Türkiye´de ilk

Türkiye´de ilk

Dev proje Kalkınma Bakanlığı´nda koyun yününün yalıtımda kullanılması hedefleniyor

Türkiye´de ilk

Dev proje Kalkınma Bakanlığı´nda koyun yününün yalıtımda kullanılması hedefleniyor

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü´nün koordinesinde gerçekleştirilen ?AGROSİVAS´2017 4. Sivas Hayvancılık ve Gıda Fuarı? yaklaşık 100 bin ziyaretçinin katılımıyla neticelendi. Fuarda İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi´nde görevli Doç. Dr. Esad Sami Polat işbirliğinde hayata geçirilen ?Koyun yünü ile bina yalıtımı? projesi büyük beğeni topladı

?Koyun yünü ile bina yalıtımı? projesinin Türkiye´de ilk olduğunu söyleyen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit Yıldız, ?Şu anda projemiz Kalkınma Bakanlığı´nda. İnşallah projemizin Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanmasından sonra bunun fabrikasını Sivas´ta kurmayı tasarlıyoruz? dedi. Doç. Dr. Esad Sami Polat ise ?Bu proje muvaffak olursa ekonomik açıdan koyun başına 53 lira gibi çöpe giden para ekonomiye kazandırılacak? diye konuştu

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar´ın yanı sıra il protokolünün katılımıyla geçtiğimiz hafta içerisinde  Sivas Kongre ve Fuar Merkezi´nde açılan tarım ve hayvancılık fuarına yaklaşık 100 bin kişi katıldı. Her yıl daha fazla kişinin ziyaret ettiği  tarım ve hayvancılık fuarına bu yıl İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi´nde görevli Doç. Dr. Esad Sami Polat işbirliğinde hayata geçirilen ?Koyun yünü ile bina yalıtımı? projesi damga vurdu.

Doç. Dr. Esad Sami Polat, ?Koyun yünü ile bina yalıtımı? projesi hakkında; İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit Yıldız ise bu projenin yanı sıra fuar izlenimleri, Sivas Tarım Bilgi Haritası çalışması ve demonstrasyon faaliyetleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

?AKKARAMAN KOYUNUNUN ÜSTÜNLÜĞÜ SÖZ KONUSU?

Sivas Kangal Akkaraman Koyunu Halk Elinde Islah Projesi´nde 2006 yılından beri  proje lideri olarak çalıştığını ifade ederek konuşmasına başlayan Polat, ?Koyun yünü ile bina yalıtımı? projesine ilişkin, ?Ülkemizin küçükbaş hayvan yetiştiriciliği açısından çok avantajlı olduğunu düşünüyoruz. Bu bölgede de özellikle Kangal Akkaraman koyununun üstünlüğü söz konusu. Biz koyunun daha çok değer kazanması, koyun ürünlerinin de layık olduğu değerlere ulaşması için projeler geliştirmeye çalışıyoruz? dedi.

?YAPAĞI STRATEJİK BİR ÜRÜN?

Şu anda yapağının ülkemizde hiçbir şekilde değerlendirilmediğini ifade eden Polat, ?Geçtiğimiz yıllarda bir yün krizi yaşandı. Ne tekstilde, ne halıcılıkta yapağı ve yünün değerlendirilmesi durumu söz konusu değil. Bu noktada yapağıyı ele aldığımızda yapağı aslında ihtiva ettiği ham maddeler açısından çok önemli, çok stratejik bir ürün. Yapağı yapılan değil, yaratılan bir ürün. Yapağıdan doğal organik bitki besini elde etme imkanı var. Aynı zamanda lanolin farmakolojide, kozmetikte, otomotivde kullanılan yine ülkemizde hiç üretilmeyen ama yılda yaklaşık 250 milyon liralık bir ithalatla talebi karşılanmaya çalışılan bir stratejik ürün. Bunun dışında yalıtım malzemesi olarak koyun yünü dünyanın en değerli yalıtım malzemesi. Ekonomisi ileri ülkelerde koyun yünü özellikle tercih edilen ve pahalı bir ürün. Ama ülkemizde henüz ticari bir değeri yok. Bu proje muvaffak olursa ekonomik açıdan koyun başına 53 lira gibi çöpe giden para ekonomiye kazandırılacak veya her ton yapağıdan 25 bin lira civarında para yine ülke ekonomisine kazandırılacak. Yine diğer bir açıdan ülkemizde sağlıklı, doğal, bu açılardan alternatifi olmayan, ateşe karşı dayanıklı olan, hava alabilen, sesli, ısı yalıtımı özellikleri son derece yüksek bir ürün ülke ekonomisine kazandırılmış olunacak? diye konuştu.

