Türk Dünyası İş Camiasından Azerbaycan'a Dev Destek

Türk Dünyası İş Camiasından Azerbaycan

Türk Dünyası iş camiası, Türk Konseyi çatısı altında faaliyet gösteren Türk Ticaret ve Sanayi Odası'nın Bakü'de düzenlenen Olağanüstü Toplantısında Azerbaycan'a güçlü desteğini yeniden ortaya koydu.

Türk Dünyası iş sektörü, Bakü'de düzenlenen toplantıda Azerbaycan’ın işgalden azad edilen topraklarının kalkınması için gelecekte ihtiyaç duyulabilecek her türlü desteği vermeye hazır olduğunu ve Yukarı Karabağ meselesinde Azerbaycanlı kardeşlerinin yanında yer aldığını tüm dünyaya ilan etti.

“Azerbaycan'da Yeni Bir Sosyal ve Ekonomik Kalkınma Dönemi” temasıyla düzenlenen topantıya Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayil Jabbarov, Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdat Amreyev, Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Ramiz Hasanov, Azerbaycan Sahipkarlar Konfederasyonu Başkanı Memmed Musayev, Kırgızistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Marat Sharshekeev, Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ethem İkramov, Kazakistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ablay Myrzahmedov, Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Genel Başkanı Ziyaeddin Kassanov, Türk Konseyi Genel Sekreter Yardımcıları Dr. Ömer Kocaman ve Gismat Gozalov ile iş dünyasından çok sayıda temsilci katıldı.

Türk Ticaret ve Sanayi Odasının “Azerbaycan'a Destek” konulu etkinliği Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev'in aralarında Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev ve Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rıfat Hisarcıkoğlu'nun da bulunduğu katılımcıları Cumhurbaşkanlığı'nda kabul etmesiyle başladı.

Cumhurbaşkanı Aliyev'in kabulünün ardından Türk Ticaret ve Sanayi Odasının “Azerbaycan'a Destek” konulu özel oturuma geçildi.  Oturum çerçevesinde Türk İş Dünyası temsilcileri “Azerbaycan'da Yeni Bir Sosyal ve Ekonomik Kalkınma Dönemi” teması üzerinde kapsamlı bir görüş alışverişinde bulundu.

Toplantının açılışında bir konuşma yapan Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, Türk Dünyası iş camiasının kardeş Azerbaycan'a verdiği destekten övgüyle bahsetti.

'Bu toplantı şüphesiz ki, Üye Devletlerimizin tüm unsurlarıyla birlikte, kardeş Azerbaycan ile dayanışmaya verdikleri önem ve hassasiyeti teyit etmektedir. Türk Konseyi ülkeleri, bugüne kadar zorluklar karşısında güçlü bir dayanışma ve işbirliği sergilemişlerdir. Bu dayanışma, her türlü takdirin üzerindedir.' ifadelerini dile getiren Amreyev, üye ülkeleri arasındaki ekonomik işbirliğini derinleştirmenin, kuruluşundan bu yana Türk Konseyi'nin temel önceliği olduğunu vurguladı.

Türk Ticaret ve Sanayi Odası'nın Azerbaycan’a destek amacıyla gerçekleştirdiği toplantının Türk Konseyi ülkeleri arasında artan kardeşlik bilinci ve gelişen ilişkilerin bir nişanesi olduğunu anlatan Amreyev, Bakü'deki toplantı vesilesiyle Türk iş dünyasının Yukarı Karabağ meselesinde Azerbaycanlı kardeşlerinin yanında olduğunu tüm dünyaya gösterdiğini vurguladı. Türk Konseyi Genel Sekreteri Amreyev, üye ülkelerdeki özel sektörün Azerbaycan’ın işgalden azad edilen topraklarının kalkınması için gelecekte ihtiyaç duyulabilecek her türlü desteği vermeye hazır olduğunu sözlerine ekled

Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da konuşmasına Ermenistan'ın Azerbaycanlı sivillere yönelik saldırılarını kınayarak başladı. Azerbaycan ordusunun işgalci güçlere karşı sağladığı ilerlemeden Türk dünyasının gurur duyduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, 'Ermenistan’ın saldırgan tutumu ve Azerbaycan topraklarını işgali, kabul edilemez. Bu haksız işgal son bulmalıdır. Tüm dünyayı, Ermenistan saldırılarına “dur” demeye davet ediyorum. Biz, Türk iş dünyası olarak bu haklı davasında Azerbaycan’ın yanında durmaya devam edeceğiz.' dedi.

Türk Konseyi üyesi ülkelerin, genç ve 150 milyonu aşan bir nüfusa ve 1.5 trilyon Dolarlık milli gelire sahip olduğunu hatırlatan Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türk dünyasının sahip olduğu doğal kaynaklarla, bulunduğu coğrafyada önemli bir ekonomik güç haline geldiğini, ve bu gücü değerlendirmek gerektiğini açıkladı. Hisarcıklıoğlu, Türk dünyası iş camiası olarak haklı davasında Azerbaycan'ı desteklemeye devam edeceklerini vurguladı.

Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayil Jabbarov ise yaptığı konuşmada Türk dünyasından ülkesine destek vermek amacıyla Bakü'deki toplantıya katılan yetkililere teşekkür etti. Azerbaycan'ın topraklarını Ermeni işgalinden kurtardığı bu dönemde kendilerine destek amacıyla gerçekleştirilen Türk Ticaret ve Sanayi Odası toplantısının ve bu toplantıdan verilen mesajların kendileri için özel bir değeri olduğunu vurgulayan Bakan Jabbarov, Türk dünyası iş insanlarını özellikle işgalden kurtarılmış Azerbaycan tpraklarında yatırım imkanlarını incelemeye davet etti.

Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Ramiz Hasanov da konuşmasında Türk Konseyi çatısı altında faaliyet gösteren Türk Ticaret ve Sanayi Odası'na Azerbaycan'a verdiği anlamlı destek için teşekkür etti. Azerbaycan'ın Ermenistan işgalinden kurtardığı topraklarında yeniden yapılanmaya gideceğini ve yıkılan yerleşimlerin tekrar inşa edileceğini anlatan Hasanov, Azerbaycan'ın Ermeni işgali altındaki topraklarını azad etmeye kararlı olduğunu vurguladı.

Toplantının ardından Türk Konseyi yetkilileri ve Türk Ticaret ve Sanayi Odası'na Üye Oda Başkanları, Türk Dünyası'nın Azerbaycan Devleti ve Azerbaycanlı kardeşlerine desteğinin bir ifadesi olarak, Yukarı Karabağ'da süren savaştan etkilenen sivil halka yardım malzemesi taşıyan bir tırı Bakü Bayrak Meydanı’ndan Berde kentine uğurladı.

Türkiye'den toplantıya katılan Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun heyetinde ayrıca Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Ergün Atalay, Memur-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) Genel Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) İcra Kurulu Üyesi Metin Demir ve TOBB üyeleri de yer aldı.



  • Pazartesi 27.1 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 23.8 ° / 12 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 20.4 ° / 13.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 34 18 12 4 15 58
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Rizespor 34 14 13 7 -6 49
8.Alanyaspor 34 12 10 12 3 48
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Kayserispor 34 11 13 10 -9 40
13.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
14.Ankaragücü 34 8 12 14 -3 38
15.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
16.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 34 4 23 7 -41 16