül, üretime dikkat çekti

AGROSİVAS´2016 III. Sivas Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı´nın açılışında konuşan Vali Gül, ?Fuarda satış yaptığımız tarım ürünlerinin önemli bir kısmının burada üretilmesi lazım. Sivas´ın pazar olmaktan çıkıp bu ürünlerin üretildiği merkez olması lazım?

Vali Gül, üretime dikkat çekti

AGROSİVAS´2016 III. Sivas Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı´nın açılışında konuşan Vali Gül,  ?Fuarda satış yaptığımız tarım ürünlerinin önemli bir kısmının burada üretilmesi lazım. Sivas´ın pazar olmaktan çıkıp bu ürünlerin üretildiği merkez olması lazım? dedi

AGROSİVAS´2016 III. Sivas Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı yoğun katılım ile açıldı. Üreticiyi son teknoloji ile buluşturarak verimin artırılmasında önemli bir rol oynayan tarım fuarının açılışına Vali Davut Gül, AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sivas Milletvekili  Ali Akyıldız, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil, Belediye Başkanı Sami Aydın, Sivas İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit Yıldız, Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı  Osman Yıldırım, kamu kurum ve kuruluşu müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Gültepe Mahallesi´nde bulunan Sivas Fuar Alanı´nda gerçekleştirilen etkinlik  saygı duruşunda bulunulmasının ardından okunan İstiklal Marşı ile start aldı.

?SİVAS TARIM VE HAYVANCILIK KENTİDİR?

Tarım fuarının  hayırlara vesile olmasını temenni eden Vali Gül, ?Fuarlara bir çok anlam yükleyebiliriz. Ama hepsinden önemlisi fuar düzenlemek bir iddia işi. Sivas´ın bu konuda da iddiası var. Sivas tarım ve hayvancılık kentidir ve gelişmektedir. Orman ve Su İşleri Bakanımızın katılımı ile 325 milyon TL´lik yatırım yarın Sivaslılara armağan edilecek. Yeter mi, yetmez. Daha iyisi olsun istiyoruz. Şundan emin olun ki özellikle küçük ölçekli göletlerle ilgili bütün projeler hayata geçiriliyor. Dolayısıyla da Sivas´ta da küçük göletlerle ilgili şartları uygun olan yerlerde tesisler yapılıyor ve verimli araziler sizlerin hizmetine sunuluyor. Bu bereketli toprakların alt yapısı daha güzel olacak? dedi.

?Fuarı düzenlemek güzel, bir eksikliğimiz var. Bizim fuarda satış yaptığımız tarım ürünlerinin önemli bir kısmının burada üretilmesi lazım? diyen Gül, ?Sivas´ın pazar olmaktan çıkıp bu ürünlerin üretildiği merkez olması lazım. Bunu çok rahatlıkla yaparız. Başka illerin yapabildiği her şeyi burada da yaparız. Bu konuda hem birinci organize de hem ikinci organize sanayi sitesinde yatırım yapacak iş adamlarının bu konuya yoğunlaşması lazım? diye konuştu.

25 yıl boyunca tarım sektöründe çalıştığını söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sivas Milletvekili Ali Akyıldız ise  Ziraat mühendisiyim. Tarım sektörünün sıkıntılarını sahada bizzat yaşıyorum. Bu tür fuarları önemsiyorum. Bu fuarın tarımımıza katkılar sunacağını düşünüyorum? diye konuştu.

AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin ise konuşmasında 2002 yılından itibaren tarımsal alanda büyük  gelişmelerin yaşandığına dikkat çekti.

?İSTİŞARELER YAPMALIYIZ?

Bilgin, ?Bunlar yeter mi, yetmez elbette ki. Tüm taraflarla ortak bir masada toplanarak ilimiz ve ülkemiz için neler yapabiliriz diye istişareler yapmalıyız. Sulanabilir arazi alanının artırılması amacıyla çalışmalar yapılıyor. En son Gemerek´te Kartalkaya Barajı´nın ihalesi yapıldı. O çevrede ürün çeşitliliği artacaktır. İrili ufaklı bir çok yatırım yapılıyor. Arazi toplulaştırılması noktasında çalışmalar sürüyor. Miras hukukunda tarım arazilerinin parçalanması amacıyla çalışmalar yaptık. Bu devrim niteliğinde bir çalışma olacak? şeklinde konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil de konuşmasında tarımın insan hayatındaki önemine değindi.

?TARIM İNSANLIĞIN VAZGEÇİLMEZİ?