560 DERECEYE KADAR YANMIYOR

Yapağının, izolasyon sisteminde kullanılması halinde insanların yaşam standardının yükseleceğini kaydeden Polat, ?Normal yapağının tutuşma derecesi 560. Yani ateşe tuttuğunuz zaman 560 dereceden sonra yanması söz konusu. Bu yanmada da yünün ihtiva ettiği oksijen ve azot oranı havadan yüksek olduğu için  hızla bir yanma oluşur ve orada bir kül tabakası ile yangın bariyeri oluşturma özelliği vardır. Bu açıdan ülkemizin bir avantajı daha var, bor. Borla muamele edilen yünün tutuşma derecesi 1250 derecenin üstünde çıkıyor. Yani bu açıdan da yün yangına karşı bariyer oluşturmada çok etkili bir doğal madde. İnşallah bu ülkenin ihtiyacını karşılayacak, bölgede istihdam oluşturacak. Yani her açıdan hem insan refahı, hem çevre, hem de  ekonomik açıdan bölgeye büyük değer kazandıracak önemli bir proje? açıklamasında bulundu.

?FİKİRLERİMİZİ BİRLEŞTİRDİK?

?Koyun yünü ile bina yalıtımı? projesine ilişkin olarak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit Yıldız ise ?Müdürlük olarak köylerimizi gezerken  koyun yününün çevreye atıldığını görünce bununla ilgili ne yapabiliriz düşüncesi hasıl oldu. Selçuk Üniversitesi´nden Doç. Dr. Esad Sami Polat hocamız beni ziyarete geldiğinde  böyle bir projemiz olduğunu söyledim. Yünü yıkayıp, temizleyip, satabilir miyiz konusu gündeme gelince Esad Hoca da bu konuda 15 yıldır çalıştığını söyledi ve daha sonra fikirlerimizi birleştirdik? dedi.

PROJE KALKINMA BAKANLIĞI´NDA

Koyun yapağından izolasyon malzemesi üretilmesi, kozmetik sanayinde kullanılan lanolin elde edilmesi ve  tarımsal gübre oluşturulması noktasında proje hazırladıklarını ve DAP´a sunduklarını ifade eden Yıldız, ?Hocamla birlikte DAP´a giderek projeyi anlattık. Şu anda projemiz Kalkınma Bakanlığı´nda. İnşallah projemizin Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanmasından sonra bunun fabrikasını Sivas´ta kurmayı tasarlıyoruz. Bu Türkiye´de bir ilk. Şu anda Avrupa´da yaygın bir şekilde izolasyonda kullanılıyor ama Türkiye´de olmadığı için bu proje bizim adımıza çok önemli. En azından Türkiye´de bulunan yünlerin değerlendirilmesi noktasında talip olacağız? açıklamasında bulundu.

?SİVAS, TARIM VE HAYVANCILIK ŞEHRİ?

Bu yıl 4´üncüsü gerçekleştirilen tarım ve hayvancılık fuarına ilişkin görüşlerini de açıklayan İl Müdürü Yıldız, ?Yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret ettiği bir fuar oldu. Biz tabi önümüzdeki yıllarda bunun artarak devam etmesini istiyoruz. Bunu da ümit ediyoruz. Fuarımızın uluslararası bir fuar niteliği kazanması gerekir. Çünkü Sivas, Türkiye´nin ortasında yer alan önemli bir tarım ve hayvancılık şehri? şeklinde konuştu.

?SİVASLI FİRMALARIN FUARA KATILMASI GEREKİR?

Çiftçilerin fuarda aradıkları son teknolojik ürünleri bulma imkanını yakaladığını aktaran Yıldız, ?Bu yüzden çok önemsiyoruz. En azından yılda bir defa da olsa hem yurt dışından gelen gurbetçilerimiz hem de Türkiye´nin değişik illerinde yaşayan gurbetçilerimiz ilçe stantlarımızı gezerek kendi ilçelerinde üretilen ürünleri gördüler.    İlçelerinin kültürel zenginliklerini gördüler. O yönden de çok önemli. Bir nevi özlem giderdiler. Fuarımızda tarımsal alet ekipmandan tohuma, et ürünlerinden  süt ürünlerine kadar birçok konuda stantlar açıldı. Yaklaşık olarak 90 stantta, 230 firmanın katılımı söz konusu oldu. Fuarımız geçen yıla göre bu yıl çok daha hareketli geçti. İnşallah fuar binasının tamamlanmasıyla beraber fuarımızın daha güzel olmasını ümit ediyoruz. Bu yıl planımız fuarımızın  uluslararası bir niteliğe bürünmesi şeklideydi. Uluslararası olması için bina şartları çok önemli, binanın tamamlanması gerekir. Bir taraftan da Sivaslı firmaların fuara katılması gerekir. Yani ilimizde üretim yapan, özellikle gıda sektöründe üretim yapan işletmelerin bu fuara katılması gerekir. Ne kadar fazla katılım olursa o kadar da ziyaretçi fazla olur hem de diğer illerden de insanlar buraya gelir? değerlendirmesinde bulundu.

Sivas´ta gerçekleştirilen tarım ve hayvancılık fuarının İç Anadolu Bölgesi´ndeki en iyi fuarlardan birisi olduğunu belirten İl Müdürü Yıldız, ?Biz 4´üncüsünü düzenliyoruz ama  eskiden beri düzenlenen fuarlardan çok çok öndeyiz? dedi.

?DİJİTAL ORTAMA İŞLİYORUZ?

Bu yıl hazırlamaya başladıkları ?Sivas Tarım Bilgi Haritası?nı  fuarda ziyaretçilere sunduklarını aktaran Yıldız, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: ?Sivas ilimizdeki toplulaştırma sahaları, mera ıslah alanları, büyük ova alanları, sulama alanları, barajlar, camilerimiz, Selçuklu eserlerimiz, Osmanlı eserlerimiz, balık üretim tesislerimiz, analiz laboratuvarlarımız, kayak merkezimiz ve toprak analiz sonuçlarını harita üzerinde dijital ortama işliyoruz. Bu harita neye yarayacak? Bunu internet ortamında  herkes görebilecek.   Çiftçilerimiz olsun, diğer tüm vatandaşlarımız olsun harita üzerinde toplulaştırma alanları nere, büyük ovalar nerede yer alıyor, sulamaya açılmış alanlar neresi, baraj, göletler nerede hepsini harita üzerinde birebir görebilecek. Lejantta bunların hepsi yazıyor. Herkes aradığı konuyu rahatlıkla bulabilecek. Şu anda bitmiş halde değil. Çünkü tüm alanların toprak analizleri henüz gelmedi bize. O yüzden gelen analizleri hemen üzerine işliyoruz. 2018 yılında inşallah tamamlamış olacağız.?

?DEMONSTRASYON ÇALIŞMASI SÜREKLİ DEVAM EDECEK?

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak 2017 yılında yürüttükleri demonstrasyon çalışmaları hakkında da değerlendirmelerde bulunan İl Müdürü Yıldız, ?İlk defa 2017 yılında ilimizin 5 ayrı bölgesinde 8 çeşit buğday ve 3 çeşit arpa demonstrasyon çalışması yaptık. Bunların çiftçi şartlarında ekilişlerini yaptık. Arkadaşlarımız hasat sezonuna kadar bunları izlediler ve hasat zamanlarında bunların hasatlarını yaptık. Fuarımızda da sergiledik, çiftçilerimizi bilgilendirdik. Bu 5 bölgedeki verim değerleri tabiî ki birbirinden farklı. Bunu 3 yıl devam ettireceğiz. Çünkü bunun tek yılda olması mümkün değil. Bu sene biraz kurak geçti. Önümüzdeki yıl inşallah yağışlar biraz daha bol olduğu zaman o şartlara bakacağız.  3´üncü yıldan sonra o bölgede en ideal çeşit hangisi ise onu  çiftçilerimize tavsiye edeceğiz. Bunun amacı bu. Yine nohutla ilgili Gürün´de ve Suşehri´nde  demonstrasyon çalışması yaptık. Bunu da çiftçilerimizle paylaşıyoruz ve ilk defa  bu yıl kurak geçmesine rağmen Gürün´de biçerdöverle hasat işlemi gerçekleştirdik. O yüzden bundan sonraki yıllarda da bu çalışmalar devam edecek. 3 yılın sonunda bunu bitirmeyeceğiz. 3 yıl sonunda elediğimiz çeşitlerin yerine yeni çeşitleri ekleyeceğiz ve bu demonstrasyon çalışması sürekli devam edecek. Çünkü vatandaşımız nereye, hangi ürünü ekeceğini bilecek ki ona göre önünü görerek gitsin. En asgari şartlarda bile daha verimli çeşitlerin olması çiftçimiz açısından çok önemli? diyerek konuşmasını sonlandırdı. 



Anahtar Kelimeler: Türkiye
  • Perşembe 27.3 ° / 13.8 ° false
  • Cuma 26.5 ° / 14.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 27.5 ° / 12.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16