Bakanlığın hedeflerinden bahseden Pakdil, ?Tarım insanlığın vazgeçilmezi. Bu açıdan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak bizim görevimiz gıdanın temin edilmesi ve bunun güvenilir bir şekilde arz edilmesi. Gıdanın sağlık açısından herhangi bir yanlışı içermemesi gerekiyor. Bakanlık olarak çabamızın temeli bu. Bunu yaparken sürdürülebilirlik bizim açımızdan önemli.   Sivas ili gerek tarım, gerek hayvancılık açısından önemli bir il. Geniş tarım arazileri var. Bunun daha verimli olarak kullanılması yönünde çalışmalar devam ediyor. Hangi alanda hangi ürünü daha iyi üretebileceksek çiftçilerimizi bu alanlara yönlendirme çabası içerisindeyiz. Bu çerçevede gerek içerideki insanımızın gıda ihtiyacını karşılamak gerekse ihracat potansiyelini artırma noktasında bu tip yönlendirme içerisinde olacağız? dedi.

?TARIM OLMAZSA OLMAZ?

Tarım fuarının açılmasında emeği geçenlere teşekkür eden Belediye Başkanı Sami Aydın, ?Tarım olmazsa olmaz. Bu sadece ülkemiz için değil bütün dünya için bir gerçek. Bunun daha verimli bir şekilde yapılması lazım. Sivas en büyük ikinci il ama bu alanı verimli kullandığımızı söyleyemeyiz. Gerçekten Sivas´ta çok sayıda baraj yapıldı ve geniş alanda sulama yapılıyor. Sulanabilir arazi sayısı ciddi şekilde arttı. Bu ciddi bir alt yapı. Sivaslıyız ve Sivas´ı biliyoruz. Tarım anlayışı kendi ihtiyaçlarımız üzerine kurulu, bunu değiştirmeliyiz. Tarımın da para kazanabilir bir şekilde yapılması gerekiyor. Belki bu nokta da hayvancılıkla uğraşan insanlarımızın eğitimine yönelik, bilinçli tarım yapmasına yönelik adımlar atılmalı. Bizim insanımıza önce göstermemiz lazım. Toprakta hangi ürünlerin yetişebileceğini anlatmamız lazım. Bu anlamda da yapılan çalışmaların olduğunu biliyorum. İnşallah bunlar geliştikçe tarımda aşama kaydedeceği inancındayım? değerlendirmesinde bulundu.

?EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM?

Fuarı, Sivas tarım ve hayvancılığının gelişmesinde  çok önemli bir fırsat olarak gördüklerini ifade eden Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu ise   ?Tarım alanındaki gelişmeleri çiftçilerimiz ve Sivaslılarla buluşturmak, Sivas´taki tarım sektörünü İç Anadolu Bölgesi´nin en önemli merkezlerinden biri haline getirmek amacındayız. Kurumlar arası çok güzel bir birliktelik sergileyerek geçen yılki eksikleri tamamladık ve ulusal olma özelliği kazandık. Uluslararası fuar olmak için şimdiden çalışmalara başladık. Bu fuarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum? dedi.

?İSTEDİĞİMİZ NOKTALARDA DEĞİLİZ?

Sivas´ın yüz ölçüm bakımından Türkiye´nin ikinci büyük ili olduğunu ifade eden Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım da ?Tarımsal alanda çalışan nüfusumuz  Türkiye ortalamasının üzerinde. Ülke ortalaması 48 iken Sivas 66 civarlarında ama istediğimiz noktalarda değiliz. Bunu yakalamak için bu tür fuarlar organize ediyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde uluslararası standarda çıkaracağız. Destekleyen ve ortak hareket eden kurumlara sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ediyorum? şeklinde konuştu.  

Konuşmasında teknolojinin önemine değinen Sivas Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit Yıldız, ?İnsanoğlu var olduğu  sürece tarım stratejik önemini hiçbir zaman yitirmeyecektir. Üreticilerimizin gelişen teknolojiye ayak uydurması ve kaliteli ürünler yetiştirmesi son derece hayati öneme haizdir. Milli ekonomimizin temelini tarım oluşturur. Sivas ekonomisine yön veren öncelikli sektörler tarım ve sanayi sektörüdür. Kırsal alanda yaşayan nüfusumuzun yüzde 66,5´i tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Bu nedenle ilimizin geçim kaynaklarından birini oluşturan tarım ve hayvancılık konusunda  fuar organizasyonunun yapılması son derece anlamlı ve önemlidir. Bir çok alanda olduğu gibi tarım sektöründe de geleneksel uygulamaların yerini teknolojik uygulamaların alması nedeniyle sektördeki yenilik ve gelişmeleri yakından takip etme gerekliliği ortaya çıkmıştır. Fuarda çitçiler yeni teknolojileri tanıma imkanına sahip olacaktır. Sivas´ın kalkınması tarım  ve sanayinin gelişmesi ile mümkün olacaktır. Sivas´a mutlaka tarım ve hayvancılığa dayalı organize sanayinin kurulması gerekir? diye konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından kurdele kesimi ile fuar açıldı. Vali Gül ve beraberindekiler fuar alanında birtakım incelemelerde bulunarak stantları ziyaret etti.    



Anahtar Kelimeler: Vali üretime dikkat çekti
  • Çarşamba 27.1 ° / 11.6 ° false
  • Perşembe 27.3 ° / 13.8 ° false
  • Cuma 26.5 ° / 14.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16